SKI REPKA

Ivica Kostelić na pripremama u Zermattu

05.09.2010 u 15:52

Bionic
Reading

apočele su pripreme hrvatske skijaške reprezentacije u švicarskom Zermattu, stalnoj bazi naših reprezentativaca, izvijestio je Hrvatski skijaški savez. Ivica Kostelić predvodi naše skijaše na pripremama u Zermattu i prvom skijanju nakon odmora i kondicijskih priprema.

Uz njega, tu su još i Dalibor Šamšal, Tea Palić, Filip Zubčić, Sebastijan Brigović, Tamara Zubčić i kompletna dječja reprezentacija.

Ostatak naše reprezentacije - Ana Jelušić, Natko Zrnčić Dim i Tin Široki - već duže vrijeme boravi u Argentini na snježnim terenima Ushuaia.

Još u proljeće Hrvatski skijaški savez je odlučio da će u novoj sezoni naše alpske reprezentacije imati manji broj natjecatelja u Svjetskom kupu no što je to bio slučaj prethodnih godina. Tako je iz reprezentacije ispala Nika Fleiss (25), koja je nakon toga odlučila okončati karijeru. Iz reprezentacije su ispali i Matea Ferk, Sofija Novoselić te Danko Marinelli.

Nakon što je dvije sezone zaredom zbog ozljeda usred skijaške sezone propustio ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu, Skijaški savez je odlučio pojačati tim najboljeg hrvatskog skijaša Ivice Kostelića (30). Uz postojeće trenere i servisere u njegov tim je stigao i Danijel Andesilić koji će uz glavnog servisera Mateja Čuješa dodatno brinuti o Ivičinim skijama. Fizioterapeut Zoran Pršo bit će uz Kostelića na svim treninzima i natjecanjima, a za testiranje i razvoj skija za brze discipline dodatno će brinuti slovenski stručnjak Mitja Zupan.

Prošle sezone Kostelić je bio 5. u ukupnom poretku Svjetskog kupa sa 392 boda manje od osvajača velikog Kristalnog globusa Švicarca Carla Janke. No, Kostelić je usred sezone morao pauzirati mjesec dana nakon operacije desnog koljena. Ipak, satisfakciju je doživio na ZOI u Vancouveru, gdje je osvojio dvije srebrne medalje, u super-kombinaciji i slalomu.

Sezonu prije bio je 4. u Svjetskom kupu sa samo 118 bodova manje od pobjednika Norvežanina Aksela Lunda Svindala. Te sezone je mjesec i pol dana bio vodeći u ukupnom poretku, a onda su ga bolovi u leđima izbacili iz utrke za veliki Kristalni globus.

U novoj sezoni se očekuje napredak od Natka Zrnčića Dima (24) i Ane Jelušić (23). Zrnčić Dim je prošle sezone završio na 38. mjestu ukupnog poretka Svjetskog kupa. Imao je jedno 3. mjesto u super-kombinaciji i još dva plasmana među prvih deset.

Ana Jelušić je briljirala u sezoni 2006/2007., kada je bila sedma slalomašica svijeta i 22. u ukupnom poretku Svjetskog kupa. Nakon toga njezini rezultati su u stalnom padu, a prošle sezone je imala samo dva plasmana među prvih deset u slalomu i bila je tek 52. u poretku Svjetskog kupa.