utakmica istine

Izbornik Zlatko Dalić napokon je prelomio, na Španjolce će krenuti s najiskusnijih 11 igrača; ovo su 'vatreni' koji će se suprotstaviti 'furiji'

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 28.06.2021 10:04
  • Objavljeno 28.06.2021 u 10:04
Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija danas od 18 sati u Kopenhagenu igra utakmicu osmine finala Europskog prvenstva protiv Španjolske. 'Vatreni' su oslabljeni jer zbog zaraze koronavirusom neće biti našeg najboljeg igrača na ovom Euru Ivana Perišića, a zbog žutih kartona nema ni oslonca naše obrane Dejana Lovrena. Izbornik Zlatko Dalić odlučio je da protiv Španjolaca neće riskirati, utakmicu će započeti s najiskusnijom postavom

Teška su dva dana iza hrvatskog izbornika Zlatka Dalića. Atmosferu u momčadi uništio je pozitivan nalaz Ivana Perišića koji je zbog zaraze koronavirusom otpao za večerašnju (18 sati, Kopenhagen) utakmicu protiv Španjolaca. A još od ranije se znalo da zbog kartona neće biti Dejana Lovrena. I tako je Dalić uoči utakmice istine ostao bez stupa obrane i prvog strijelca na ovom Euru. Gore od ovog jednostavno nije moglo jer s druge će strane stajati opaka 'furija'.

I da je Hrvatska kompletna, ovo bi bila nevjerojatno teška utakmica, a ovako je Dalić morao 'kemijati' kako bi sastavio momčad koja će večeras istrčati na Parkenu protiv Španjolaca.

'Čuo sam se s Perišićem, žao mu je i teško, to je šok, u zadnjem trenu ostali smo bez ponajboljeg igrača iz faze po skupinama. Moramo se tome prilagoditi...', rekao je uoči posljednjeg treninga hrvatske reprezentacije izbornik Zlatko Dalić i otkrio mogući sastav za sraz s 'furijom':

'Govorio sam i prije da na toj poziciji imamo najbolji izbor igrača. Tu su Josip Brekalo, Ante Rebić i Mislav Oršić koji to prirodno igraju u klubovima. Kad bismo drugačije slagali tu su Kramarić i Ivanušec. No, mislim da ćemo ići s igračem koji i inače igra tu poziciju. Koga god odaberemo, dat će sve od sebe. Da će biti na nivou Perišića, teško, ali dat će sve od sebe. Španjolci su sigurno pripremali ekipu da bude nešto defenzivnija na toj strani, a sada će vjerojatno napraviti nove promjene. Idemo na prirodno rješenje, nećemo puno razmišljati, vjerujem da će zamjena biti kvalitetna. A nećemo 'kemijati' niti u obrani...'

  • +66
Hrvatska - Škotska, 3. kolo, Euro 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Tako je Zlatko Dalić od prve minute odlučio na teren izvesti one najiskusnije koje ima na raspolaganju. Ne želi ništa riskirati. Na golu je Livaković, stoperski par čine Vida i Ćaleta-Car koji uskače umjesto kartoniranog Lovrena, na desnom se beku u prvih 11 vraća Vrsaljko, a na lijevom će biti Gvardiol.

Vezni je red standardan - Modrić, Brozović i Kovačić, na desnom bi krilu - kao i protiv Škotske - trebao zaigrati Vlašić, u vrhu napada Petković, a Perišićevu poziciju na lijevom krilu će zauzet Ante Rebić.

Dakle, ovo su 'vatreni' koji bi u Kopenhagenu od 18 sati trebali istrčati na Parkenu protiv Španjolske:

Livaković - Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol - Kovačić, Brozović, Modrić - Vlašić, Rebić, Petković

No, izbornik Dalić će, bez obzira na to kako će se utakmica razvijati, imati dovoljno zamjena na raspolaganju. Tu je Josip Brekalo koji bi mogao dobiti priliku ako Rebić 'zapne', tu je i Andrej Kramarić, pa i Mislav Oršić, sve ofenzivci koji svojim ulaskom mogu preokrenuti utakmicu ako zatreba. Uz njih su tu još i Budimir kao alternacija u samom vrhu napada te Pašalić koji može sjajno upotpuniti i povezati linije u veznome redu.