ZLATO ZA NORVEŽANE

Jakov Fak osigurao 'svojim' Slovencima svjetsko srebro

01.03.2012 u 21:17

Bionic
Reading

U prvoj disciplini Svjetskog prvenstva u biatlonu u Ruhpoldingu u natjecanju mješovitih štafeta (2x6+2x7.5 km) prvo mjesto pripalo je Norvežanima, dok je srebrnu medalju osvojila slovenska reprezentacija za koju nastupa i Jakov Fak

Nekadašnji hrvatski olimpijac Jakov Fak osvojio je svoju drugu medalju na svjetskim biatlonskim prvenstvima. Kao član mješovite štafete Slovenije Mrkopljanin je uzeo srebro prvog dana SP-a u njemačkom Ruhpoldingu.

Fak je svoj posao odradio sjajno, nije imao nijedan pogrešan hitac i predvodio je Sloveniju do drugog mjesta. Nekoliko se minuta čak činilo i da su Slovenci prvi, ali su suci pregledom snimke utvrdili kako su Norvežani nepravedno dobili jedan kazneni krug. Kad se kazna poništila, zlato je pripalo Norveškoj koja je na koncu bila 20.2 sekunde brža od Slovenije, odnosno 32.8 od trećeplasirane Njemačke.

Uz Faka, srebro su osvojili i Andreja Mali, Teja Gregorin i Klemen Bauer. Sloveniji je to druga medalja sa svjetskih prvenstva, a prvu je osvojila Gregorin 2009. godine kada je i Fak, tada pod hrvatskom zastavom, uzeo broncu. Godinu kasnije je, podsjetimo, osvojio i olimpijsku broncu u Vancouveru.

Spomenimo da je u sastavu norveške štafete bio i veliki Ole Einar Bjørndalen kojem je to već 37. svjetska medalja, a 17. zlatna u briljantnoj karijeri.

1. Norveška (Berger, Solemdal, Bjørndalen, Svendsen) 1:12:29.3
2. Slovenija (Mali, Gregorin, Bauer, Fak) +20.2
3. Njemačka (Henkel, Neuner, Birnbacher, Peiffer) +32.8