ATP Vegeta Croatia Open

Je li došlo vrijeme za hrvatskog pobjednika nakon 1990?

31.05.2012 u 16:04

Bionic
Reading

Od 5. do 15. srpnja na rasporedu je tradicionalni ATP turnir u Umagu koji od ove sezone nosi ime ATP Vegeta Croatian Open

Prošlogodišnji finalist Marin Čilić, zatim Ivo Karlović kojeg nije bilo u Umagu od 2008. godine, borbeni Ivan Dodig kojem je ovo četvrti nastup u nizu te bivši pobjednici Fernando Verdasco (nedavno je pobijedio Rafaela Nadala!), Juan Carlos Ferrero i Aleksandar Dolgopolov (brani titulu) prva su imena 23. izdanja ATP turnira Vegeta Croatian Open.

'Umaški turnir bit će jedan od najjačih u povijesti jer imamo tri najbolja hrvatska tenisača - Čilića, Dodiga i Karlovića, branitelja naslova Dolgopolova te dvojicu bivših pobjednika, Verdasca i Ferrera. U Umag dovodimo trojicu top 20 igrača, a bit će tu i vrhunska imena poput Talijana Fabija Fogninia, Argentinca Carlosa Berloqa, Španjolca Marcela Granollersa, dok je pozivnicu zatražio 20. igrač svijeta Francuz Richard Gasquet', rekao je direktor turnira Vanja Božičković

'Posebno nas raduje povratak velikog broja tenisača koji su prethodnih godina u Umagu ostvarivali najbolje rezultate, a to je potvrda našeg ugleda i dokaz da radimo dobar posao', dodao je Božičković.

Uz sjajnog Gasqueta, osvajača šest ATP titula, pozivnicu će dobiti i četvrti najbolji hrvatski tenisač Antonio Veić uz napomenu 'ako to bude potrebno', kako je kazao Božičković.

POSJEĆENOST 88 POSTO

Direktor umaškog turnira Božičković izvijestio je da je prošle godine mečeve na centralnom terenu vidjelo 26 tisuća gledatelja, što je 88 posto mogućeg kapaciteta:
'Vikend je tradicionalno rasprodan, a siguran sam da će tako biti i ove godine.'

'Poticanje izvrsnosti u svim područjima, pa tako i u sportu, najvažniji je cilj mojeg ministarstva. Umaški turnir jer sjajan primjer te izvrsnosti, ne samo na sportskom planu jer se radi o najpoznatijem sportskom događaju u Hrvatskoj, već i organizacijski jer se radi o vrhunskom spoju turizma i sporta. Kao ministru sporta, drago mi je što će nastupiti i najbolji hrvatski tenisači, te je možda došlo vrijeme da Umag opet dobije hrvatskog pobjednika', kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović koji je u uvodu naglasio kako mu je drago što je presica organizirana na svjetski nepušenja 'jer sport i nepušenje idu zajedno'.

Dodajmo da od 1990. godine – kada je na premijernom izdanju pobjednik bio Goran Prpić – Hrvatska čeka pobjednika. Najviše titula u Umagu ima Španjolac Carlos Moya koji je slavio pet puta.

'Zahvaljujući ATP turniru u Umagu, koji traje već 23 godine, ne samo da je Umag postao prepoznatljiva teniska destinacija, već je to i cijela Istra. Radi se o cjelovito strukturiranom sportsko-turističkom proizvodu koji stalnim inovacijama pridonosi izgradnji Umaga kao destinacije vrhunskog sporta, vrhunske hrane i vrhunskog turizma. Vjerujem da će se u tom smjeru i dalje raditi, a Ministarstvo turizma će biti snažna potpora', kazao je ministar turizma Veljko Ostojić.

Već tradicionalno, umaški turnir pratit će i bogati zabavno-gastronomski program, a organizatori su se pohvalili da će mečevi iz Umaga biti prenošeni u 133 zemlje na pet kontinenata.

Očekuje se da će mečeve iz Umaga gledati oko 70 milijuna kućanstava, a od ove sezone prijenosi će se vidjeti na ESPN-u ali i u dalekoj Kini – najmnogoljudnijom zemlji na svijetu.

'Želja nam je na turnirima koji slijede imati i kineske tenisače', rekao je Božičković.

Na turniru bi se kao gost trebao pojaviti i nedavno umirovljeni Ivan Ljubičić koji je u čak 12 pokušaja pokušao doći do titule, ali dalje od polufinala nikada nije uspio doći.

SVI POBJEDNICI UMAGA
2011. Alexandr Dolgopolov
2010. Juan Carlos Ferrero
2009. Nikolay Davydenko
2008. Fernando Verdasco
2007. Carlos Moya
2006. Stanislas Wawrinka
2005. Guillermo Coria
2004. Guillermo Canas
2003. Carlos Moya
2002. Carlos Moya
2001. Carlos Moya
2000. Marcelo Rios
1999. Magnus Norman
1998. Bohdan Ulihrach
1997. Felix Mantilla
1996. Carlos Moya
1995. Thomas Muster
1994. Alberto Berasategui
1993. Thomas Muster
1992. Thomas Muster
1991. Dimitri Poliakov
1990. Goran Prpić