ostaje u pritvoru

Ivan Leko ipak je jedan od osumnjičenih u velikoj aferi koja je potresla belgijski nogomet

10.10.2018 u 22:36

Bionic
Reading

Bivši hrvatski reprezentativac Ivan Leko (40), koji je trenutno trener momčadi belgijskog prvaka Club Bruggea, jedan je od osumljičenih u aferi koja istražuje namještanje utakmica i sumnjive transfere u belgijskom nogometu, potvrdili su iz tamošnjeg državnog odvjetništva

'Sve osobe koje su danas svjedočile, uhićene su,' rekao je belgijski državni odvjetnik. To znači da su svi koji su u srijedu saslušani pa tako i Ivan Leko osumnjičeni u čitavom slučaju, a ne samo svjedoci.

Naravno, to ne znači da će protiv svih biti i podignute optužnice. Istražni sudac će o tome odlučiti nakon svih saslušanja, a belgijski mediji pišu da će optužnice biti podignute u četvrtak i onda će se točno znati protiv koga se vodi istraga. Svi danas privedeni, pa tako i Ivan Leko, ostaju u pritvoru te će prenoćiti u zatvoru...

Zbog optužbi oko namještanja utakmica te sumnjivih transfera u srijedu je priveden i Ivan Leko. Istraga je još uvijek u tijeku, a Tužiteljstvo je otvorilo istragu o pranju novca te istragu usmjerilo prvenstveno na agente igrača, Mogija Bayata i Dejana Veljkovića. Leko je, kao i ostali privedeni, na ispitivanju proveo više od deset sati.

'Sve osobe koje su danas privedene od strane policije su lišene slobode, i nisu dobrovoljno pristupili istrazi kao svjedoci', stoji u kratkom priopćenju Državnog tužiteljstva.

>> Skandal u Belgiji! Ivan Leko priveden zbog afere namještanja utakmica i pranja novca

'Važna je veza između Leke i srpskog menadžera Dejana Veljkovića. Veljković je zastupao Leku još dok je bio igrač, a i osigurao mu je posao u OH Leuvenu. Nije ga zastupao prilikom odlaska u Club Brugge, ali veza među njima još postoji', tvrde belgijski mediji.

U međuvremenu su se ispred policijske postaje u kojoj su privedeni svi osumnjičeni okupili navijači Club Bruggea kako bi pružili podršku treneru Leki i ostalima.

'Nakon istrage pranja novca i namještanja utakmica u Belgiji, želimo izraziti podršku našem klubu i našem treneru Ivanu Leki. Imamo puno povjerenje u njega! Štoviše, želimo naglasiti kako se istraga vodi protiv beskrupuloznih menadžera, a ne protiv Cluba Bruggea i(li) Ivana Leke, suprotno onome što neki mediji, pogotovo strani, prenose', objavili su navijači na Facebooku.

Dio istrage provodi se i u Srbiji gdje je na nekoliko lokacija Beogradu i Nišu navodno zaplijenjeno oko milijun eura koje je Veljković 'zaradio' na transferima igrača te ih pokušao 'oprati' i legalizirati.