autor Dobrog vojnika Švejka

Istražili smo zašto Martin Hašek, praunuk svjetski poznatog književnika, navija za Hrvatsku

Bionic
Reading

Cijela će Hrvatska u subotu navečer žestoko bodriti hrvatske nogometaše u okršaju protiv Rusije i borbi za polufinale SP-a. No, među mnogobrojnim Hrvatima nalazi se i jedan poseban navijač iz Češke; praunuk Jaroslava Hašeka, autora svjetski poznatog romana 'Doživljaji dobrog vojnika Švejka'

Gospodin Martin Hašek upravlja gostionicom 'U české koruny' (Kod češke krune) u selu Lipnice nad Sázavou. Baš u ovom lokalu mu je slavni pradjed okružen čašama piva napisao Švejka, a na samo 70 metara udaljenom groblju je sahranjen.

Prati se ovdje i Svjetsko prvenstvo, Hašek junior se odmah zaljubio u Vatrene. Presretan je zbog njihovih dosadašnjih nastupa, no uoči subotnje utakmice malo se prisjetio svojih korijena.

'Iskreno, navijat ću za Hrvatsku, ali želim sačuvati dobre odnose s Rusima', rekao je za tportal Martin Hašek.

Krv nije voda, stoga je morao upotrijebiti diplomaciju jer mu je pradjed Jaroslav Hašek, anarhist i pustolov, proveo pet godina u Rusiji, kao časnik i politički komesar Crvene armije. Nakon završetka Prvog svijetskog rata prošao je, kako je znao reći, pola Sibira.

Simpatije prema Vatrenima ipak su odlučile.

'Hrvatska će pobijediti sa 2:1', prognozira Martin Hašek, slično rezoniraju i njegovi gosti i prijatelji iz Češke krune.

Malo je poznato da čuveni kniževnik i novinar Jaroslav Hašek kao mladič tijekom svojih putovanja kroz tadašnju Austro-Ugarsku na početku dvadesetog stoljeća posjetio je i područje današnje Hrvatske. Kratko je vrijeme proveo u Varaždinu i Podravini. Hašek je ovdje zapazio lijep krajolik, osjetio zanimljivu atmosferu te nakon povratka u Prag napisao pripovjetku 'Danas jesmo, sutra nismo', takav naziv ima u češkom originalu.

Seljak Juraj Vručić iz Sudovčine prodao je ždrijebe u Varaždinu i kad se vraćao kuči, u Štefancu ugleda omiljenu krčmu. Tu je nad vratima stajao natpis 'Gostiona k veselom Antonu'. Koliko je puta ovdje navraćao, ali zanimljivo iznad natpisa je pisalo još nešto. A to do sada nije primjetio.

Danas jesmo, sutra nismo,

tako veli sveto Pismo.

Bog će pitat, gde ste bili

kad kod Tončeka niste pili

U ovoj je priči na hrvatskom jeziku cijeli citat rimovanog natpisa. Nesretni Juraj Vručić se kod Tončeka teško napio crnog međimurskog vina i kasnije se utopio u rijeci Dravi. Posljednje su mu riječi bile 'Danas jesmo, sutra nismo…'

I još u svojem Švejku piše Jaroslav Hašek o gospodinu Wendleru, trgovcu hmeljem koji je napravio dobar posao u zagrebačkoj pivovari. Kako smo se i sami uvjerili u subotu navečer će, uz obitelj Hašek, gotovo cijela Češka navijati za Hrvatsku.

  • +41
Najljepše navijačice na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji Izvor: Profimedia / Autor: Tportal montaža
  • +22
Razglednica Sočija Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal