KRUNA KARIJERE

Izbornik Tucak izašao iz sjene velikana, a to nikome još nije uspjelo!

29.07.2017 u 22:10

Bionic
Reading

Titula na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti ove subote prva je na kormilu reprezentacije za Ivicu Tucka i jedina koju s našim vaterpolistima nije osvojio Ratko Rudić...

Pamtit će do kraja života 47-godišnji stručnjak rodom iz Šibenika ovu subotnju večer i veliki trijumf protiv Mađarske 8:6 kojim je Hrvatska zaokružila savršeni nastup na SP-u i osvojila zlatnu medalju.

  • +9
SP u vaterpolu, finale: Hrvatska - Mađarska Izvor: Reuters / Autor: LASZLO BALOGH

Ivica Tucak stigao je na kormilo reprezentacije nakon povlačenja Ratka Rudića 2012. godine i nije mu bilo lako, jer je postao nasljednik jednog od najvećih trenera svih vremena koji je uzeo tri velike titule u svojem mandatu (SP u Melbourneu 2007.; EP u Hrvatskoj 2010. i Igre u Londonu 2012.), prve tri u povijesti za našu zemlju.

No, novi izbornik odlično se snašao u svojoj ulozi i već je na SP-u u Barceloni 2013. godine osvojio broncu, a zatim i dva srebra: na sljedećem SP-u u Kazanju 2015. i na Igrama u Riju prošle godine, no u Hrvatskoj se uglavnom ljudi pamte isključivo po zlatnim medaljama pa ni Tucak nije dobivao pohvale kakve je zaslužio.

  • +9
Hrvatska Mađarska finale SP-a Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Tucak je ove godine napokon zasluženo došao na svoje i okrunio svoju trenersku karijeru. Hrvatska je upisala šest čistih pobjeda na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, a izbornik je fantastično vodio dvoboje. Taktička priprema bila je besprijekorna, kao i izbor igrača. Minute odmora tražio je svaki put u pravom trenutku, a ono što je posebno oduševljavalo bila je njegova mirnoća koju je prenosio na momčad, a baš to je bilo ključno u neizvjesnim dvobojima protiv Srbije i Mađarske.

Tako je Ivica postao prvi hrvatski izbornik koji je osvojio veliko natjecanje, a ne zove se Ratko Rudić. Stigao je do svoje četvrte medalje i nakon ovog SP-a svi će o njemu govoriti s puno većim poštovanjem...