POSTAJU SILA

Islandsko čudo: Pogledajte što rade njihove cure

01.07.2016 u 09:36

Bionic
Reading

Islandski nogomet ušao je ovoga mjeseca u fokus pažnje svjetske sportske javnosti, a nove sjajne nogometne vijesti Islanđani mogu očekivati i tijekom idućeg ljeta

Sve već vjerojatno znate... Islanđani su u kvalifikacijama dva puta šokirali Nizozemsku i izbacili ih sa Eura, a tamo ispisali povijest svoje zemlje. Dva remija i slavlje nad Austrijancima doveli su ih do 'nagradnog ogleda' s Englezima. No, nisu se zaustavili. Izbacili su i Engleze i sada idu na domaćina Francusku. Čudo se nastavlja, 'cijela Europa' navija za njih...

No, to nije sve. Island ima i fantastičnu žensku reprezentaciju! O njima je već snimljen film 'Naše cure', a na veliku scenu prvi put su došle 2009. kada su s Eura ispraćene s tri poraza. Na mundijalima nisu nikada nastupale, no na Euro su se vratile četiri godine kasnije i došle do četvrtfinala u kojemu je bolja bila domaćin Švedska.


Kvalifikacije za iduću smotru u Nizozemskoj još nisu gotove, ali Islanđanke sigurno dolaze. Nakon šest odigranih kola imaju isto toliko pobjeda i nevjerojatnu gol razliku 29:0. Samo aktualne prvakinje Njemice su uvjerljivije na cijelom kontinentu... Odradile su već sva četiri gostovanja i zabile 19 golova, Islanđanke su postale kandidati za najveće stvari. Prepoznao je to i narod, njihove utakmice u Reykyaviku igraju se pred tri, četiri tisuća ljudi i 'dottirice' su postale prave zvijezde u zemlji uzlazećeg nogometa.


Predvodi ih Harpa Porsteinsdottir, napadačica koja je ovoga tjedna proslavila 30.rođendan. S 10 golova je najbolji strijelac čitavih kvalifikacija, a njena veličina se očitava i u činjenici da je prije pet godina rodila sinčića i na teren se vratila već tri mjeseca poslije. Idućeg mjeseca 30 će godina napuniti i najveća legenda islandskog ženskog nogometa Margret Lara Vigarsdottir koja je rodila prije dvije godine, no malo zatim se vratila i u ovom ciklusu pogodila pet od svojih - 77 golova za reprezentaciju.


Rasle su postepeno, kao i muške kolege, ali danas su u europskom vrhu. Island i nogomet donedavno su bili gotovo posvađani pojmovi, ali u zemlji koja još uvijek ima više gejzira od nogometaša događa se procvat na svim razinama. Danas, ma što treneri govorili, još uvijek ne igraju svi nogomet; ali Island definitivno nadire prema respektabilnim visinama.