posao u indiji

Je li Štimac svjestan u što se upušta? Ovakav trenerski izazov još nije imao…

10.05.2019 u 11:08

Bionic
Reading

Igor Štimac potvrđen je ovog četvrtka kao novi izbornik nogometne reprezentacije Indije. Čeka ga težak posao na kormilu momčadi koja nikad nije ništa napravila u nogometu, u zemlji koja nema sportsku tradiciju sukladnu svojoj mnogoljudnosti…

Igor Štimac ulazi u još jednu egzotičnu avanturu. Nakon vođenja naših prvoligaša Hajduka, Cibalije, Zagreba i Zadra te hrvatske nogometne reprezentacije, posljednjih godina okušao se u iranskom Sephanu i katarskom klubu Al Shahaniya, a ovog četvrtka potvrđen je kao novi izbornik Indije.

  • +9
Igor Štimac - Bivši hrvatski reprezentativac a potom i izbornik Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Preporučili smo Štimca izvršnom odboru. On se pokazao najboljim kandidatom. Bili smo impresionirani kako se pripremio i pokazao je veliko znanje o indijskom nogometu i državi', kazao je predsjednik Tehničke komisije indijskog saveza Shyam Thapa.

Štimac se očito dobro pripremio za razgovor, ali ostaje pitanje je li svjestan u kakav se projekt upušta? Naime, Indija je druga najmnogoljudnija zemlja svijeta, s više od milijardu stanovnika, no u nogometu joj taj podatak dosad ništa nije donio.

Indija se tek jednom kvalificirala na Svjetsko prvenstvo, davne 1950. godine, zahvaljujući otkazivanju nekih reprezentacija u kvalifikacijama, ali ipak nije nastupila u Brazilu. Legenda kaže da Fifa nije htjela dopustiti njezinih igračima da zaigraju bosonogi.

Na olimpijskim igrama redovito su Indijci nastupali od 1948. do 1960. godine, ali nisu se proslavili, a poraz 10:1 od Jugoslavije u Helsinkiju 1952. godine najteži je kojeg su ikad doživjeli.

  • +3
Sunil Chhetri i indijska nogometna reprezentacija Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Na Azijskom kupu igrale su samo četiri reprezentacije 1964. godine i Indija je osvojila drugo mjesto, ali otkad je ovo natjecanje postalo ozbiljno, samo se još triput uspjela kvalificirati i nikad nije prošla grupu.

U posljednjih deset godina ipak postoji određeni uzlet. Osnovana je profesionalna indijska Superliga u kojoj doduše igra tek deset klubova, što je slabo za tako veliku zemlju. No, privuklo je ovo natjecanje čak i velikane poput Alessandra del Piera, Roberta Piresa i Davida Trezegueta, ulaganja su neko vrijeme bila velika. Unatoč tome indijski klubovi još su daleko od onih najboljih u Aziji.

Da napredak po pitanju reprezentacije postoji dokaz je ovogodišnji nastup na Azijskom kupu na kojem su ipak pobijedili solidni Tajland 4:1, a onda izgubili protiv Emirata i Bahreina te ponovo ispali u grupi.

Najveća zvijezda im je stanoviti Sunil Chhetri, 34-godišnji napadač koji je utrpao 67 golova dosad što ga čini drugim najefikasnijim aktivnim nogometašem na reprezentativnoj razini na svijetu, odmah iza Cristiana Ronalda. No, većinu je zabio protiv ispodprosječnih protivnika.

Indija je u ožujku 2015. godine bila tek 175. reprezentacija na Fifinoj ljestvici, ali pod Englezom Stephenom Constantineom napravila je ipak značajan napredak te se približava stotini najboljih.

Štimac će biti treći inozemni izbornik u nizu. Čeka ga susret s kulturom koja je značajno drukčija od hrvatske, igračima koji ne mogu ispuniti taktičke zadatke poput europskih te predrasudama od strane ostatka svijeta, jer indijski nogomet na društvenim mrežama uglavnom je predmet sprdnje, zbog rezultata koji nisu u skladu s mnogoljudnosti zemlje.

Toga Igor mora biti svjestan, kao i ambicija koje Savez sigurno ima nakon posljednjeg iskoraka na Azijskom kupu. No, ako unatoč svemu uspije posložiti momčad i biti taj koji će postaviti Indiju na značajno mjesto na nogometnoj karti svijeta, to će biti odlično za njegovu trenersku karijeru koja je nakon otkaza na klupi naše reprezentacije ipak posljednjih godina krenula nizbrdo…