ODRADIO POSAO

Iz perspektive Dinamovca: Mamić zaslužuje pohvale!

23.03.2014 u 13:22

  • +3

Hajduk-Dinamo III 2014

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Zoran Mamić možda nije miljenik navijača, ali ono što je najvažnije za ocijenit trenerski rad jest napredak ekipe i mislim da momčad definitivno napreduje pod njegovim vodstvom

Mišljenje je korisnika M_Tsigalko, s portala Tribina.hr, kojim, iako je i sam imao rezerve, je priznao kako Dinamo pod vodstvom Zorana Mamića očito raste, te kako zaslužuju pohvale za neke elemente iz derbija:

Tribina.hr

je community portal koji okuplja sve zaljubljenike u nogomet i sport koji su tražili mjesto na kojem bi mogli izraziti svoje mišljenje. Kroz svoje analize članovi communityja pišu o svim nogometnim i ponekim sportskim aktualnostima, uz kritički osvrt i jedinstveni pogled na događanja. Druge poglede o ovoj temi pročitajte OVDJE.

'Sjajna atmosfera na Poljudu dočekala je dva velika rivala u borbi za nova tri boda. Tudor i igrači su najavljivali žestok otpor i bili prilično sigurni da će njihova predstava biti dovoljna da ostanu neporaženi. Iz modrog su tabora, pak, najavljivali nastavak berbe bodova i uzlazne forme i na Poljudu. Zoran Mamić možda nije miljenik navijača, danas je imao i jaču momčad od Igora Tudora, ali ono što je najvažnije za ocijenit trenerski rad jest napredak ekipe i mislim da momčad definitivno napreduje pod njegovim vodstvom. Koliko tu ulogu ima neupitni autoritet, a koliku pravo znanje i udio pomoćnika ne znam, ali Dinamo igra i izgleda bolje. Sve ono što sam naglašavao prije susreta i želio vidjeti od njih konačno se pokrenulo u tom smjeru.. Dobro, ne baš sve..

Dakle, prvi razlog pobjede je neuobičajeno rastrčan Dinamo i to ne samo kada radi presinga, nego i kada im suigrači imaju loptu u nogama. Danas su u, gotovo, svakom trenutku igrači Dinama imali otvorenu opciju za odigravanje pasa što je rezultiralo dominacijom u posjedu, prilikama, ali i golovima u prvom dijelu. Hajduk je bio bezopasan, ali osim toga dogodio se i vrlo velik broj pogrešnih dodavanja i procjena. Dio toga se može definitivno pripisati i igračima Dinama koji su već spomenutom igrom prisiljavali Bile na pogreške, ali onda ih propuštali kazniti. Tako Modre kažnjavaju u Europi, a oni su eto propustili velikog rivala.

Osim toga, prilično je jasno da je Hajduk bitku izgubio na sredini terena, što se vrlo dobro vidjelo i po broju 'ničijih' lopti koje su redovito završavale u nogama gostiju. Drugi razlog je činjenica da je Hajduk odigrao na Poljudu onako kako Dinamo inače igra. Jako puno solo pokušaja Kouassija, Vršajevića, a pogotovo Sušića rezultirali su brzim gubljenjem lopte i bezopasnom igrom. Posebno je loš bio Mario Pašalić, junak posljednjeg prvenstvenog derbija u Splitu, koji je u nekoliko navrata kardinalno griješio. No, to je cijena mladosti i u Hajduku sigurno računaju i na to. Ono što nije valjalo je - Junior Fernandes. Unatoč tome što je sudjelovao u akciji kod prvog gola Čileanac je čak i tu napravio potez previše. Našao se u najboljim prilikama na utakmici, a u gotovo svakoj je traljavo reagirao, s potezom previše. Toplo-hladna igra se kod njega očigledno nastavlja, on sanja Brazil, ali bez konstante teško će ga dočekati.

Usporedba Tudora i Mamića prije derbija


Dinamo je bio fizički dominantnija momčad, s naglaskom na ovo momčad. Ovakvom igrom su konačno i na Poljudu pokazali svu razliku u kvaliteti koja neosporno postoji. Modri moraju nastaviti graditi igru na temeljima modernog nogometa u kojemu su stalna kretanja i disciplina ključ svega bez obzira na taktičku postavku. Osim dobre igre i otvaranja prema naprijed valja naglasiti da su igrači Dinama odradili i odličan posao prema nazad. Već sam napisao da su im u tome pripomogli i igrači Hajduka sa soliranjem, ali mora se priznati da su i Modri stajali jako blizu protivniku. Zapravo, Dinamo je odigrao upravo onako kako sam očekivao - od Hajduka! Dovoljno agresivno, blizu protivniku, sa brzom tranzicijom, a tome su pridodali i puno kretanja u fazi napada i dominaciju u posjedu lopte (prvi dio, u drugom je Hajduk zbog objektivnih razloga dobio više posjeda, ali i još jedan gol). Sve u svemu, ja sam zadovoljan prikazanim. Napredak se vidi, koliko je on objektivan pokazat će nastavak sezone i eventualna europska sezona ako uopće ostanu u ovom sastavu i što se tiče igrača i što se tiče osoblja…'