NAPAD HULIGANA U MAĐARSKOJ

Ivan Pešić izboden nožem, rukometni svijet u šoku

08.02.2009 u 19:57

Bionic
Reading

Hrvatski rukometni reprezentativac Ivan Pešić, koji je bio na širem popisu Line Červara za Svjetsko prvenstvo, teško je ozlijeđen u napadu huligana u mađarskom Veszpremu, a u kojem je ubijen njegov suigrač Rumunj Marian Cozma, javio je mađarski Radio Kossuth

Vratar Pešić (19) igra u Mađarskoj za tamošnji najbolji klub MKB Veszprem, a u izgredu je uboden nožem u leđa, te je hitno operiran. Prema izjavama liječnika, Pešiću je odstranjen bubreg, a njegovo stanje je stabilno, ali i dalje ozbiljno.

Napad se dogodio u noćnom klubu kada je skupina od 30-tak huligana, koji navodno nisu iz Veszprema napala Pešića, Cozmu i Srbina Žarka Šešuma. Postoje indicije da je riječ o skupini Roma, koji su napali rukometaše jer je Cozma plesao sa djevojkom jednog od njih. Skupina je sačekala rukometaše na izlazu iz noćnog kluba, u kojem su slavili rođenje dijete jednog od suigrača, kada je ubodom nožem u srce usmrćen Cozma, a potom uboden i Pešić koji mu je priskočio u pomoć. Srbin Šešum je zadobio fakturu lubanje.

Senjanin Pešić je ove sezone prešao u Veszprem iz riječkog Zameta.

Predsjednik HRS-a Sandi Šola ostao je u šoku kada je čuo za neugodnu vijest iz Mađarske. Obećao je da će zajedno s čelnicima Saveza ovih dana posjetiti nastradalog rukometaša Ivana Pešića.

'Ovo je velika tragedija za hrvatski rukomet. Iskreno žalimo zbog događaja, to je dečko koji ne bi ni mrava zgazio. Nadamo se da će počinitelji biti kažnjeni, a Ivanu želimo što brži oporavak te da zaigra rukomet', rekao je Sandi Šola.

Zgrožen je i Mirza Džomba, bivši igrač mađarskog Fotexa.

'To je stvarno grozno, ne znam što bih trebao reći. Pročitao sam na teletekstu i znam što se dogodilo, no ne mogu vjerovati. Igrao sam u Mađarskoj i nikada nisam imao nikakvih problema. To je velika tragedija. Nadam se da će se Ivan što prije oporaviti'.

Iako ga nije pregledao, a ni osobno s njim razgovarao, u situaciju dobro je upučen liječnik rukometne reprezentacije Mladen Miškulin.

'Kakvi su izgledi da se vrati, teško je sada reći. Ja vjerujem da će se uspješno vratiti profesionalnom sportu. On je mlad, u punoj snazi i smatram da će se njegovo tijelo uspješno adaptirati na život s jednim bubregom. Sličan primjer smo mogli vidjeti i s nogometnim reprezentativcem Ivanom Klasnić koji se vratio i s bubregom koji nije njegov. Kod njega je situacija bila znatno kompliciranija i njegovo tijelo je zahtijevalo dodatnu terapiju. To kod Ivana ne bi trebao biti slučaj. Mislim da će se vratiti, no kao što sam rekao jako je rano za prognoze. To je teško stanje i uvijek može doći do komplikacija. No, nadam se da neće', zaključio je Miškulin.

Pešića posjetio hrvatski veleposlanik

Rukometaša Ivana Pešića u bolnici u Veszpremu posjetio je hrvatski veleposlanik u Mađarskoj Ivan Bandić, i razgovarao je s njegovim liječnicima i majkom mladog sportaša, priopćilo je u nedjelju hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

U razgovoru s ravnateljem bolnice veleposlanik je obaviješten kako je izvršena operacija kojom je Pešiću odstranjen bubreg te da mu je stanje ozbiljno iako je izvan životne opasnosti. Očekuje se, rečeno je u bolnici, da bi do jutra trebao biti pri svijesti.

U bolnici se veleposlanik Bandić susreo i sa majkom ozlijeđenoga rukometaša i ponudio svu potrebnu pomoć.