TOP 5

Izdvojili smo sve najbolje iz Dinamove europske bajke; trebao bi mu čestitati i svaki hrvatski prvoligaš

15.03.2019 u 11:43

Bionic
Reading

Dinamo je završio svoj europski put, ali nitko ne bi trebao biti nezadovoljan. 'Modri' su imali sjajnu sezonu u Uefinom natjecanju, a mi smo izdvojili pet pozitivnih stvari vezanih uz nastup hrvatskog prvaka u Europi

Bivši dvostruki europski prvak bio je prevelika prepreka. Benfica je nakon produžetaka slavila 3:0 te je nadoknadila poraz iz Maksimira (1:0). U Dinamovoj svlačionici vladalo je razočaranje, što je razumljivo poslije poraza, ali kada se pogleda što je Bjeličina družina sve napravila tada cijelu ovu priču treba gledati samo sa pozitivnim tonovima. Puno razloga za zadovoljstvo moraju imati u hrvatskom prvaku, ali sretan mora biti cjelokupni hrvatski nogomet.

1. Polovica Hrvatski Telekom Prve lige u Europi

Zahvaljujući prije svega Dinamovim dobrim rezultatima u Europi, naš predstavnik osigurao je hrvatskom nogometu dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka od sezone 2020/21. No to nije sve! Hrvatska će sezonu završiti ispred Danaca i Švicaraca koji su ranije ostali bez predstavnika u Uefinim natjecanjima, što znači da će Hrvatski Telekom Prva liga 2020. godine davati čak pet europskih predstavnika na temelju plasmana iz prvenstva. Polovica lige u Europi.

Prvak odlazi u drugo pretkolo Lige prvaka u dio ždrijeba za prvake, a drugoplasirani u drugo pretkolo za neprvake. Pobjednik Kupa (ili trećeplasirani ako Kup osvoji prvak ili doprvak) odlazi izravno u treće pretkolo Europa lige, dok iz drugog pretkola kreću preostala dva kluba. Dinamo je zaslužio čestitku od svakog kluba iz HT Prve lige!

  • +51
Benfica - Dinamo; Europska liga; uzvratna utakmica osmine finala, 14.3.2019. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

2. Napokon je gotovo prokletstvo

Ovoj generaciji 'modrih' uspjelo je nešto što nije nijednoj drugoj 49 godina. Dakle, gotovo pola stoljeća! Mnogi navijači Dinama nisu dočekali taj dan, a pošto je jaz između klubova velikih i malih liga postajao sve veći sve je bilo to teže i ostvariti. No Dinamo je uspio, prošao je skupinu Europske lige, i to kao prvi, te ostvario san – izborio proljeće u Europi. Napokon na početku nove sezone više nećemo slušati priče o prokletstvu i dugoj crnoj seriji.

Podsjećamo, Dinamo je ove sezone odigrao čak 16 europskih utakmica, a svoj put je započeo još u srpnju prošle godine u drugom pretkolu Lige prvaka. Ukupno su 'modri' upisali devet pobjeda, četiri neodlučena ishoda i tri poraza uz razliku pogodaka 27-13.

  • +11
Liga prvaka, 4. pretkolo: Dinamo - Young Boys Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Europski put započeo je u 2. pretkolu Lige prvaka protiv Hapoel Beer Sheve (5:0, 2:2), potom su uslijedile dvije pobjede protiv Astane (2:0, 1:0), te play-off runda protiv Young Boysa (1:1, 1:2). Nakon ispadanja od Švicaraca, natjecanje je nastavio u Europskoj ligi osvojivši prvo mjesto u skupini D ispred Fenerbahčea (4:1, 0:0), Spartaka iz Trnave (2:1, 3:1) i Anderlechta (2:0, 0:0). U 16-ini finala hrvatski prvak je odmjerio snage protiv češkog prvaka. Viktorija je u Plzenu pobijedila sa 2:1, no Dinamo je u uzvratu na prepunom Maksimiru slavio sa 3:0. U prvom dvoboju osmine finala Dinamo je pobijedio Benficu sa 1:0, a na Luzu pao nakon produžetka sa 0:3.

3. Milijuni eura od Uefe

Dinamo svoju dominaciju u Hrvatskoj može zahvaliti financijskoj moći koju temelji i na novcima od Uefe. Punili su 'modri' blagajnu dok su igrali u Ligi prvaka, ali ove godine su došli i do fenomenalnih novčanih iznosa i kroz Europsku ligu koja ima ipak manje premije. No Dinamo je dogurao do osmine finala Europske lige, tu treba uključiti i kvalifikacije za Ligu prvaka (stigao do play—offa) i na račun će dobiti gotovo 15 milijuna eura .

Hrvatski prvak je do nokaut-faze zaradio oko 13 milijuna eura, nakon što je grupnu fazu Europa lige izborio kroz play-off Lige prvaka (devet milijuna eura) te u skupini ostvario četiri pobjede uz dva remija. Za svaku od četiri pobjede u skupini zaradio je po 570.000 eura, a za svaki od dva remija po 190.000 eura. Za osvajanje prvog mjesta u skupini dobio je još milijun eura, a pola milijuna eura za nastup u 16-ini finala. Plasman u osminu finala donio je u klupsku blagajnu još 1,1 milijuna eura.

  • +31
Europska liga, uzvratna utakmica, Dinamo Zagreb - Viktoria Plzen Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

4. Porasla vrijednost igrača

Hrvatska je malo tržište, ekonomski slaba i sponzorska izdavanja za sport su premala u odnosu na zemlje Liga petica. Zato je Dinamo osuđen na prodaju igrača i to zadnja dva desetljeća radi izvrsno. Gotovo da nema prijelaznog roka, a da iz Maksimira ne ode neka zvijezda za koju su plaćeni milijuni eura. I zato sve u Maksimirskoj 128 veseli činjenica da je Diamovim nastupima u Europi povećana vrijednost igrača u momčadi. Nakon prve uakmice s Benficom i pobjede 1:0, vrijednost Dinamovog kadra porasla je sa 50 na 72 milijuna eura.

  • +18
Dani Olmo - pobjednik izbora tportala 'Kapetani biraju' 2018 Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

No i tu nije kraj, Dinamo je opak trgovac pa i ovi iznosi koji su na transfermarktu treba uzeti sa zadrškom, jer se igrači redovito prodaju za veće iznose. Primjerice najvredniji igrač je Dani Olmo kojem pored imena stoji cifra od 15 milijuna eura, ali jasno je da ga Dinamo neće pustiti ispod 25 milijuna eura. Tu su i ostali poput Šunjića, Mora, Gojaka, Oršića, Majera..., da ne nabrajamo dalje, kod kojih su iznosi ispod pet milijuna eura, a svi koji prate politiku Dinama jasno je da ih neće pustiti ukoliko ne dođe dvoznamenkasta ponuda viša od deset milja.

5. Povratak gledatelja i pozitivne atmosfere na tribine

Kad Dinamu ne ide u Europi, kad dođu porazi od, za Dinamove navijače, neatraktivnih klubova, to se osjeti i na prvenstvu. Maksimir zjapi prazan. Zapravo i kad se prije par godina igrala Liga prvaka nije se tražila karta više. No dobre igre Nenada Bjelice, pošten pristup igrača na terenu, atraktivan nogomet, a poklopili su se i dobri rezultati u Europi, vratili su navijače na tribine.

Napokon smo doživjeli da je Maksimir opet premali, da karte nestanu čak danima prije utakmice... Young Boys, Viktoria Plzen, Benfica – pravi nogometni dekor, a za taj povratak najveće zasluge idu upravo Bjelici i igračima koji su pokazali da se u klubu događa prava sportska pozitivna priča. Sada je i u domaćoj ligi zamjetan porast gledatelja.

  • +19
Dinamovi navijači na stadionu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX