RIJEČ JE O ESTONCIMA

Izgubili od Farskih Otoka, a sada su nacionalni heroji

12.10.2011 u 13:54

Bionic
Reading

Nakon sinoćnjeg poraza Srbije od Slovenije (1-0) u Mariboru u posljednjem kolu kvalifikacija za Euro 2012. godine, postalo je jasno da će Estonija u dodatne kvalifikacije što je malu državu od svega 1.3 milijuna stanovnika bacilo u trans

'Super! Nevjerojatno! Povijesno!', bili su naslovi dnevnog izdanja Eesti Paevalehta jutro nakon što je Srbija poražena u Mariboru od Slovenije s 1:0. Taj rezultat značio je da će se Estonija naći u drugom bubnju (nenositelja) u četvrtak kada će biti izvučeni parovi dodatnih kvalifikacija za Europsko prvenstvo iduće godine u Ukrajini i Poljskoj.

'Za tako malu državu poput Estonije ovo je nešto uistinu posebno', rekao je glasnogovornik estonskog nogometnog saveza Mihkel Uiboleht.

Estonija je još prošlog petka obavila svoj dio posla kada je slavila u Sjevernoj Irskoj s 2:1, nakon što su zaostajali na poluvremenu 1:0, te je njena sudbina bila u rukama otpisane Slovenije koja si nije smjela dozvoliti poraz od Srbije, kako bi omogućila Estoncima da izbore doigravanje. Uoči utakmice u Mariboru, Estonija je u Tallinnu u prijateljskom susretu dočekala jednog od organizatora Eura iduće godine, Ukrajinu, te je poražena s glatkih 2:0. Međutim, čim je sudac označio kraj utakmice svi su ostali na stadionu gledati prijenos utakmice Slovenije i Srbije.

'Svi smo bili jako nervozni. Svi su se borili da se suzdrže od suza zbog ovog povijesnog uspjeha', priznao je Uiboleht.

Podsjetimo da je Estonija praktički već bila otpisana reprezentacija skupine nakon šokantnog poraza od Farskih Otoka u lipnju ove godine.

'Igrači su skupili glave nakon toga i svi smo izašli jači iz te situacije', rekao je bivši vratar estonske reprezentacije Mart Poom.

Estonci će se tako ovog četvrtka naći u bubnju zajedno s još sedam reprezentacija koje će se boriti za mjesto na predstojećem Euru iduće godine.

'Nemamo pritiska uoči kvalifikacija. Smatramo da smo već postigli veliki uspjeh bez obzira na to što se dogodilo u studenom', zaključio je Uiboleht.

Estonija je do prije samo tri godine bila tek 137. reprezentacija svijeta, a danas se nalazi na 58. mjestu što je najbolji plasman reprezentacije svih vremena. U siječnju ove godine su ostvarili vrlo vjerojatno najbolji rezultat u povijesti estonskog nogometa pobijedivši polufinalista Svjetskog prvenstva 2010. godine i ovogodišnjeg osvajača Copa Americe – Urugvaj. Estonija je zaigrala međunarodni nogomet kao samostalna država tek 1992. godine, nakon što je pet desetljeća bila dio Sovjetskog saveza.

Nogomet je daleko od najpopularnijeg sporta te države s obzirom da su Estonci poznati kao nordijski skijaši-trkači.