podigao Umag na noge

Jannik Sinner, klinac iz Italije za kojeg je Goran Ivanišević među prvima rekao da će pokoriti svijet. A sve je moglo drukčije završiti...

07.08.2022 u 12:35

Bionic
Reading

Nakon što je 20-godišnji Talijan Jannik Sinner pokorio konkurenciju na Plava laguna Croatia Openu u Umagu te osvojio svoj ukupno šesti ATP turnir u karijeri, mnogi su se s pravom pitali - je li taj dečko, koji je bio i velika skijaška nada, budući svjetski broj jedan?

Završen je još jedan teniski turnir u Umagu, na kojem se za završne mečeve tražila ulaznica više. Poznato je već na Touru da je igračima on jedan od najdražih iako ne spada u sam vrh kada su bodovi za ATP ljestvicu u pitanju. No većina onih koji dođu u Umag pokušava se vratiti, a razlog su ljeto, more, hrvatska obala, sjajna hrana te naravno odličan turnir koji uvijek zainteresira gledatelje.

Za ovogodišnje izdanje stvarno možemo reći da je bilo jedno od boljih otkad turnir postoji. Imali smo spektakularan finalni meč mladih, ali već etabliranih tenisača, 19-godišnjeg Španjolca Carlosa Alcaraza i 20-godišnjeg Talijana Jannika Sinnera. Prvi put u povijesti Plava laguna Croatia Opena u Umagu u finalu su igrali tenisači koji su u tom trenutku bili među deset najboljih na svijetu.

Na koncu je Sinner izašao kao pobjednik 6-7 (5), 6-1, 6-1 i stvarno na veličanstven način završio spektakl u Umagu za svoj prvi osvojeni turnir na zemljanoj podlozi u karijeri.

Sinner se tako pridružio Fabiju Fogniniju (2016.) i Marcu Cecchinatu (2018.), a ujedno je razbio talijansko prokletstvo umaških finala u kojima su s druge strane bili Španjolci. Ono što 2003. nije uspjelo Filippu Volandriju protiv Carlosa Moye, 2010. Potitu Staraceu protiv Juana Carlosa Ferrera ni Fabiju Fogniniju 2013. protiv Tommyja Robreda, na impresivan je način učinio dečko iz južnog Tirola.

'Ovo je za mene bila teška godina, u nekim mečevima nisam imao sreće. Zato sam jako sretan što sam došao do ovog naslova u Umagu, mog prvog naslova na zemljanoj podlozi i prvog s mojim novim stručnim timom. Zato ovaj naslov posvećujem svim ljudima koji su uvijek uz mene', rekao je Sinner nakon osvajanja turnira u Umagu, čime je postao treći najmlađi umaški pobjednik nakon Alcaraza (2021.) i Rusa Andreja Rubljova (2017.).

  • +9
ATP Plava laguna Croatia Open Umag 2022.,Carlos Alcaraz - Jannik Sinner Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Talijani nisu imali ovakvog igrača od Berrettinija i Fogninija

Sinner je svojom igrom zadivio sve ljubitelje tenisa od prvih dana na ATP Touru. Smatraju da ima potencijal i kvalitetu za to da u budućnosti osvoji Grand Slam, a mnogi se slažu u mišljenju da Talijani nisu imali ovakvog igrača još od Mattea Berrettinija i Fabija Fogninija. No ono što je malo poznato jest činjenica da je Sinner imao zaista zanimljiv i pomalo čudan početak sportske karijere i put do vrha - do 10 najboljih na svijetu.

Rođen je 16. kolovoza 2001. godine, a tenis je počeo igrati sa sedam godina. Ono što je zanimljivo jest podatak da se bavio skijanjem između osme i devete godine. I to ne samo da je trenirao skijanje, nego je bio talentirani skijaš. Osvojio je tako nekoliko regionalnih skijaških natjecanja u Italiji. S 13 godina ipak se vratio tenisu.

Njegovi roditelji, Sliglinde i Johhan Sinner, imali su velik utjecaj na njega. Ustvari, otac Johhan vratio je sina u tenis i podržao ideju o preseljenju da bi on imao bolje uvjete za trening.

'Moji roditelji rade klasične, skromne poslove. Otac radi kao kuhar, a majka kao konobarica u restoranu. Rade svaki dan. Naučili su me da poštujem vrijednosti rada i da uvijek dajem sto posto od sebe.'

Osnove mu je usadio poznati trener Riccardo Piatti

Riccardo Piatti, u svijetu tenisa poznato trenersko ime koji je radio s mnogim budućim zvijezdama, bio mu je prvi trener.

Sinner je vrlo rano, kada se ostavio skijanja, trenirao u Piattijevoj teniskoj akademiji i od prvih treninga pokazivao je ogromnu volju za radom i napretkom. Ništa mu nije bilo teško…

Piatti je uvijek hvalio njegove roditelje zato što nisu vršili pritisak na njega, uz naglasak da su ga pustili da se razvija na prirodan način. Poznati trener uvjeren je da on ima potencijal biti najbolji na svijetu.

Ono što je mnoge zbunilo, nakon tako dobrog početka i napretka pod Piattijem, jest podatak da je Sinner ove godine promijenio trenera i cijelu ekipu koja stoji iza njega. Nakon sedam godina rastao se s njim i odlučio se za promjenu. Rastanak od Piattija bio je pristojan, a mladi Talijan zahvalio je javno svojoj ekipi i sada već bivšem treneru.

'Nakon mnogih uspješnih godina zahvalio bih se svojem trenerskom timu, odlučio sam da je vrijeme za rastanak. Zahvalio bih Riccardu, Daliboru, Claudiju, Andreu, Cristianu... za sve što su napravili za mene od početka karijere dosad. Posebno želim zahvaliti Riccardu, naučio me mnogim stvarima i zauvijek će ostati dio moje teniske priče.'

Tada je Sinner predstavio svog novog trenera Simonea Vagnozzija:

'Sretan sam što mogu najaviti Simonea Vagnozzija kao novog trenera i on će voditi našu ekipu. Za sada nemamo planova širiti tim i nastavljamo s istom postavom. Uzbuđen sam jer započinjem novo poglavlje u svojoj karijeri, forza!'

Kada je o Vagnozziju riječ, zna se da je radio s brojnim Talijanima, od kojih je najpoznatiji Marco Cecchinato, tenisač koji je 2018. igrao polufinale Roland Garrosa.

  • +7
Jannik Sinner, 20-godišnji talijanski tenisač Izvor: EPA / Autor: ERIK S. LESSER

Goran Ivanišević među prvima je uočio ogroman potencijal

Sinner je svojim talentom zadivio sve ljubitelje tenisa, ali i profesionalne igrače. Proslavljeni hrvatski tenisač Goran Ivanišević jedan je od prvih koji su pohvalili mladog Talijana. Još dok nije bio svjetski poznat…

'Jannik Sinner je budućnost tenisa! Igrač za top pet, ako ne i budući broj jedan. Teško je predvidjeti takve stvari jer ima samo 18 godina, ali jako se brzo razvija i ogroman je potencijal', kazao je jednom prilikom Ivanišević.

A sudbina je htjela da upravo na stadionu u Umagu, koji nosi ime Gorana Ivaniševića, Sinner odigra jedan od svojih najboljih mečeva u karijeri za slavlje u finalu nad Alcarazom, španjolskim tinejdžerom koji je preko noći postao zvijezda.

Teniski velikan John McEnroe također je pun pohvala za Sinnera.

'On je jedan od talentiranijih klinaca u posljednjih deset godina', rekao je McEnroe.

A kada takvi velikani govore biranim riječima o tako mladom igraču, onda je jasno da on uz naporan rad može do pozicije svjetskog broja jedan.

Osvojio šest naslova na ATP Touru, a uskoro bi mogao i prvi Grand Slam

Sinner nije dugo čekao da krene opravdavati velika očekivanja. Dosad je osvojio šest naslova na ATP Touru. Prvi naslov bio mu je onaj u Sofiji 2020. godine, a početkom 2021. tome je dodao Melbourne. Postigao je ogroman uspjeh kada je došao u Miami i na svom prvom Mastersu 1000 stigao do finala, a izgubio je od Huberta Hurkacza. Osvojio je još tri naslova u 2021. godini, pobijedivši u Washingtonu, opet osvojivši Sofiju i za kraj Antwerpen. U 2022. godini pobjedom u Umagu nastavio je redati uspjehe.

Svakom je tenisaču san osvojiti Grand Slam, ali samo igrači s izvanserijskom kvalitetom mogu doći blizu tom pothvatu. Sinner je jedan od onih koji imaju potencijal postići tako nešto. Zasad mu je najveći uspjeh četvrtfinale, i to čak tri puta. Na Roland Garrosu 2020. godine poražen je od Rafaela Nadala. Početkom 2022. godine na Australian Openu ispao je od Cicipasa, a kasnije iste godine na Wimbledonu od Novaka Đokovića nakon trilera u kojem je Talijan imao vodstvo 2:0, ali Đokovićevo iskustvo je prevladalo.

Svatko ima svojeg sportskog uzora, pa tako i Jannik. U pitanju je veliki Roger Federer.

'Ako bih se mogao probuditi i biti neki drugi igrač na jedan dan, bio bih Roger Federer', kazao je simpatični Sinner.

I upravo te riječi mladog Talijana dovoljno govore. Realno, pretenciozno bi bilo reći da može nadmašiti ono što je uspio učiniti Federer, ali jedno je sigurno - tenis je dobio još jednu mladu zvijezdu kojoj je samo nebo granica.