mario tokić za tportal

Iz Dinamovog dresa otišao je u Austriju i ostvario nešto nedostižno, ali i ponovio uspjeh dvojice Hrvata: To je kao da su Dinamo i Hajduk u istom gradu...

19.10.2021 u 09:54

Bionic
Reading

Pred nogometašima zagrebačkog Dinama ovog je četvrtka (18.45 sati, Arenasport 1, MAXtv) utakmica trećeg kola H skupine Europske lige, a u kojoj će igrači Damira Krznara gostovati kod bečkog Rapida. Nakon dva kola, austrijska je momčad na dnu skupine, bez osvojenog boda, pa se čini i najlakšim suparnikom. Ali da to neće biti jednostavan posao, upozorava Mario Tokić, jedan od 15-tak hrvatskih nogometaša koji je nosio dres ovog kluba

Ovog se tjedna nastavljaju natjecanja u europskim kupovima, što znači da i zagrebački Dinamo kreže u nove avanture, odnosno nadamo se po nove pobjede. S druge strane bit će bečki Rapid, s kojim je Dinamo dijelio i nekolicinu igrača, poput Zlatka Cice Kranjčara, Petra Bručića, Mladena Munjakovića... Oba kluba vodio je i Otto Barić. Od igrača iz novije povijesti, svakako najzvučnije ime koje je nosilo dresove oba kluba jest Mario Tokić, ujedno i bivši hrvatski reprezentativac, a danas asistent Branku Ivankoviću u reprezentaciji Omana.

Aktualni trenutak, a sugeriraju to i rezultati u nacionalnim prvenstvima te Europskoj ligi, postavljaju Dinamo u ulogu favorita. Može li Dinamo u četvrtak (18.45 sati) u Beču do nova tri boda?

'Prije svega, uvjeren sam da su trener Krznar i njegova ekipa dobro skautirali Rapid, te da ih neće zavarati ova trenutna pozicija Rapida na tablici, jer to je slučajnost i veliki peh. S obzirom na to da Rapid igra puno bolje nego pokazuje stanje na tablici. Jednostavno, imaju problema jer kada povedu, kao da ne mogu zabiti taj drugi gol da riješe utakmicu. Dinamo nikako ne smije gledati tablicu, jer igra protiv ekipe koja je, iako se to po rezultatima ne vidi, trenutno odmah iza RB Salzburga, u Austriji', rekao je na početku razgovora za tportal 46-godišnji Mario Tokić, član Dinamove momčadi koja je u rujnu 1999. godine iznenadila i Manchester United na Old Traffordu.

Što bi Rapidu moglo pomoći kako bi iznenadio Dinamo? Jer ako ne mogu zabiti dva gola.... A Dinamo je u posljednjim utakmicama prilično raspucan?

'Rapid Iza sebe ima 12. igrača, a to je publika, odnosno navijači. To je definitivno najbolja navijačka skupina u Austriji, naprave vrhunsku atmosferu. Iako, treba vidjeti koliko će ih doći, jer navijači su nešto bojkotirali utakmice zbog pravila da na tribine mogu ići samo oni koji su cijepljeni ili koji su preboljeli Covid, te su se solidarizirali s ostalim navijačkim skupinama i nisu dolazili na zadnje domaće utakmice. Ipak, vjerujem da ovaj europski okršaj neće propustiti i da će doći dati podršku Rapidu'.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Jako puno spominjete Rapidove navijače. Zar su zbilja toliko moćni?

'Stvarno su odlično organizirani, možda i najbolje u Europi. Ali imaju i ostatak navijača, onih tzv. običnih 'kibica', koji upotpunjuju atmosferu. Jako su vatreni svi, ne samo ovi Ultrasi. Ja sam uvjeren da su nam oni u toj sezoni kada smo osvojili naslov, svojom energijom pomogli i donijeli barem sedam, osam bodova. Ta navijačka snaga Rapida stvarno je nevjerojatna. I što moram naglasiti, navijači su stali iza aktualnog trenera, Dietmara Kühbauera, bez obzira na to što rezultati nisu bajni. No, oni mu vjeruju, a zbog toga su mu i čelnici kluba dali bezrezervnu podršku. Što je za svakog trenera izuzetno važno'.

Mogu li se uspoređivati Rapid iz vašeg vremena i ovaj današnji? Jer dok ste vi igrali, Rapid je zadnji put osvojio naslov austrijskog prvaka, a bilo je to još 2008. godine?

'Mislim da se ne može uspoređivati, jer u ono vrijeme Rapid je u sastavu imao četiri, pet igrača koji su imali veliku osobnost, koji su bili reprezentativci, bilo Austrije, bilo drugih zemalja, te kapetana Steffena Hofmanna, koji je davao ton toj ekipi. Zatim, tu je bio Branko Bošković, crnogorski reprezentativac, bili smo Mate Bilić i ja, kao reprezentativci Hrvatske, Zatim, Mario Mazina, kao jedan od najboljih igrača. Mi smo tada i po imenima i po osobnosti bili jaki, te smo zbog toga osvojili prvenstvo 2008. godine. Znači, kada smo srušili Salzburg, koji je i tada bio neprikosnoven u svemu, prije svega u financijskoj nadmoći. I ono što je bilo važno, jest činjenica da smo nas par s različitim klubovima prije toga osvajali naslove i imali smo taj pobjednički mentalitet. Međutim, sadašnji Rapid ima jednu određenu kvalitetu, i vidjeli smo da su u zadnje vrijeme napravili dosta dobrih transfera. Počeli su malo više sličiti Dinamu. U moje vrijeme nismo radili neke transfere a klub nije htio prodavati najvrednije igrače. Sad je situacija ipak drugačija, igra puno mladih igrača, prodaju ih i pojavi se ponovno netko novi. Tako da oni u zadnje vrijeme dobro rade što se tiče te politike transfera. I s time su spasili klub od nekakvih financijskih dubioza'.

  • +23
Rijeka - Dinamo 3:3 (12. kolo HT Prva liga) Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Zanimljivo je i to da ste vi u Rapid došli iz mrskog, gradskog suparnika, Austrije? Nije vam bilo jednostavno, ipak Beč nije velegrad s 10-tak milijuna stanovnika, pa da se negdje možete 'sakriti'?

'Da, tako je. Ja sam u bečkoj Austriji bio dvije godine. Bile su to možda i dvije najljepše godine u mojoj karijeri. Imali smo odlične rezultate, osvojili smo dva kupa i prvenstvo, Sve je bilo fenomenalno. I jako sam se dobro osjećao, jer Austria je uz Rapid najveći klub u zemlji. Ali tada se dogodilo da je predsjednik kluba digao ruke od njega te ga prestao financirati. Više nisu mogli ispunjavati te naše dobre ugovore i ekipa se počela rasipati. U tom trenutku u Rapidu je bio Bazina, zatim trener Peter Pacult (op.a. isti onaj koji je vodio i Cibaliju) koji me je htio u momčadi. Jednostavno, Rapid je došao s pravom ponudom u trenutku kada Austria neke stvari nije ispoštovala. Ja sam potpisao s Rapidom, što se pokazalo kao dobar potez, jer odmah sljedeće sezone osvojili smo naslov prvaka. A što se tiče samog prelaska, nije bilo baš jednostavno. Jer to je kao da imate Dinamo i Hajduk u istom gradu i pređete iz jednog kluba u drugi. Prva dva derbija su naročito bila dosta vatrena, ali hvala Bogu, uvijek sam se mogao koncentrirati samo na nogomet, tako da nisam podlegao atmosferama. Ali, nije bilo jednostavno. I nikome ne bi preporučio prelazak iz Austrije u Rapid. U obrnutom smjeru možda bi i bilo lakše. Ti Rapidovi navijači, koji su puno ekstremniji, uvijek su mi zamjerili što sam prije nosio dres Austrije, posebice zato što je Austria pobjeđivala Rapid, bila puno superiornija u odnosnu na njih. I onda sam im došao, ali odužio sam se dobrim igrama, sudjelovavši u posljednjem naslovu Rapida'.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel, Arenasport

Vi ste se kroz nastupe u Austriji okitili s naslovima prvaka u tri kluba, jer prije naslova s Rapidom i Austrijom, naslov ste osvojili i s GAK-om iz Graza. Igrača s takvim uspjehom baš i nema puno?

'Sigurno ne postoji nitko. S time da moram dodati da sam naslov osvojio i s Dinamom, dakle s četiri kluba. A od Hrvata mislim da je to uspjelo tek Ivici Oliću (op.a. sa Zagrebom, Dinamom, CSKA Moskvom, Bayernom) i Stjepanu Tomasu (op.a. on je osvajao naslove s Dinamom, Fenerbahčeom, Galatasarayom i Rubinom iz Kazana). Dakle, u Austriji imam 100-postotni učinak, tri kluba, tri naslova prvaka'.

Nego, čemu se Dinamov navijači mogu nadati u četvrtak?

'Prije svega, Dinamo ne smije podcijeniti Rapid. Jer Rapid je sigurno jači u napadačkom dijelu, nego u obrambenom. Dinamo se treba nametnuti, uzeti loptu domaćinima i mislim da Dinamo ima veće izglede za pobjedu. Ali ni podjela bodova ne bi bila tragedija, tako da za ovu utakmicu prognoziram 'X', odnosno remi', zaključio je Mario Tokić.

Kako nam je Tokić rekao, planirao je ići u Beč na utakmicu, no zbog obveza s omanskom nogometnom reprezentacijom, u kojoj radi kao pomoćnik Branku Ivankoviću, a koju su doveli do nikad ostvarenog uspjeha, odnosno ulaska u završnu rundu kvalifikacija za SP, a i u kojima sjajno guraju te imaju mogućnost, pokraj Saudijske Arabije, Australije i Japana, osvojiti drugo mjesto to jest plasman u Katar sljedeće godine, krajem tjedna već putuje na Bliski Istok te će propustiti Dinamovo gostovanje kod svog bivšeg kluba.