FORMACIJA ZA NAPREDAK?

Ivanković hvali Jurčića i njegov romb

01.07.2011 u 21:41

Bionic
Reading

'Puno dobrih stvari donosi način igre na koji sad želi igrati trener Dinama, tako sam i ja igrao u Kini i osvojio naslov. I ne vidim nedostatke tog sustava', kaže Branko Ivanković

Na Pohorju Krunoslav Jurčić slaže kotačiće igre 'plavih'. Osnovnu je postavu već odredio, kao i novi sustav igre, sad sve još treba uigrati kako bi 13. srpnja, kad dođe Neftči u Maksimir, imao igru s kojom će s pravom gledati na Ligu prvaka.

Po viđenom na utakmici i treningu, jasno je da će inzistirati na agresivnosti, pogotovu u obrani, kad njegovi igrači izgube loptu. A u igri prema naprijed, traži brzi pâs, kontrolu igre i ritma. Sve to zajedno nije lako, to prije jer su sad 'plavi' u drukčijem rasporedu.

'Kruno je vrlo hrabar kad je odlučio promijeniti sustav, svaka mu čast na tome. I sviđa mi se kako razmišlja. Tako sam igrao sa svojim klubom u Kini i uvjerljivo smo osvojili naslov prvaka. U evoluciji nogometa, Krunin potez držim logičnim', kazao je bivši trener plavih Branko Ivanković.

U veznom redu složenom u romb Ivanković vidi dosta prednosti.

'Prvo, imate dva igrača u špici, stalno u 16 metara, vezni igrači su blizu, više igrača ulazi u završnicu. No i u obrani se bolje pokriva teren. I kako je veća gužva u sredini kad se napada, ostaje više prostora za prodor bekova', drži Ivanković.

Takva igra trebala bi odgovarati pogotovu Sammiru koji će biti iza dvojice napadača, to je njegova najbolja pozicija, a Badelj i Alispahić bit će mu blizu.

Dinamo je dosad igrao s dva zadnja vezna, sad će na toj poziciji biti usamljen Jerko Leko.

'Ne vidim problem, u obrani će mu uvijek pomagati jedan od onih iz sredine, tada mogu biti dva defenzivna igrača. Uostalom, i Barcelona igra s jednim zadnjim veznim igračem pa nema problema. Ma ne vidim nikakav ozbiljan minus takva načina igre', uvjeren je bivši strateg plavih.

Minusa ipak može biti, primjerice, kratko je vrijeme uigravanja i stvaranja automatizma kod igrača, Jurčić će morati više raditi na odgovornosti i disciplini igre.

Onda će biti posla i prilika za napadački dvojac Krstanović – Beqiraj:

'Još dok sam bio u Hrvatskoj, Krstanović je imao veliki potencijal. Mislim da će biti odličan u paru s Beqirajem, a kad im se priključe svi vezni, suparnik neće znati koga treba čuvati.'