NIŠTA OD 'SAMURAJA'

Japan drugi puta otkazao Copa Americu

17.05.2011 u 09:28

Bionic
Reading

Drugi put u posljednjih šest tjedana nogometna reprezentacija Japana je otkazala nastup na prvenstvu Južne Amerike, popularnoj Copa America. Čini se kako je ovoga puta njihova odluka o otkazu konačna

Japan je sudjelovanje na prvenstvu prvi put otkazao početkom travnja zbog razornog potresa i tsunamija koji je pogodio sjeveroistok te zemlje. Međutim, nakon pritiska iz Južne Amerike povukli su otkaz. Ipak, šest tjedana kasnije uslijedila je nova 'košarica'. Ovog puta jer vodstvo saveza (AFA) nije dobilo dozvole europskih klubova koji je ne žele pustiti svoje igrača da nastupe na turniru od 1. do 24. srpnja.

'Strašno mi je žao što Japan ipak neće sudjelovati na prvenstvu Južne Amerike. Nismo uspjeli složiti kvalitetnu momčad jer dio klubova ne želi pustiti igrače,' kazao je predsjednik AFA-e Junji Ogura.

Argentinski mediji su nagađali kako će umjesto Japana pozivnicu za nastup na Copi dobiti svjetski i europski prvak Španjolska, ali vodstvo 'furije' se zahvalilo na pozivu. Najvjerojatnije će 12. sudionik prvenstva biti jedna od reprezentacija iz Sjeverne i Srednje Amerike. Među kandidatima su Kostarika, Kanada i Honduras.

Uz sve južnoameričke reprezentacije, na Copa Americi od 1993. redovito sudjeluje i Meksiko, a 12. reprezentacija dobiva pozivnicu. Dosad su po tri nastupa s pozivnicom imali Kostarika i SAD.

Copa America se održava od 1. do 24. srpnja u Argentini, a naslov pobjednika brani Brazil.