eksperiment ili viša sila?

Izbornik Dalić iznenada se uoči utakmice 'odrekao' jednog od najiskusnijih; ovo je 11 'vatrenih' koji će zaigrati protiv Cipra

08.10.2021 u 06:13

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras od 20.45 sati u Larnaci protiv Cipra igra utakmicu 7. kola kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. godine. Zbog brojnih ozljeda izbornik Zlatko Dalić ponovno je morao 'krpati' prvu postavu 'vatrenih', a ima i nekoliko velikih iznenađenja

Cipar je posljednja reprezentacija Skupine H, u šest dosadašnjih utakmica ostvario je četiri poraza, remi i iznenađujuću 1:0 pobjedu protiv Slovenije. No, taj isti Cipar je posljednje tri utakmice izgubio, primio je sedam golova, nije zabio niti jedan.

Pa ipak, ne treba se zavaravati jer krajem ožujka taj nam je Cipar svojim bunkerom na Rujevici 'kidao živce', jedva su 'vatreni' slavili 1:0 golom Marija Pašalića.

Gotovo je sigurno da će se i danas Ciprani braniti, iako igraju na svom terenu. S druge strane će ipak stajati aktualni svjetski viceprvaci, Hrvatska je - bez obzira na sve probleme - veliki favorit.

Izbornik Zlatko Dalić već je danima na sto muka, zbog ozljeda su otpali Lovren, Juranović, Ivušić i Oršić, a večer prije utakmice morao se kockati te je u meč protiv Cipra odlučio krenuti bez jednog od najiskusnijih igrača. Eksperiment ili viša sila? To ćemo tek doznati.

  • +35
Hrvatska - Slovenija, kvalifikacije za SP 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

No, nakon posljednjeg treninga kojeg su 'vatreni' odradili na Cipru u četvrtak navečer, iskristalizirala se prva postava Hrvatske za današnju utakmicu.

Na golu je standardno Dominik Livaković, a onda prvi veliki šok. Obrambenu četvorku čine igrači koji, osim na treningu, nikad nisu zaigrali zajedno. Tako bi na desnom beku trebao započeti Bayernov Josip Stanišić, dok će lijevu stranu zauzeti Borna Sosa. Stoperski par bi trebali činiti Joško Gvardiol i Duje Ćaleta-Car! Da, iako je bio najavljen, Domagoj Vida je otpao za ovu utakmicu. Jedan od najiskusnijih 'vatrenih' tek se vraća nakon ozljede i Dalić je odlučio ostaviti ga na klupi za pričuve. A bez njega i Lovrena ovo je jako mlada, ali i izuzetno potentna obrambena linija. Definitivno su ovi dečki budućnost 'vatrenih', sad im je prilika da se dokažu i opravdaju Dalićevo povjerenje.

  • +14
Trening hrvatske nogometne reprezentacije Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

U veznome redu samo manje korekcije, Marcelo Brozović i Mateo Kovačić će biti središnji vezni, a ispred njih će biti kapetan Luka Modrić.

Napadačku liniju je Dalić također morao 'modificirati' jer u momčadi jednostavno nema 'čiste špice'. Zato bi na toj poziciji trebao početi Andrej Kramarić, dok bi na krilima trebali biti Ivan Perišić i Nikola Vlašić.

No, i tu bi vrlo lako moglo doći do promjena u posljednjem trenutku jer je Marko Livaja legitimni konkurent za poziciju na kojoj je Andrej Kramarić, a Josip Brekalo za onu Nikole Vlašića. To su ujedno i najveće dileme izbornika Dalića uoči utakmice s Ciprom.

Vjerojatni sastav Hrvatske za susret s Ciprom:

  • Livaković - Stanišić, Ćaleta-Car, Gvardiol, Sosa - Brozović, Kovačić - Vlašić (Brekalo), Modrić, Perišić - Kramarić (Livaja)
Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic