EKSKLUZIVNO

Ivan Rakitić bio je iskren kada je u pitanju poraz Hrvatske od Slovenije; dotakao se i izgleda Dinama protiv Villarreala te nam otkrio kako na Modre gledaju u Španjolskoj

26.03.2021 u 08:12

Bionic
Reading

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac koji je nosio nacionalni dres 106 puta, danas igrač Seville, 33-godišnji Ivan Rakitić u ekskluzivnom razgovoru za tportal komentirao je poraz Hrvatske od Slovenije (0:1) na početku kvalifikacija za odlazak na SP u Katar 2022. godine, ali i dao opsežan osvrt na Dinamove izglede u okršaju protiv Villarreala, a koji vodi Rakitićev bivši trener Unai Emery

Hrvatska nogometna reprezentacija, čiji je Ivan Rakitić bio član od lipnja 2007. godine pa sve do službenog oproštaja u rujnu 2020. godine, u srijedu je doživjela poraz 0:1 od Slovenije, na startu kvalifikacija za odlazak na SP u Kataru 2022. godine.

Naravno, kao njezinom bitnom članu, koji je Hrvatsku uveseljavao u raspucavanjima s 'bijele točke' na SP-u Rusiji, ni Rakitiću nije ovaj poraz dobro sjeo.

Ovih su dana aktivni vaši bivši suigrači u hrvatskom dresu. Je li vam barem malo žao što sada niste s momcima? Bez obzira na ovaj neočekivani poraz od Slovenije.

'Ne da postoji mala žal, nego je ona velika. Kada vidim fotografije ili dnevnik pa vidim bivše suigrače, osjećam se tužnim. I znam da im sada nije lako. Najgore je gledati utakmice kod kuće, iz svoga doma. I kada ne možeš pomoći. Svi smo jedva dočekali nove ispite, bili smo napaljeni, spremni čekali nove pobjede naše reprezentacije. Šteta za rezultat, iako svi znamo da je nogomet ponekad i okrutan, odnosno da zna rastužiti. Makar Slovencima zbilja treba iskreno čestitati. Znali smo da je teško igrati u Sloveniji protiv fantastično posložene reprezentacije', javio se iz Seville za tportal Ivan Rakitić.

Poraz je neočekivan, ali igrači i izbornik ne bježe od odgovornosti i svjesni su da su odigrali loše. No tako se ne može do SP-a.

'Slažem se, ali kako ste rekli, igrači su svjesni da nisu odigrali na svom nivou. I zato ih ne treba dodatno kritizirati, jer sigurno se oni sada grizu u sebi. Ali vidio sam ja i dosta dobrih stvari kod nas i uvjeren sam da će sve to na kraju biti ipak dobro. Vjerujem u igrače, u izbornika, a već u subotu protiv Cipra imaju priliku sve to dobro i pokazati. Imamo odličnu reprezentaciju, spoj mladosti i iskustva, koja će nas na kraju opet razveseliti. Vjerujem u njih, navijam za njih i kao i uvijek mogu samo reći: iznad svih - Hrvatska.'

  • +50
Slovenija - Hrvatska, kvalifikacije za SP 2022. u Kataru Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Nego, uskoro će vam u Španjolsku doći Dinamo u sklopu četvrtfinala Europske lige, jer ždrijeb ih je spojio s Villarrealom. Pisalo se da bi Gerard Moreno možda mogao propustiti ogled protiv Dinama zbog ozljede. Ako je tako, je li zbilja to veliki izostanak, odnosno koliko on znači momčadi Villarreala?

'Po mom mišljenju, Moreno je njihov daleko najbolji, ključni igrač, ne samo po golovima i asistencijama, nego i po tome koliko radi za ekipu. I prijašnjih sezona bio je u sjajnoj formi, ali ove je to posebno izraženo. Mislim čak da je među najboljim igračima cijele La Lige, što dovoljno govori o tome koliko je dobar. Ako ne bude mogao igrati, to bi zbilja mogla biti dobra vijest za Dinamo.'

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Nakon Dinamovog pothvata i izbacivanja Tottenhama, je li možda hrvatskom prvaku porastao ugled u Španjolskoj i kako ga Španjolci uopće doživljavaju? Kao ozbiljnu momčad ili kao 'tamo nekog malog' s Balkana?

'Definitivno. Ne samo u Španjolskoj, nego i u cijeloj Europi. Dinamo je time što je izbacio Tottenham napravio veliki iskorak u tom smislu da ga se još više prati. Znam da i ovdje kod mene u Sevilli, ali prije i u Barceloni, svi sve znaju o Dinamu, o njegovim igračima. I uvjeren sam da su svi oni, ne samo Mislav Oršić i Dominik Livaković, zaslužili pozornost. Od srca im čestitam na tome i nadam se da neće stati u četvrtfinalu, već da će otići puno dalje. Želim im svu sreću ovog svijeta, a ovo nije dobro samo za Dinamo i njegove igrače, već za cjelokupan hrvatski nogomet, jer će sada svi još više pozornosti usmjeriti i prema ostalim hrvatskim klubovima.'

Prije odlaska u Barcelonu, sa Sevillom ste osvojili Europsku ligu, a trener vam je bio Unai Emery. Kakav je kao trener? Strog, zahtjevan ili pristupačan i otvoren?

'Unai Emery je za mene možda i najbitniji trener u cijeloj karijeri. I ne samo zato što smo zajedno osvojili Europsku ligu, već zbog načina na koji smo radili. On je definitivno jedan od najboljih trenera. Veliki je radnik, pažljiv, uvijek spreman i otvoren za ekipu. Njegove su momčadi sve jako dobro uigrane, ne može se dogoditi nešto 'slučajno', tako da potpisuje sve ono što njegove ekipe rade na terenu. Osim toga, divan je i kao osoba te sam mu zahvalan na svemu i zbog njega će sigurno Dinamu biti jako teško.'

'Dinamu se dogodilo to zato što je vjerovao u čudo'

Dojma smo, iako je i Dinamo odigrao sjajnu utakmicu, da su Mourinho i njegovi igrači uzvratnoj utakmici pristupili u stilu 'lako ćemo'. Može li se to dogoditi Emeryju?

'Mislim da to 'lako ćemo' više ne postoji. Ni za Mourinhovu ekipu, ni za Emeryjevu momčad. Mislim da se ovdje Dinamu dogodilo to što je vjerovao u čudo, a onda je sve moguće. I zato treba čestitati Dinamu, a ne misliti da Modri nisu zaslužni za taj uspjeh. Uvjeren sam da će Emery i cijeli Villarreal sve dobro analizirati, pa onda se adekvatno pripremiti te biti maksimalno spremni. Naravno, u nogometu je sve moguće, ali njegova će momčad sigurno biti spremna za Dinamo.'

Mnogi govore kako Villarreal igra nogomet sličan Barceloninom, s puno dodavanja. Vi ste bili u Barceloni, pa možete najbolje ocijeniti, je li to baš takav nogomet? Jer znamo da Dinamu takav stil i nije najdraži.

'Sigurno je to da Villarreal igra fantastičan nogomet, sve detalje u pripremi utakmice odrađuje Emery, sve se radi, ima igrače u veznom redu koji se odlično kreću, i kao što sam rekao, sve ide od Gerarda Morena, na kojeg se veže po nekoliko protivničkih igrača. Tako da će sve to biti izazovno za Dinamo.'

  • +60
NK Dinamo - Tottenham Hotspur, Europska liga, 18.3.2021. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Krajem prosinca sa Sevillom ste svladali Villarreal. Tada ste najbolje osjetili kako je igrati protiv njega. Nadmetati se ili se nametnuti nekom grubljom varijantom?

'Igrali smo nedavno protiv njih, osjetili koliko su neugodni i koliko je teško igrati s njima. Maksimalno su spremni, s odličnim igračima, a kojima su u ovoj sezoni pridodali i nekoliko pravih pojačanja. Ne znam što bih savjetovao Dinamu, ali siguran sam da ni Villarrealu nije svejedno što su izvukli baš njega. I bit će to dvije jako zanimljive utakmice. Očekujem da će biti neizvjesne do samoga kraja.'

Villarreal je na sedmom mjestu La Lige, ali rezultati nisu posebno impresivni. Barem ne protiv velikih momčadi. Osim toga, sada su pobjedom protiv Cadiza upisali domaću pobjedu nakon četiri utakmice, u kojima su dva puta poraženi i dva puta remizirali. Znači li to da su ranjivi i na domaćem terenu?

'Ne bih se ja previše oslanjao na taj niz, jer La Liga je jako teška, protivnici su jaki, a osim toga, Villarreal je igrao i u Europi. Puno je utakmica, puno je putovanja. Svi koji smo igrali u Europi praktički nismo imali nijedan dan odmora, pa je normalno da se to odrazi i na rezultate. Oni su momčad koja ne mijenja stil, već igra isto i doma i u gostima', završio je Ivan Rakitić.