Kladite se pametno

Jasmina Repešu u Poljskoj čeka težak posao

17.10.2012 u 18:46

Bionic
Reading

Novo kolo Eurolige donosi nam i nekoliko zanimljivih dvoboja od kojih je, kada je klađenje u pitanju, najzanimljiviji onaj između poljskog Asseco Prokoma i španjolske Unicaje (srijeda, 19.45)

Asseco je za vikend uvjerljivo svladao Kotwicu u poljskom prvenstvu. Limitirao ju je na 54 poena, no teško da je time isprao gorak okus u ustima nakon neuvjerljivog ulaska u sezonu. Sastav iz Gdynije zasada nije uspio dobiti nijednog ozbiljnijeg protivnika, čak ni u okvirima domaćeg prvenstva. A u tom klubu već godinama uspjeh prije svega mjere dosegom u Euroligi.

Vjerojatno je to glavni razlog što toliko često mijenjaju trenera jer rezultata nema. Prošli tjedan protiv Chalona pomalo su se i osramotili kada su zabilježili 25 izgubljenih lopti što je negativni rekord u klupskoj povijesti. I ne samo to. Bolje je Prokom šutirao za tricu (44,4 posto) nego s linije slobodnih bacanja (43,5 posto).

Tradicija nije na strani Poljaka. U zadnje tri sezone redovito gube prvu domaću euroligašku utakmicu. S ciljem da izbjegnu ponavljanje takvog scenarija, jučer su potpisali američkog beka šutera Alexa Ackera, bivšeg igrača Pistonsa i Clippersa, ali i Barcelone, Olympiacosa… On bi trebao donijeti malo raznovrsnosti u igri Asseca jer je primjetno da sve ovisi o dvojcu razigravača Blassingame - Koszarek. Problem će im danas predstavljati izostanak krilnog igrača Drewa Vineyja.

Otvara to dosta pitanja o tome kako će se domaćini nositi sa snažnom centarskom linijom Unicaje. Hrycaniuk i Witka nisu loši za poljske prilike, no zasada čak ni u domaćim okvirima nisu pokazali neku posebnu kvalitetu. Usto, Prokom je raskinuo ugovor s australskim centrom Julianom Khazzouhom jer im je potreban drugačiji tip igrača u reketu.

'Unicaja je vrlo iskusna momčad. Promijenili su trenera i pridodali neke odlične igrače te su opasniji nego prije. Mi smo uzbuđeni jer je pred nama prva domaća utakmica u Euroligi, fokusirani smo i spremni pokazati ono što možemo: borbenost i dobru košarku', istaknuo je Koszarek.

Sličnog je mišljenja i trener Kestutis Kemzura: 'Unicaja je talentirana momčad sa dobrim igračima i dugom klupom. Igraju vrlo dobru košarku sa dosta post-upa i pick and rolla. Imaju dobre bekove koji znaju kako poentirati nakon takvih akcija.'

Centarska linija Unicaje je na otvaranju Eurolige protiv Maccabija bila očajna. Žorić 1 poen i 5 osobnih pogrešaka za 12 minuta, Vazquez bez poena, Perović i Lima po dva. S takvim učinkom se ne može nikoga dobiti.

Ključna novost uoči današnje utakmice jest ozljeda gležnja Luke Žorića, koji je otputovao s momčadi u Poljsku, ali veliki je upitnik koliko će igrati. Prema pisanju španjolskih medija nije ništa ozbiljno, ali sigurno nije ni 100 posto spreman.

'Nakon poraza od Maccabija moramo ići po pobjedu. Mislim da u ovoj situaciji nema druge alternative', odlučan je Repeša uz opasku: 'Izgubiti još jednom bi stvorilo velike probleme oko prolaska skupine.'

Repeša pak može biti jako zadovoljan kako mu je momčad reagirala nakon Maccabija. Slabašni Valladolid su dobili 24 razlike, ni u jednoj četvrtini nisu primili preko 15 poena, a centri su pružili ono što nisu kontra Maccabija. Vazquez 15 poena i 7 skokova, Žorić 10, Lima 5 uz 7 skokova:

'Oni su dobra momčad s dobrim trenerom, sigurno će sve učiniti na svom parketu za pobjedu i moramo biti spremni fizički i psihički. Srećom nemamo ozbiljnijih fizičkih problema i moramo pružiti maksimum kako bi dobili meč.'

Repeša je posljednjih dana priznao kako mu momčad još puno oscilira i kako će im trebati još dosta rada da budu na razini koju on priželjkuje. Problem je i stanje playa Marcusa Williamsa koji bi trebao biti jedan od nositelja, ali zasad je back-up pouzdanom i obrambeno jakom Callowayju. Repeša bi želio i pravog beka šutera, nedostaje mu klasična 'dvojka' (zato je i želio Bojana Bogdanovića!), ali isto tako i 'četvorka' koja može šutom otvoriti reket. Nešto što je radio Garbajosa prošlih sezona. Zasad Unicaja to nema i zbog svega toga napadački se ne radi o moćnoj momčadi.

Prognoza:
Prokom – Unicaja Malaga, tip Unicaja manje od 79,5 poena

Sudeći prema uvodnim rezultatima čini mi se da Prokom neće bitno mijenjati stil u odnosu na prošlu sezonu. Dvije domaće utakmice u Poljskoj odigrali su na 136 i 143 poena, prošli susret u Euroligi kod Chalona prva četvrtina 11:12, kraj 81:74, s tim da je bila tzv. penal završnica i posljednja četvrtina 24:26, dakle 50 poena. Sumnjamo da će se ponoviti. Unicaja još nije momčad koja bi nekoga mogla s lakoćom razbiti, pogotovo ne u gostima, a prošli vikend je i protiv Valladolida ostala ispod ove margine. Maccabiju je zabila 80, Realu u prvom kolu ACB lige 64, doma protiv Joventuta 73. Repeši nedostaje pravi bek šuter, fali mu i četvorka za kvalitetno otvaranje reketa, centri nisu u nekoj bajnoj formi, a ozlijeđen je i bitni Vidal. Prokom je s druge strane u pet domaćih utakmica prošle sezone primao od Siene 79, Olimpije 52, Barcelone 76, Kazana 76 i Galatasaraya 76. A izuzev Olimpije, spomenuti klubovi u prošloj sezoni nisu bili ništa slabiji od današnje Unicaje. Under gosta je prva opcija, premda treba pokušati i s underom utakmice. Margina nije preniska.