SKUPA AVANTURA

Istražili smo: Koliko minimalno košta put na Euro

04.06.2012 u 14:53

Bionic
Reading

Iako smo svi 'prozivali' izbornika Slavena Bilića i igrače zbog neodlaska na SP u Južnu Afriku, u jednu ruku možemo im biti i zahvalni jer su sigurno spasili nekoliko stotina hrvatskih obitelji od bankrota. Jer zna se – kamo idu 'kockasti' – idu i hrvatski navijači, a put na jug Afrike sasvim sigurno nije jeftin. I možda je to jedini razlog zbog kojeg se Biliću može progledati kroz prste

No isto se ne smije napraviti kada su u pitanju UEFA i domaćini europske smotre, Poljaci i Ukrajinci, koji su dizanjem cijena hotelskog smještaja doveli u pitanje smisao održavanja sportskih natjecanja.

Naime, utakmice, utrke i(li) borbe organiziraju se upravo zbog navijača i kako bi se ljudi zabavljali. Istina, neki i zaradili. No da se od posjeta Poljskoj, nekima i Ukrajini, napravi ultraskupi izlet, vrlo je ružno, pa iako Michel Platini sada upozorava na enormne cijene, takvo nešto mogao je i predvidjeti, pa lijepo hrvatsko-mađarskoj koaliciji dati organizaciju te uživati uz brancina ili oradu na Jadranu ili uz gulaš na Balatonu.

Naravno, sva ova upozorenja o mogućem 'minusu' odnose se na onaj (sve veći) dio hrvatskog (navijačkog) puka koji svakodnevno strepi hoće li im firma isplatiti plaću ili će posao tražiti preko burze. Jer ima i onih koji će žmirećki vaditi eure (ili poljske zlote), bez obzira na cijenu.

S obzirom na to da smo na mail tportala dobili nekoliko upita koliko cijela 'poljska avantura' košta, a spremamo se krenuti u Poljsku i već smo istraživali trošak, složili smo prosjek za 'navijača', koji će tražiti čvrst krov nad glavom i topli tuš, a do Poljske planira doći osobnim automobilom.

Trošak goriva i cestarina

Ako krećete iz Zagreba do Poznana  čeka vas put od 966 kilometara, za koji bi vam, u idealnim uvjetima, bez čestih stajanja i kupnje piva, trebalo oko 12 sati, a na gorivo i vinjete kroz Sloveniju, Austriju i Češku potrošili biste oko 145 eura.

Zbrojili smo ono što se zove nužni trošak, od goriva za automobil, zatim cestarina, noćenja u hotelu s minimalnim standardom te nakon svega podijeliti ukupni trošak na četiri osobe koje bi krenule u avanturu automobilom do Poznana, a potom i Gdanjska. O troškovima hrane (a posebice pića) teško je pisati, jer to je ipak stvar osobnog afiniteta i kapaciteta.

Ako krećete iz Zagreba, do Poznana čeka vas put od (prema stranici via Michelin – najkraći, najbrži i najjeftiniji) – 966 kilometara, za koji bi vam, u idealnim uvjetima, bez čestih stajanja i kupovina piva, (naravno i bez usputnog noćenja jer sigurno sva četvorica znaju voziti) trebalo oko 12 sati, a na gorivo i vinjete kroz Sloveniju, Austriju i Češku potrošili biste oko 145 eura.

Ako ste dobro tempirani, u Poznan biste došli na dan utakmice s Irskom u nedjelju 10. lipnja, a u nekom od okolnih mjesta, tipa Swarzedz, Czerwonak ili Baranowo, pronašli 'krov nad glavom'. Kako se situacija s cijenama iz dana u dan mijenja i kako je već sada u travnju nemoguće naći praznu sobu, možemo samo napisati da su se u Poznanu i okolici cijene četverokrevetne sobe, s doručkom, u ožujku kretale oko 400 eura. Naravno, to za naše navijače možda neće biti problem, jer bi im se mogao 'prikrpati' prijatelj s tribine pa bi to, u prosjeku, ispalo još malo jeftinije.

Ako niste sretnik i u susjednoj Njemačkoj, kamo će kod 'rođe' ići spavati dio navijača, nemate osiguran smještaj, u Poznanu ćete provesti još sedam dana. Utješno je što se u Poznanu igra i utakmica s Italijom u četvrtak 14. lipnja, pa nećete imati trošak benzina. A onda u ponedjeljak 18. lipnja svi selite u Gdansk. Od Poznana do Gdanjska, koji se nalazi na sjeveru Poljske je oko 300 kilometara, a što iziskuje trošak od minimalno 35 eura.

Kad se doda da se barem za jednu noć, nakon utakmice sa Španjolcima, morate odmoriti prije odlaske iz Poljske, jer se ide ili u Hrvatsku ili u Ukrajinu i da je hotel otprilike iste cijene, to je dodatni trošak od oko 400 eura.

E sad, s obzirom na to da je teško biti vidovit i znati hoće li Hrvatska proći skupinu ili će se morati vratiti kući, ukalkulirali smo trošak puta od Gdanjska do Zagreba. Također, s obzirom na vizni režim koji provodi Ukrajina, put u Hrvatsku je i najlogičniji, jer vizu se ionako mora čekati nekoliko dana, a izdaje se u ukrajinskom veleposlanstvu u Beču. Osim ako se Ukrajinci ne odluče uzvratiti Hrvatskoj na njezinoj odluci o privremenom ukidanju viznog režima koji traje do listopada.

Dakle, podijelivši trošak goriva, cestarina i smještaja (koji nije najjeftiniji, ali je i daleko od najskupljeg) te vam ostavivši izbor kategorije ulaznice (iako onih najjeftinijih od 30 eura po utakmici više nema), cijena 11-dnevnog aranžmana kreće se oko 950 eura po osobi. Ne zaboravite – u ovaj iznos nismo ukalkulirali trošak hrane i pića, noćnih izlazaka i ulaznica što znači da troškovi po osobi premašuju tisuću eura.