NAJBOLJI REZULTAT SVIJETA

Ivonin novi početak u veteranskim godinama

07.09.2012 u 09:05

Bionic
Reading

Hrvatska rekorderka u skoku s motkom, Ivona Jerković, u poznim seniorskim godinama na državnom veteranskom prvenstvu postigla je najbolji rezultat na svijetu u najmlađoj dobnoj skupini prokušanih natjecateljica

Ivona Jerković (35), hrvatska rekorderka u skoku s motkom (4,05 preskočena metra na otvorenom, četiri u dvorani, oba dosega ostvarena 2005.) napunila je veteranska ljeta. Stoga se istodobno natječe u dvije konkurencije: seniorskoj i veteranskoj. S poštovanjem u glasu govori o čilim 70-godišnjacima koji se redovno natječu na veteranskim prvenstvima.

Strani su joj pojmovi poput oproštaja od aktivnog bavljenja sportom, završetka karijere i tome slično. Za nju postoji prirodni put sportaša, koji počinje u dječačkoj dobi, a traje sve do poznih umirovljeničkih dana.

U matičnom klubu Dinamo - Zrinjevac Ivona još nastupa u disciplinama koju od nje zatraže poput štafetnih utrka na četiri puta 100 metara i/ili u skoku u dalj. Na ovogodišnjem državnom veteranskom prvenstvu u skoku s motkom preskočila je 3,65 metara i osvojila prvo mjesto.

'Zasad je to najbolji rezultat u Europi i svijetu u mojoj veteranskoj dobnoj skupini', rekla je Ivona.

Kao šestogodišnja djevojčica počela se baviti gimnastikom, zatim i skokovima u vodu, a 1996. privukao ju je novi sport. U to je doba ženski skok s motkom bio u povojima, još neslužbena disciplina (to će postati 1. siječnja 1997.). No Ivona se zainatila da će uspjeti u skokovima s motkom svim sumnjičavcima usprkos. I, gle čuda, ne samo da je svladala tehniku skakanja s motkom nego je 2005. ispunila norme za sudjelovanje na Sredozemnim igrama u Almeriji i Europskom atletskom dvoranskom prvenstvu u Madridu.

U atletskom klubu Mladost Ivona trenira mlade skakač(ic)e s motkom. Vježba one od kojih očekuje da je jednog dana nadmaše i preskoče više nego što je ona kao seniorka ikad preskakala. Njezine izabranice u Mladosti Ema Cetušić Jakopović, Magdalena Borić, Petra Kartela i Helena Petričko su kadetkinje, a već preskaču 2,40, 2,50 metara.
Gimnastika, kojom se Ivona bavila 13 godina, upravo je idealni dopunski sport za skakanje s motkom, tu neprijeporno zahtjevnu disciplinu.

'Samo zagrijavanje za nastup traje 40 minuta, a natjecanje po nekoliko sati. Izračunali su da je napor natjecatelja u jednom skoku s motkom
jednak uloženoj energiji trkača na 400 metara', kazala je Ivona, koja predaje tjelesni odgoj na Pedagoškog akademiji, a na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu je vanjska suradnica.

Natjecatelj u skoku s motkom mora imati šest do osam motki, ovisno o tome kad i gdje skače, u dvorani ili na otvorenom, po žarkom suncu ili kiši. Motka ima, objašnjava Ivona, svoju putanju, smjer kretanja, i tome se moraš prilagoditi. Uza sve to, u svakom trenutku moraš znati položaj tijela u zraku, gdje se ono nalazi.

Na prvom međunarodnom službenom veteranskom nastupu 2011. u Sloveniji, na Balkanskim atletskim igrama, Ivona je osvojila zlatnu medalju. Iduće godine očekuju je nastupi na Europskom dvoranskom u Španjolskoj i Svjetskom atletskom veteranskom prvenstvu u Brazilu. Rezultatom koji je postigla na hrvatskom veteranskom prvenstvu spada u krug onih koji će na tim priredbama imati zapaženu ulogu.

'Sport je, općenito, jedna velika igra. U toj se igri trošiš kad vježbaš ozbiljno, kad imaš cilj da budeš najbolji ili kad želiš postići neki rezultat, ostvariti neki cilj', opisuje prva hrvatska skakačica s motkom.

Ivonina majka Nataša Drenčić-Jerković svjetska je viceprvakinja u skokovima u vodu u konkurenciji natjecateljica do 60 godina.

'Sad ćemo doznati tko je bolji', našalila se Ivona.