(NE)PRAVILNO SKIJANJE

'Jahač' štapova Hirscher postao je priča sezone

22.01.2012 u 12:53

Bionic
Reading

Vodeći u ukupnom poretku Svjetskog kupa za skijaše Austrijanac Marcel Hirscher je čini se dva puta nagazio vrata u slalomskim utrkama, ali to suci nisu primjetili, izjavio je predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza Vedran Pavlek

Vedran Pavlek je u subotu navečer u razgovoru za agenciju Reuters reagirao na medijske napise i glasine u zadnjoj postaji Svjetskog kupa Kitzbühelu prema kojima je Hirscher 'zajašio' vrata u Zagrebu i Adelbodenu, gdje je pobijedio ispred najboljeg hrvatskog skijaša Ivice Kostelića

'Imali smo priliku gledati vrlo precizne videosnimke koje potvrđuju da je Hirscher prešao preko vrata', izjavio je Pavlek.

Njemački skijaš Felix Neureuther, koji je također na utrci u Zagrebu bio ispred Kostelića, napravio je istu pogrešku, dodao je Pavlek.

Međutim, Pavlek je kazao da su vrlo mali izgledi da dođe do poništenja njihovih rezultata jer pravila Svjetskog kupa navode da se prosvjed treba uputiti 15 minuta nakon kraja utrke.

'A u Zagrebu smo si sami krivi jer je osoblje utrke bilo hrvatsko. Ali razgovarat ćemo o tome i vidjeti može li se što učiniti', kazao je Pavlek potvrđujući tako da Hrvatski skijaški savez planira poduzeti neke korake nakon što razmotri zakonsku regulativu vezanu za takve slučajeve.

U razgovoru za austrijske novine Der Standard šef austrijske skijaške reprezentacije Mathias Berhold najprije je izjavio da je i on gledao snimke, ali da oni nisu vidjeli ništa pogrešno u Hirscherovim vožnjama, međutim kasnije je potvrdio da je Hirscher nagazio vrata na utrci u Zagrebu.

'Djelomično je nagazio vrata u prvoj vožnji nakon desnog zavoja', rekao je Berthold novinarima u nedjelju prije starta slaloma u Kitzbühelu.

Rekao je i da je Neureuther, koji je u Zagrebu bio drugi, također nagazio vrata, dodaje Reuters.

Dodao je kako je njemu i ostalim članovima stožera austrijske reprezentacije bilo potrebno nekoliko puta da pogledaju snimku kako bi vidjeli pogrešku.

Incident je otkriven zahvaljujući anonimnom telefonskom pozivu upućenom austrijskim novinama Kronen Zeitung koji je objavio priču u subotu.

'To je vrlo teško utvrditi takve greške jer se sve događa jako brzo. Na licu mjesta je to gotovo nemoguće odmah vidjeti. Trebalo bi možda uvesti druge tehnološke načine utvrđivanja', rekao je Berthold dodajući kako bi ovaj incident mogao imati loše posljedice ako se videosnimke uvedu kao dokaz za utvrđivanje jesu li sve utrke regularne.

'Mogli bi biti potrebni sati da se utvrdi tko je zapravo pobijedio', rekao je.

Razgovarajući s novinarima, Hirscher je kazao kako nije bio svjestan da je napravio pogrešku.