OPROŠTAJ OD EUROPE

Je li ispadanje Cedevite neuspjeh ili je Repeša u pravu?

12.03.2015 u 09:20

Bionic
Reading

Nakon što je zagrebačka Cedevita poražena od Gran Canarije sa 75:72 u uzvratnoj utakmici osmine finala Eurokupa, jasno je kako u ovoj skupoj momčadi prepunoj bivših i sadašnjih hrvatskih reprezentativaca 'kemija' nije na najvišoj razini

Teška pobjeda u finalu Kupa Kreše Ćosića nad Zadrom koji muku muči s financijama dala je naslutiti kako je momčad u maloj krizi. U regionalnoj ABA ligi upisali su dva poraza u nizu, očekivani od vodeće Zvezde te neočekivani od Mega Leksa u Zagrebu. Podatak kako je momčad iz Srbije igrala bez Miljenovića, najboljeg asistenta ABA lige (8,2 po utakmici!), samo može dodatno zabrinuti ljude koji financiraju klub na čelu s Emilom Tedeschijem. U prošlom kolu ABA lige Cedevita je sretno prošla Zadar (odlučila je jedan lopta!), a nakon toga uslijedio je već spomenuti poraz od Gran Canarije uz podsjetnik kako im je bila potrebna pobjeda od minimalno devet poena razlike (u Zagrebu su gosti slavili 84:76). A sve to zaista je pomalo čudno jer su nedavno angažirali 217 cm visokog Stanka Baraća, centra NBA kvalitete.

Stoga se postavlja pitanje je li ispadanja Cedevite od Gran Canarije, trenutačno 9. momčadi španjolskog prvenstva neuspjeh.

Trener Cedevite Jasmin Repeša nakon utakmice pravdao se umorom i nedovoljnom fizičkoj spremi momčadi…

'Rekao sam da nismo još u stanju koje je neophodno da bi se prošle ovakve utakmice, ovakvi protivnici i da bi se otišlo do kraja. Tjelesno nismo na nivou super atletskih i super spremnih ekipa. To je razlog zašto imamo propadanja tijekom utakmice i zašto onda dolazi malo i do nervoze i razbija se timsko jedinstvo. Normalno, svaka tjelesna potpuna nespremnost odražava se i na mentalnu i u tom momentu dolazi do određenih poena', kazao je Repeša.


'Trudili su se dečki, no ja mislim da smo u obje utakmice mogli bolje. Čestitam Gran Canariji na zasluženom prolazu dalje. Mi smo svoju šansu propustili, no imamo pred nama sljedeće izazove. Prije svega u ABA ligi završiti na što boljoj poziciji i pokušati podići formu, kvalitetu igre i kvalitetu igre igrača pojedinačno, što nam je krucijalno da igrači mogu stajati na parketu u dobrom intenzitetu, s dobrom koncentracijom i onda očekivati nešto ozbiljnije', dodao je Repeša.

Je li Repeša u pravu, pokazat će vrijeme.

Kapetan Cedevite Roko Leni Ukić, koji je utakmicu završio za 11 koševa i sedam asistencija, kratko je kazao kako su 'igrali bolje nego u prvoj utakmici, no nije bilo dovoljno'.

Međutim, i Ukić je naglasio umor kao jedan od razloga poraza.

'Na kraju smo malo energetski pali i to nas je koštalo možda završnog momenta da bi mogli preokrenuti utakmicu. Nismo igrali lošu utakmicu, no ipak je osam razlike bila dosta velika razlika za uhvatiti. Možda nam je to podsvjesno bilo u glavi i, eto, nije bilo dovoljno. Idemo se sada dalje skoncentrirati na ABA ligu i to je to', kazao je Ukić.

Podsjetimo, play-off ABA lige ove sezone igra se na tri pobjede (polufinale i finale), a s kim će Cedevita igrati još nije poznato; Crvena zvezda ili Budućnost. Kako god se okrene, Repešine igrače čeka jako težak posao. Poraz u polufinalu play-offa ABA lige dodatno bi uzdrmao momčad čiji je proračun za ovu sezonu oko 35 milijuna kuna bruto. Prema informacijama koje su poznate samo na plaće igrača Tedeschi i partneri ove sezone izdvojit će milijun i pol eura. I što je najvažnije, za razliku od većine hrvatskih klubova, plaća ne kasni.

Dakle, jasno je kako samo obrana titule Prvaka Hrvatske te najmanje finale ABA lige mogu uljepšati sliku kada je ova sezona u pitanju.