NOVIGRAD ŽIVI NOGOMET

Istra Winter Cup završen, sada se čeka Manchester City

04.02.2016 u 07:58

Bionic
Reading

Novigrad i Umag ove su godine, četvrti put, ugostili Istria Winter Cup, međunarodni nogometni turnir na kojem su igrali i europski prvoligaši. A sve je to bilo izvedivo jer sjeverozapadni dio Istre puno investira u nogomet, točnije nogometne terene, što su prepoznali i klubovi iz mnogih europskih pa i najjačih svjetskih liga. Nažalost, jedino na što vrijedni organizatori nisu mogli utjecati jest vrijeme pa je kiša kvarila dojam. No veselje nije mogla uništiti jer na kraju je, na veliko iznenađenje, turnir osvojio domaći trećeligaš Novigrad koji je u finalu sa 2:0 svladao slovenski Zavrč

A da je turnir velik i ozbiljan, potvrđuje to što su na njemu sudjelovali prvoligaši iz BiH (Željezničar te Široki Brijeg koje je nedavno zagrebački Dinamo jedva pobijedio 1:0), Crne Gore (Budućnost, a koju je dopratio i velikan crnogorskog nogometa Dejan Savičević), rumunjski Ceahlăul Piatra Neamț te slovenski Zavrč, momčad koja je trenutačno trećeplasirana na prvoligaškoj tablici. Bili su tu još i hrvatski drugoligaši Sesvete i Cibalia te domaći trećeligaš Novigrad.

O kvaliteti samog turnira svjedoči i činjenica da je Istria Winter Cup uvršten u kalendare Svjetske nogometne federacije (FIFA) i Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) te je jedini turnir visokog ranga koji se održava na području Hrvatske, a i šire.

Direktor Istria Winter Cupa Ives Čakarun zahvalio je svim ekipama na sudjelovanju u ovogodišnjem turniru te ih pozvao da svoje pripreme i 2015. provedu u Novigradu i Umagu, uz Istria Winter Cup.

'Zahvalio bih se sudionicima turnira na borbenosti, strpljivosti, a prije svega na srčanoj igri. Zadovoljni smo ovogodišnjim turnirom, a zanimanje za turnir je iz godine u godinu sve veće, tako da ne sumnjamo da će jubilarni peti po redu IWC 2015. biti još kvalitetniji i još uspješniji', zaključio je Čakarun.

U prilog činjenici da se turnir zaista razvija i napreduje govori i dolazak Dejan Savičevića, predsjednika crnogorskog nogometnog saveza i legendarnog nogometaša, u Istru i na turnir. Nakon utakmice Budućnosti s Cibalijom Savičević je izjavio:

'U ime Budućnosti ću reći da smo jako zadovoljni prijemom, utakmicama; igrali smo s jakim protivnicima, tako da je ovaj turnir od velike važnosti za tijek priprema. Tereni s umjetnom travom jako su dobri, a dečki su odradili treninge i na pravoj travi, tako da su u principu jako zadovoljni uvjetima i turnirom općenito. Iduće godine se možda i ja pridružim revijalnoj humanitarnoj utakmici, bilo bi mi zadovoljstvo.'

A da se u organizaciji novigradskog turnira, u kojoj važnu ulogu imaju i Grad Novigrad, lokalna TZ te Laguna Novigrad d.d. na čelu sa Zrinkom Bokulić, radi planski, potvrđuju i rezultati koji zadovoljavaju cijeli ovaj kraj - jer hotel Maestral od 20. siječnja, kada je otvoren, na više je od 50 posto popunjenosti kapaciteta, a što u hotelu s više od 300 soba jest više nego zadovoljavajući podatak. 'Nogometnu sezonu' u Novigradu otvorili su NK Osijek i NK Zadar.

Inače, zadnjim danom Istra Winter Cupa završen je tek jedan dio priče. U Novigradu će sljedećih dana trenirati Gorica, koju vode Ilija Lončarević i Stipe Brnas te mađarski drugoligaš Gyirmot, a vrhunac ovog dijela 'sezone' mogao bi biti krajem veljače. Naravno, ako vremenski uvjeti ne pokvare planove, jer u Istri bi se trebala pojaviti i ženska ekipa Manchester Cityja.

Očito su Englezi jako zadovoljni smještajem i uvjetima, jer će se u srpnju vratiti u Novigrad, gdje su prošle godine imali svoju akademiju, odnosno gdje je trenirao pomladak engleskog doprvaka, a koji je vodio veliki francuski nogometaš Patrick Vieira. Također, očekuje si dolazak drugog Juventus International Campa Croatia, prestižne europske škole nogometa.

Konačan plasman momčadi na ovogodišnjem Istria Winter Cupu:
1. Novigrad (Hrv)
2. Zavrč (Slo)
3. Široki Brijeg (BiH)
3. Željezničar (BiH)
5. Cibalia (Hrv)
6. Budućnost (CG)
7. Sesvete (Hrv)
8. Ceahlaul Piatra Neam (Rum)

Dosadašnji pobjednici Istra Winter Cupa:
2011. NK Rijeka (Hrvatska)
2012. FC Keckemeti (Mađarska)
2013. Wolfsberger AC (Austrija)
2014. Novigrad (Hrvatska)