PARAOLIMPIJSKE IGRE

Izjednačen broj londonskih i pekinških putnika

02.08.2012 u 12:50

Bionic
Reading

Na Paraolimpijskim igrama u Pekingu nastupilo je rekordnih 25 hrvatskih sportaša s invaliditetom, a toliko će ih sudjelovati i u Londonu od 29. kolovoza do 9. rujna

Ratko Kovačić, predsjednik HPO-a, rado ističe te pothvate: svjetski rekord u bacanju kugle i zlato Darka Kralja, dva zlata Antonije Balek i srebro Branimira Budetića. S divljenjem govori o Milki Milinković, hrvatskoj rekorderki koja u svojim vitrinama ima čak pet olimpijskih odličja: dva zlata, dva srebra i četiri bronce.

'Milka Milinković u Londonu će deveti put nastupiti na Paraolimpijskim igrama, doduše, s pozivnicom, ali i ispunjenom B normom', pripominje s ponosom.

Svaki paraolimpijac mora ispuniti kvalifikacijsku normu za sudjelovanje na Igrama.

'Tako je, primjerice, za London normu ispunilo 39 hrvatskih paraolimpijaca, ali će na Igre samo njih 25. Broj sportaša na Paraolimpijskim igrama je limitiran, a sve je više sportaša u cijelom svijetu koji postižu visoke kvalifikacijske standarde. Ako u atletici imaš 20 paraolimpijaca s normom, ide ih 50 posto, u streljaštvu od šestorice s normom na put će dvojica i tako redom', objašnjava Kovačić.

Prvi Bjelovarac na Paraolimpijskim igrama bio je upravo Ratko Kovačić u Sydneyju, a danas se s paraolimpijskom vizom u džepu na put u London spremaju četiri paraolimpijca iz Bjelovarsko-bilogorske županije, gdje Kovačić radi kao ekonomist. Riječ je o atletičarima Darku Kralju, Albinu Vidoviću, Josipu Slivaru i Slavenu Hudini. Osim njih, u Londonu će se od 29. kolovoza do 9. rujna još natjecati atletičari Mikela Ristoski, Marija Iveković Meštrović, Marija Vidaček, Jelena Vuković, Milka Milinković, Zoran Talić, Mladen Tomić, Branimir Budetić, Boro Rađenović i Miroslav Matić; plivači Mihovil Španja, Kristijan Vincetić i Matija Grebenić; strijelci Stanko Piljak i Ivica Bratanović; stolnotenisači Anđela Mužinić, Vjekoslav Gregorović, Tomislav Špalj i Helena Dretar Karić te biciklisti Mario Alilović i Gracijano Turčinović.

Razumije se, Kovačić s jednakim poštovanjem govori i o vrhunskim dosezima osoba s invaliditetom u neolimpijskim sportovima, poglavito u kuglanju za slijepe i slabovidne, sportskom ribolovu, šahu i ostalim disciplinama. Pritom podsjeća na geslo s kojim se ispraćaju paraolimpijci i ostali vrhunski natjecatelji u sportu osoba s invaliditetom: 'Imaš pravo da ne osvojiš medalju, da ne budeš prvi, ali pokaži ono što znaš i daj sve od sebe.'

Slijepi i slabovidni kuglači koje predvode Ruža Markešić i Stanko Jerković postali su zaštitnim znakom blistavih dosega u neparaolimpijskim sportovima osoba s invaliditetom.