VUKU SE REPOVI

Izbornik Dalić ima ozbiljan problem zbog jednog igrača, ali to mora riješiti u četiri oka!

16.10.2018 u 12:14

Bionic
Reading

Nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija na riječkoj Rujevici teškom mukom svladala Jordan 2:1, zahvaljujući golovima stopera Vide i Mitrovića, opet je glavna tema postao problem s realizacijom. Stoga će biti zanimljivo pratiti kako će se izbornik Zlatko Dalić postaviti po pitanju 'slučaja Nikole Kalinića' koji bi se volio vratiti u sastav

Iako je utakmica protiv Jordana bila prijateljska te su glavni igrači dobili poštedu, jasno je kako hrvatski izbornik Zlatko Dalić nikako ne može biti zadovoljan realizacijom. Na pitanje je li nakon utakmica u Ligi nacija protiv Španjolske (poraz 6:0) i Engleske (0:0) svjestan kako 'imamo veliki problem u realizaciji koja šteka', mirno je kazao:

'Utakmica je poslužila svrsi. Zabili smo dva gola iz prekida, puno komplicirali, ali pobjedom moram biti zadovoljan i time što smo dali šansu svim igračima. Neću govoriti puno o imenima, vidio sam što sam htio vidjeti sa svojim stožerom. Do sljedećeg okupljanja skratit ćemo popis', rekao je Dalić, uz dodatak: 'Moramo doći u formu do studenog, bolju nego danas, pa da se suprotstavimo Španjolcima na Maksimiru.'

Tu dolazimo do ključnog dijela. Ovo 'podići formu' se naravno odnosilo na napadače i jako lošu realizaciju. Oproštajem od dresa reprezentacije Marija Mandžukića te prije toga suspenzijom Nikole Kalinića, koji je navodno zbog bolova u leđima odbio ući u igru protiv Nigerije i poslan je kući sa Svjetskog prvenstva, napad Hrvatske sveo se na Andreja Kramarića i Antu Rebića. Prvi je navodno bio razlog Kalinićeva nezadovoljstva jer je dobio prednost na SP-u, a drugi je bio hit SP-a.

Međutim oba naša glavna napadača u Ligi nacija ne briljiraju, uz dodatak kako su obojica bila ozlijeđena i jasno je kako još nisu u top formi. Stoga ne čudi to što se 30-godišnji Nikola Kalinić oglasio za španjolske sportske novine AS kako bi se htio vratiti u reprezentaciju iz koje je potjeran prije četiri mjeseca.

'Otvoren sam za povratak. Teško je objasniti, no jasno je da bih se volio vratiti, ali neke stvari se moraju promijeniti', rekao je Kalinić u intervjuu. No nije naveo koje bi se 'stvari' morale promijeniti da opet zaigra za Hrvatsku.

U cijeloj priči teško je povjerovati kako je potjeran sa SP-a zbog bolova u leđima i zbog toga što je priznao izborniku da ne može igrati. Kako doznajemo, u igri je nešto puno, puno veće, a što točno, to znaju samo Zlatko Dalić i Nikola Kalinić. Naši izvori bliski Kaliniću govore 'kako je on uvjeren da je čist', a također smo doznali kako mu je Ivan Strinić osobno nosio medalju u Milano, ali se on uredno zahvalio riječima 'kako je nije zaslužio'. Dakle itekako je svjestan cijele situacije, ali očito četiri mjeseca kasnije traži neku vrstu - iskupljenja.

O toj temi Kalinić nije želio razgovarati iako se kasnije ispostavilo kako je već duže vrijeme bio nezadovoljan statusom pričuvnog igrača u reprezentaciji i jednostavno je – pukao.

No od povratka u Split, početka priprema za AC Milan, pa do odlaska u madridski Atletico, Kalinić je izbjegavao novinare i temu Svjetskog prvenstva. Tek je nekoliko puta, upitan što se dogodilo u Rusiji, znao reći: 'Već se puno govorilo o tome. To je prošlost. To što se dogodilo je duga priča i o njoj se već puno govorilo.'

Stoga su njegove riječi te znakovita izjava 'neke stvari se moraju promijeniti' poslale jasnu poruku čelnicima Saveza. Na koga je točno mislio, zna samo Kalinić…

Očito smatra da se nema za što ispričati i kako nije ništa pogrešno napravio.

No odmah nakon te izjave jasnu poruku, kako se mora ispričati, poslao mu je hrvatski kapetan Luka Modrić:

'Drago mi je čuti da se i Kalinić želi vratiti u reprezentaciju. Njegova su želja i isprika preduvjet, a njegove su kvalitete neupitne i sigurno bi bio važan reprezentaciji ako se sve riješi na najbolji mogući način', smatra Modrić.

Zaključimo za kraj kako je Modrićeva izjava logična ako se gleda iz perspektive kapetana i onoga što javnost i čelnici HNS-a žele čuti. No stara izreka kaže kako svaka medalja ima dva lica.

Očito je Nikola Kalinić čvrsto odlučio kako se neće ispričati i vrlo vjerojatno je to nakon sporne utakmice protiv Nigerije rekao svojim suigračima. Iako je Nikola Kalinić najzaslužniji za to što je Hrvatska otišla na SP (gol i izboreni penal protiv Grčke u dodatnim kvalifikacijama, op.a.), jasno je kako ni njegov eventualni povratak u reprezentaciju neće riješiti problem realizacije. Naime, u dresu Atletica Kalinić se još nije izborio za mjesto među standardnih 11, a također još nije zabio nijedan gol u tom madridskom klubu. Za razliku od njega, Mandžukić briljira u dresu Juventusa i svima je jasno kako 'slučaj Kalinić' ne bi postojao dok je Dalić izbornik - da se Mandžo nije umirovio. Stoga se postavlja pitanje ima li ga razloga zvati pored Kramarića, Rebića i sve boljeg Livaje?

No sada Dalić hitno treba 'novog Mandžukića', a najbliži tom stilu igre je upravo Nikola Kalinić. Čeka se sljedeći potez…

  • +5
Prijateljska utakmica: Hrvatska - Jordan Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL