večeras od 20.45 sati

Veliko Dalićevo iznenađenje za Azerbajdžan; ovog igrača baš nitko nije očekivao u napadu

21.03.2019 u 08:50

Bionic
Reading

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom novi je kvalifikacijski ciklus, a cilj je plasman na Euro 2020. godine. Prvi suparnik 'srebrnoj' Dalićevoj vrsti je Azerbajdžan, kojeg u stožeru hrvatske reprezentacije izuzetno respektiraju. Pogotovo jer Hrvatska nije kompletna i bit će puno novih igrača u igri...

A kako Dalić i njegovi suradnici ne bi respektirali Azerbajdžan, jer sjećamo se dvoboja iz 2015. godine, kada su se Niko Kovač i igrači 'poskliznuli' odigravši 0:0 u Bakuu kod istog suparnika, a kojeg je tada vodio Robert Prosinečki.

Prema tome, opuštanja i razmišljnja 'lako ćemo' nema. A zbog svega toga, čini se da bi izbornik Zlatko Dalić u današnjoj utakmici mogao uvesti debitanta - 193 cm visokog Metkovca Brunu Petkovića.

  • +7
Bruno Petković Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Podsjetimo, Dinamov napadač ove sezone igra u zavidnoj formi, hvale ga svi koji prate nogomet, a s obzriom na visinu i tehniku kojojm raspolaže, idealan je kandidat za napadača 'sidruna'.

U nekim drugim okolnostima, ili bolje rečeno, da je Ante Rebić u top-izdanju, a nije jer imao je dvotjednu stanku zbog ozljede i u posljednjem kolu njemačke lige odigrao je tek 15-tak minuta, Petković bi bio 'tek' drugi izbor.

Ima Dalić za to mjesto još jednog kandidata, a to je svakako Andrej Kramarić. No, napadač njemačkog Hoffenheima iz kola u kolo zabija golove, ali s pozicije 'drugog' napadača ili kada u 16-erac dolazi s krila. Ukratko, puno se bolje osjeća iza isturenog napadača...

Prema tome, Petković i on u ovom trenutku mogu igrati zajedno, tim prije što se očekuje da će se Azerbajdžan postaviti zatvorenije, odnosno ukopati u svojoj polovini terena, pa bi takav bunker trebalo razbijati s više igrača.

Osim toga, već u nedjelju Hrvatska igra u gostima kod Mađarske, koja je ipak opasniji suparnik od Azerbajdžana i možda je bolje Rebića posve osvježiti i pripremiti za taj okršaj, nego ga dovesti u nepotrebni rizik već ovog četvrtka.

Petković je prije par dana u velikom intervjuu za tportal rekao: Oduvijek sam govorio kako mi je reprezentacija Hrvatske jedan od najvećih sportskih ciljeva u karijeri i da ću napraviti sve od sebe da jednog dana dobijem priliku u tom društvu. Mario (op.a. Mandžukić) je odličan igrač i rolu koju je on imao ne može nadomjestit nitko. Ja ću se truditi i tražiti načina da ispunim izbronikove zadatke, a ne nadomještat nečiju ulogu.

Još je i pred novinarima, uoči svog debitantskog treninga u Dalićevoj momčadi dodao i ovo.

'Odličan je osjećaj. Nekakva naplata za sav rad iz proteklih godina kada nije sve išlo kako je trebalo. Na meni je da potvrdim kako nisam ovdje zbog ozljeda i kako vi mediji tvrdite zbog manjka, odnosno deficita na toj poziciji. sad je ispred mene period dokazivanja i nadam se da ću to odraditi čim je moguće bolje.'

Međutim, s obzriom da do ove sezone, Petković nije bio baš toliko poznat hrvatskoj nogometnoj javnosti te kako mu je ovo prvi poziv u A reprezentaciju, možemo reći da bi njegovo uvrštavanje u startnih 11 bilo veliko iznenađnje. No, nije nerazumno i bez argumenata.

  • +39
Trening Hrvatske prije utakmice s Azerbajdžanom Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX