želimo mu mirno more

Ivica Kostelić kreće u najveću životnu avanturu; u jedrilici će preko oceana preploviti 7400 kilometara i provesti gotovo tri tjedna

07.11.2021 u 13:38

Bionic
Reading

Najuspješnijih hrvatski skijaš, Ivica Kostelić, pobjednik Svjetskog kupa 2011. i vlasnik četiriju olimpijskih srebrnih medalja i kolekcije odličja na svjetskim prvenstvima, nakon spuštanja po bijelim padinama, prebacio se na morske pučine. I ove nedjelje kreće u jednu od najvećih avantura života. U utrku dugu gotovo 7400 kilometara

Ivica Kostelić naći će se na startu offshore jedriličarske utrke 'Transat Jacques Vabre'. Kostelić je već deset dana u francuskom Le Havreu, otkud se kreće na 4.600 milja (oko 7400 kilometara) dugo putovanje preko Atlantika do Martinika. S Kostelićem na jedrilici 'Croatia Full of life' bit će Francuz Antoine Calliste. Jedre četiri klase, koje voze na tri različite rute.

'Moramo odraditi još nekoliko stvari na brodu i kreće se', rekao je Ivica Kostelić za Novi list, koji dogodine želi sam preploviti Atlantik i dodaje – ova utrka je uvertira.

'Nema boljeg treninga od ovoga. Za mene je ovo prvi prelazak Atlantika i sigurno je da je bolje odraditi ga u dvojcu nego u samcu. Lakše je. No, želio sam to učiniti u elitnoj regati, odmjeriti se s elitom offshore jedrenja'.

Kostelić je u klasi 40, u kojoj je prijavljeno 45 posada. Očekuje se da će oni proći rutu za 17 do 22 dana.

'Imamo stariji brod, ali ove sezone dosta dobro stojimo u ukupnom poretku, trenutačno smo deseti. Željeli bismo biti u prvoj polovici flote, a plasman među prvih 15 bio bi iznad očekivanja. Izgleda da ćemo biti duže na moru, imamo nekakvu anticiklonu u Biskajskom zaljevu, koju će biti relativno teško preći i nećemo biti brzi na početku. Utrka će biti spora barem do pola Biskaja'.

Proteklih su dana Kostelić i Antoine Calliste trenirali, pripremali se za ono što slijedi.

'Malo smo jedrili, probali smo rade li stvari koje su popravljane. Na brodu uvijek ima stvari na kojima se može raditi. Druge posade imaju ekipe koje to rade za njih, mi to moramo sami, ali mislim da smo sasvim spremni. Antoine? Mladi francuski skipper, koji ima dosta iskustva u transatu, raznim klasama pa i klasi 40. Iz Normandije je, izložen vjetrovima non-stop. Dobro se slažemo na brodu. On je šutljiv tip, što mi se sviđa. S obzirom na to da sam skipper, moja je zadnja, ali nijedna odluka se ne donosi jednoglasno. Među 45 posada ima skipperica, ali i cijelih ženskih posada. Francuzi to jako cijene'.

Skijaš koji je osvojio Veliki kristalni globus i nekoliko malih u Svjetskom kupu postao je – moreplovac.

'Ljubav prema moru postoji od djetinjstva. Mi smo kao obitelj od malih nogu bili na moru. Ljeti tri mjeseca na Mljetu, malo udaljeni od civilizacije, na specifičnom mjestu na kojem si prepušten moru. Od onda obožavam more. Možda to čudno zvuči, ali more mi je na kraju veća ljubav od planina. More je takav medij koji me strašno obuzimao. Prvo sam bio jako povezan s morem kroz ronjenje, zatim i kroz plovidbu. More je poseban medij'.

Za dvadesetak dana Kostelić će s jedrilicom 'Croatia Full of life' doći do Martinika. Pandemija koronavirusa je malo skratila rutu.

'Trebali smo ići do Brazila, to je tradicija, ali ništa od toga. Zbog situacije s COVID-19 u Brazilu cilj je u Martiniku, u zaljevu Fort-de-France', završio je Kostelić.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.