POSTOJE KRITIČARI

Je li moguće da Švicarci ovo zamjeraju svom junaku Rogeru Federeru?

30.01.2018 u 11:43

Bionic
Reading

Dnevnik Marca zaključuje da je Roger Federer trenutno najpopularniji sportaš svijeta, no u njegovoj Švicarskoj trenutno mu dio javnosti zamjera što je rezidenciju preselio u Dubai...

Legendarni 36-godišnji velikan u nedjelju je trijumfom u finalu Australian Opena protiv Marina Čilića osvojio svoj 20. Grand Slam turniru u karijeri i tako potvrdio svoj status sportaša vanserijskog talenta kakav će se teško ponovo roditi.

  • +56
Australian Open, finale, Marin Čilić - Roger Federer Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Toru Hanai

I dok veći dio svijeta slavi Federerov podvig i proglašava ga najvećim svih vremena, ima i onih koji su spremni na otvorenu kritiku i uglavnom se nalaze u samoj Švicarskoj.

Prvi koji se usudio javno udariti kontra Rogera bio je bivši predsjednik Fife Sepp Blatter koji ga je povezao s izbjegavanjem plaćanja poreza.

'Stalno se u tom kontekstu spominju nogometaši, a nitko ni ne spominje druge najbolje plaćene sportske zvijezde. Pogledajte Federera, on je nedodirljiv. Sve što napravi se smatra dobrim,' izjavio je prije par godina kompromitirani nogometni službenik.

Federer je u karijeri od nagrada na turnirima zaradio više od 100 milijuna dolara, a kad se tome dodaju sponzorski ugovori s luksuznim markama poput Rolexa, Mercedesa, Moeta, Lindta i Nikea njegovo bogatstvo se polako približava brojci od pola milijarde dolara.

Autor: Youtube

U svojoj zemlji već je bio pod kritikama kada je rodni Basel zamijenio Wollerauom kao mjestom prebivališta, a riječ je o regiji s poreznim olakšicama u Švicarskoj, što je opravdao željom da bude bliže prijateljima, a ne manjim davanjima državi.

Sada dnevnik Marca tvrdi kako mu u Švicarskoj zamjeraju što rezidenciju ima u Dubaiju, gdje zadnjih godina provodi svoje vrijeme između dvije teniske sezone. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima oporezivanje novčanih primanja nije postojalo do ove godine, ali nema potvrde da je Roger preselio svoje prebivalište na Bliski Istok, već se jedino zna da se tijekom jednog dijela godine želi maknuti od očiju javnosti i u miru pripremati za teniske izazove.

Tenisači su poznati po tome da koriste porezne oaze poput Monte Carla kako bi povećali svoje bogatstvo i uvijek će biti kritičara. Je li Roger među njima većini u svijetu, kao i u Švicarskoj zapravo uopće nije bitno pa će i ove godine na svom turniru u Baselu zasigurno imati glasnu podršku kakvu nacionalni heroj i zaslužuje...