VRHUNAC NA EP-u

Ivanin zimski zalet za ljetni uzlet

27.01.2012 u 11:28

Bionic
Reading

Glavni ovosezonski cilj je nastup na lipanjskom Europskom prvenstvu, a sudjelovanje na ožujskom Svjetskom dvoranskom prvenstvu samo ako se rezultat potrefi, ističe Ivana Lončarek

Preponašica Zagreb-Ulixa Ivana Lončarek (21) atletikom se bavi od desete godine, a okušala se u više disciplina, od sprinterskih pa čak do sedmoboja (prvi dan sedmobojke trče 100 m prepone, skaču u vis, bacaju kuglu i trče 200 m, a drugi dan skaču u dalj, bacaju koplje i trče 800 m). Do 2008. trčala je i na 100 i na 400 m prepone. No od 2008. njezina je jedina disciplina trčanje na 100 m prepone. Baš 2008. godine, i to preskačući seniorske prepreke (!), postigla je mlađejuniorski državni rekord na 100 m prepone (13.83).

Lani je, kao dvadesetogodišnjakinja, postigla osobni rekord na 100 m prepone (13.64). Istrči li tu dionicu u vremenu 13.35, ispunit će normu za sudjelovanje na Europskom prvenstvu u Helsinkiju, što će se održati od 27. lipnja do 1. srpnja.

'Upravo nastup na Europskom prvenstvu moj je glavni ovosezonski cilj', ističe Ivana Lončarek.

Zasad je zaokupljena dvoranskim natjecanjima, što u Hrvatskoj, što u inozemstvu. Posljednji u tom ovozimskom nizu nastupa bit će sudjelovanje na hrvatskom dvoranskom prvenstvu u Rijeci 25. veljače. Njezin najbolji rezultat na 60 m prepone iznosi 8.43.

'Da bih izborila nastup na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu (od 9. do 11. ožujka – op.a.) morala bih istrčati istodobno i osobni i držani rekord. Ako se potrefi', nasmije se Ivana i doda:

'Norma za odlazak na Svjetsko prvenstvo u utrci na 60 m prepone je 8.18.'

Visoka je 163 centimetra. Na pitanje je li njezina visina kakva zapreka u preskakivanju prepona visokih 84 centimetra, odgovara:

'Zapravo nije. Morate imati super tehniku. Tehnikom nadoknađujete visinu. Više trkačice i ne moraju biti u prednosti jer zbog svoje visine (mogu biti) prisiljene skraćivati korake između prepreka.'

Ivana studira ekonomiju. Navikla je na napore još od srednjoškolskih dana.

'Sve stižem', kaže.

Profesori joj izalze u susret. Vježba dvaput na dan po dva sata pod nadzorom trenera Igora Čordaša. Dobro govori engleski, a u atletici najviše voli natjecanja i druženja.