'pakleni' plan za 'vatrene'

Izbornik Zlatko Dalić je nakon dva sramotna poraza otvorio dušu: Vrijeme je da učinim ono što sam učinio prije Rusije...

10.09.2020 u 18:22

Bionic
Reading

Na prve dvije utakmice UEFA Lige nacija hrvatska se reprezentacija nije proslavila, Portugal nas je bez Cristiana Ronalda nalupao 4:1, a milosti nisu imali ni Francuzi, na Stade de France bilo je 4:2 za 'tricolore'. Pred izbornikom Zlatkom Dalićem teški su tjedni, čeka ga puno posla, mora smisliti kako će vratiti naše reprezentativce 'u život'

Osam je golova hrvatska nogometna reprezentacija primila u samo dvije utakmice. Istina, od aktualnih svjetskih i europskih prvaka, ali... Hrvatska je aktualni svjetski viceprvak i ovakve si blamaže na međunarodnoj sceni jednostavno ne smije dozvoliti. Jasno je to i izborniku Zlatku Daliću kojeg su uvjerljivi porazi od Portugala i Francuske teško pogodili.

'Moram sjesti i sve dobro proanalizirati. Počevši od sebe, izbora i odluka koje sam donosio pa do igrača i njihova pristupa i doprinosa na terenu', kazao je samokritično Zlatko Dalić u razgovoru za Jutarnji list nakon povratka iz Pariza.

Reprezentacija se okupila nakon 10 mjeseci pauze, za sve je zajedno proteklo vrijeme bilo izuzetno teško i stresno, pandemija koronavirusa ostavila je traga na svima, kako na formi samih nogometaša zbog ubrzanog ritma završnice nacionalnih prvenstava te Lige prvaka i Europske lige, tako i na pristupu, psihološkoj pripremi...

  • +24
Portugal - Hrvatska, nogomet, UEFA Liga nacija, 5.9.2020. Izvor: EPA / Autor: MANUEL FERNANDO ARAUJO

Dalić se našao u teškoj situaciji, malo je vremena, a posla puno. No, izbornik svjetskih prvaka kaže kako ima rješenje za ovu kompliciranu situaciju.

'Vrijeme je da učinim ono što sam učinio i prije Svjetskog prvenstva 2018. Moram vratiti kult reprezentacije, uzornu disciplinu, onu energiju i zajedništvo koje nas je krasilo tih dana. Jer ja na Euro ne namjeravam putovati da bi tamo bio puki sudionik, moj cilj je da reprezentacija još jednom bude konkurentna, da se bori za odličja, a ona danas to nije. Veliki je posao preda mnom i mojim suradnicima, težak zadatak, ali ostajem optimist. Jednom sam to učinio, znam što mi je posao', odlučan je Zlatko Dalić koji je još jednom detektirao probleme iz utakmica s Portugalcima i Francuzima:

'Ono u Portugalu bilo je u pristupu tragično, nedopustivo je nestati s terena već nakon deset minuta utakmice. U Parizu smo bili dobri, organizirani i kompetitivni do 43. minute, kada nam je presudila naša stara boljka, ‘laganica’. Iz uvjerenja da kontroliramo igru rodi se opuštenost, samozadovoljstvo. Igrači odjednom zaborave da igraju protiv svjetskog prvaka, mlako uđu u nekoliko duela, a Francuzi nas, naravno, odmah kazne', govori Dalić za Jutarnji list i dodaje:

  • +16
Francuska - Hrvatska Izvor: Profimedia / Autor: FRANCK FIFE / AFP / Profimedia

'Nakon svega moram biti razočaran, teško mi se pomiriti s takvim propustima. I ne mislim se s njima pomiriti...'

Jesu li možda neki od igrača koji su sudjelovali u ove dvije utakmice ostali bez kredita? Hoće li zvati neke nove za sljedeća okupljanja?

'Neću nikoga preko noći otpisivati niti dopisivati krugu kandidata koji se iskristalizirao još tijekom kvalifikacija za Euro. Ono što želim jest da svaki igrač u analizi ovih utakmica pođe od sebe, neka pokuša objektivno sagledati što je pružio i što je propustio učiniti. I kada sljedeći put dobije pozivnicu, neka na okupljanje dođe milijun posto spreman!', zaključio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

>> Cijeli razgovor pročitajte OVDJE