kvalifikacije za sp 2022.

Izbornik Zlatko Dalić odlučio se na dvije velike promjene u prvih 11; ovo su 'vatreni' koji će večeras na Rujevici istrčati protiv Cipra

27.03.2021 u 13:31

Bionic
Reading

Šokantni i neočekivani poraz 1:0 od Slovenije u 1. kolu kvalifikacija za SP 2022. godine upalio je sve moguće alarme u redovima hrvatske nogometne reprezentacije. Bio je to šesti poraz u posljednjih sedam službenih utakmica i svima je jasno da 'vatreni' večeras od 18 sati na Rujevici protiv Cipra više nemaju pravo na kiks

Nakon poraza od Slovenije u Ljubljani, hrvatska nogometna reprezentacija izgubila je pravo na novi kiks u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru te u današnjem dvoboju s Ciprom (18 sati, Rijeka, Stadion Rujevica) Dalićevi izabranici moraju uzeti sva tri boda.

'Doživjeli smo poraz od Slovenije, koji nas je jako zabolo i koji je sigurno ostavio posljedice. Svjesni smo da nismo bili dovoljno dobri da napravimo rezultat, barem da ne izgubimo. Svjesni smo da zaslužujemo kritike, pogotovo ja. Ja sam izbornik, ja tu momčad vodim i selekcioniram i od toga ne bježim. Moja je ambicija puno veća od onoga što Hrvatska trenutno pokazuje i kako igra', rekao je hrvatski izbornik Zlatko Dalić u najavi utakmice s Ciprom.

Za večerašnji sraz izbornik je odlučio promijeniti koncepciju te će momčad u odnosu na onu iz Ljubljane osvježiti s najmanje dva nova igrača u prvih 11. Kako bi postigao ono što nije imao protiv Slovenije, Dalić će posegnuti za promjenom sustava pa će u vrhu napada zaigrati Ante Budimir.

  • +50
Slovenija - Hrvatska, kvalifikacije za SP 2022. u Kataru Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Vratit ćemo se našem starom sustavu igre u kojem će Budimir biti istureni napadač, jer kad je on ušao u igru protiv Slovenije ipak je bilo drukčije. Protiv Cipra ćemo pokušati stvoriti višak preko bokova, jer će protivnik opet biti zgusnut, u formaciji 5-4-1, s pokušajem kontre i polukontre, što uvijek može biti nezgodno', istaknuo je izbornik.

To znači kako bi na klupi trebao završiti Andrej Kramarić, a s njim će 'uz teren' preseliti i Mateo Kovačić. Njih su dvojica 'izgubili' pozicije u novom/starom sustavu igre pa bi momčad 'vatrenih' koja će od 18 sati istrčati na Rujevici trebala izgledati ovako:

Hrvatska nogometna reprezentacija, trening, Rijeka, 25.3.2021. Izvor: Pixsell / Autor: PIXSELL Goran Kovacic/PIXSELL

Livaković - Vrsaljko, Lovren, Vida, Barišić - Modrić, Brozović - Brekalo, Vlašić, Perišić - Budimir

Dakle, na golu je standardni Livaković, njega ni bager ne može izbaciti iz prvih 11. Obrana je također standardna, povratnik Vrsaljko na desnom beku, stoperi Lovren i Vida te lijevi bek Barišić. U veznom će redu doći do 'pretumbacija' - Modrić i Brozović ostaju 'na sredini' terena, kao polušpica će 'ordinirati' Vlašić, na krilima su desno Brekalo (koji je tu umjesto Kovačića) i lijevo Perišić, dok je u vrhu napada kao jedina 'špica' Ante Budimir.

S obzirom na to da će se Cipar na Rujevici gotovo sigurno braniti, Modrić bi mogao imati više prostora u ofenzivi, no tu je potencijalna opasnost jer će gosti čekati svoju priliku i prijetiti iz kontri. Nadamo se da neće biti većih komplikacija s te strane, posebice jer će ih na putu prema Livakoviću čekati Brozović, Lovren i Vida.

Utakmica Hrvatske i Cipra igra se danas (subota, 27. ožujka) od 18 sati na Rujevici.