TRAGEDIJE U RINGU

Jedan MMA borac preminuo, drugi paraliziran

31.05.2012 u 08:14

Bionic
Reading

Ovaj mjesec su se u svijetu 'slobodne borbe' dogodila dva tragična slučaja. Jedan MMA borac je preminuo, a drugi je ostao paraliziran

U svibnju su fanove MMA šokirale dvije tužne sudbine. Tako je u Južnoj Dakoti na turniru u Rapid Cityju u 26. godini okončan život Dustina Jensona.

Mladić je bio sudionik borilačke priredbe RingWars (18. svibnja) te je u svojem meču bio prisiljen na predaju. On je još pogledao još dvije borbe, a zatim se zaputio u svlačionicu.

Ništa nije vodilo prema tragičnom kraju, no tamo je drugi borac čuo Jensonov jauk te ga je otišao pogledati. Nakon što je vidio u kakvom je stanju odmah je pozvana hitna pomoć.

U bolnici je prije operacije bio stavljen u induciranu komu, a poslije zahvata je preminuo (24. svibnja). Medicinsko osoblje je izjavilo kako je nesretnom borcu porastao pritisak na mozgu i nije se više probudio. Održavali su ga na životu dok njegovi organi nisu donirani.

Ples opasniji od borbe

Iako će mnogi pomisliti kako je MMA sport u kojem su teške ozljede česte, prema jednom istraživanju puno je takvih situacija manje nego u ostalim sportovima koji zahtijevaju fizičku aktivnost. Prema njima je MMA bezopasniji i od plesnih navijačkih skupina (cheerleading).

Jenson je bio otac i suprug te je to bila njegova peta borba u karijeri. Svi oni koji su gledali tragičan meč, među njima i supruga, nisu primijetili ništa nasilno što bi uzrokovalo kobne ozljede.

Druga strašna priča dolazi iz Sacramenta. Tamo je u dvorani poznatog UFC-ovog borca Urijaha Fabera, jedan od polaznika doživio ozljedu zbog koje je ostao paraliziran (14. svibnja).

Devin Johnson (22) je u jednoj trening borbi poražen 'giljotinom', a nakon nje više nije mogao stati na noge. U US Davis Medical Centeru su ustanovili ozljedu između četvrtog i petog kralješka u vratu što je uzrokovalo paralizu.

Liječnici su njegovoj obitelji jasno poručili kako će trebati čudo da se mladić oporavi. Njegov profesionalni debi u svijetu MMA trebao je biti u rujnu.

Oglasio se je i Urijah Faber koji nije bio taj dan u dvorani. Izrazio je žaljenje zbog toga što se dogodilo te pružio potporu u oporavku.