USUSRET kvalifikacijAMA

Izbornik Dalić ima veliki problem s Kalinićem; Ladić nam je otkrio što su odlučili o njemu

11.03.2019 u 10:19

Bionic
Reading

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom uskoro je novi kvalifikacijski ciklus, a cilj je plasman na Europsko prvenstvo 2020. godine. Prvi ogled na rasporedu je 21. ožujka, protiv Azerbajdžana u Zagrebu. No ozljede, izostanci i pad forme nekih igrača poprilično će promijeniti izgled Dalićeve momčadi

Srebrna reprezentacija sa Svjetskog prvenstva uskoro kreće u akciju. No od one momčadi koja je u srpnju prošle godine oduševljavala svijet izbornik Zlatko Dalić sada na dispoziciji nema gotovo pola igrača. Neki su se umirovili, poput Mandžukića, Subašića i Ćorluke, a neki zbog ozljeda i zdravlja ne mogu konkurirati (Vrsaljko, Pivarić, Pjaca...).

Upitno je i što će biti s načetima, odnosno rekonvalescentima - Perišićem, Brozovićem, Rebićem. Na Dalićevu popisu u Rusiji bio je i lijevi bek Ivan Strinić, no on je propustio prvi dio sezone zbog problema sa srcem.

Dodatni problem su i minute u klubovima, a među igračima koji posljednjih mjesec dana nisu igrali je i golman Lovre Kalinić. Osim što je od 16. veljače konstantno na klupi, ni prelazak u Aston Villu, engleskog drugoligaša, nije mu donio pregršt zadovoljstva.

  • +16
Hrvatska - Engleska, Liga nacija Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Jer Kalinić je u osam utakmica kada je bio na golu (sedam prvenstvenih i jednu u FA kupu) primio 15 golova. I samo u jednoj ostao je netaknute mreže.

U posljednjoj utakmici u kojoj je branio, 16. veljače, protiv West Bromwich Albiona u prvih 45 minuta primio je dva gola, a onda je na poluvremenu ostao u svlačionici. Sumnjalo se tada da je u duelu dobio i potres mozga, no kasniji su pregledi pokazali da je s Kalinićem ipak sve OK.

No od tada je na klupi za pričuve, što dobro znaju izbornik Zlatko Dalić i njegov pomoćnik Dražen Ladić, bivši golman.

'S golmanima je situacija specifična. Njih nije lako mijenjati. Kalinić je imao dobrih obrana na Svjetskom prvenstvu i u Ligi nacija. Nisam sretan time što neki od naših igrača nemaju zadovoljavajuću minutažu ili formu, ali vidjet ćemo, ispred nas su još dva tjedna', rekao je prošlog ponedjeljka, pri objavljivanju popisa igrača na koje računa u kvalifikacijama, izbornik Zlatko Dalić.

Lovre Kalinić dosad je skupio 16 nastupa u reprezentaciji, a posljednji nastup odradio je u porazu protiv Engleske 2:1 u sklopu Lige nacija.

Pitanje o mogućnosti promjene golmana postavili smo i Draženu Ladiću, jednom od najboljih golmana koje je Hrvatska imala. Doduše, sada je u Dalićevu stožeru pomoćni trener, dok se o golmanima brine Marjan Mrmić. Ali Ladićeve riječi imaju težinu...

'Ne znam što će i hoće li izbornik Dalić mijenjati nešto. Naime, tek kad se okupimo, vidjet ćemo u tih dva, tri dana treninga tko je u kakvoj formi i kako reagira u konkretnim situacijama. Znate, golmanska pozicija je specifična, kod nje ne smije biti grešaka. Ne smije biti ni kod igrača u terenu, ali tamo postoji mogućnost da netko popravi tu pogrešku. Iskreno, da golman ne brani godinu dana, onda je to problem, ali u ovom periodu, od mjesec dana, to se ne bi trebalo odraziti na njega. Zato kažem - pustimo vrijeme, vidjet ćemo sve na treninzima', rekao je za tportal Dražen Ladić.

No ako u stožeru procijene da je ova pauza ostavila traga na Kaliniću, sigurni smo da će Dominik Livaković biti u stanju odgovoriti svim izazovima. Dosad je u A selekciji branio tri puta, a svakako najveći izazov bila mu je utakmica protiv Engleske u Ligi nacija, ali već tada pokazao je svoje kapacitete i sačuvao mrežu u ogledima sa Sterlingom, Rashfordom i Kaneom.

Jednako impresivan bio je i u Dinamovu dresu, što je potvrdio sjajnom intervencijom već u sedmoj minuti okršaja protiv Benfice, kada je zaustavio udarac Grimalda, čime je sasvim sigurno itekako doprinio velikoj pobjedi 'modrih'.