FIFA POD PALJBOM

Irski ministar od Fife traži novu utakmicu

19.11.2009 u 21:52

Bionic
Reading

Poznat je irski fanatizam spram nogometa i bilo je jasno da se ponosni zeleni otok neće lako pomiriti sa skandaloznim pogotkom koji ih je izbacio iz završnice SP-a. Ipak, da će se u priču uključiti i službeni državni vrh, nije se moglo pretpostaviti

Teško je i neutralnom promatraču, a kamoli razočaranom Ircu shvatiti kako nitko od sudaca nije vidio jasno igranje rukom Thierryja Henryja pri asistiranju Gallasu za prolaz Francuske na SP. Situacija bazdi na namjeran previd, Francuska je puno atraktivniji i financijski isplativiji sudionik SP-a od keltskog tigra.

'Tražit ću od predsjednika našeg saveza da Fifi pošalje pismo u kojemu ćemo zahtijevati odigravanje novog susreta. S obzirom da mi nismo velika nacija, naš će zahtjev vjerojatno biti odbijen, ali naša dužnost prema tisućama šokiranih navijača je tražiti način da pravda bude zadovoljena', rekao je irski ministar pravosuđa Demot Ahern koji je u ranijoj fazi političke karijere obnašao i dužnost ministra vanjskih poslova.

'Thierry Henry čak tvrdi kako je i sucu rekao da je igrao rukom, no ovaj nije promijenio odluku. Milijuni su to vidjeli i sami, da ne spominjemo dvostruko zaleđe u istoj akciji, ali sudac je ostao nijem', čudi se Ahern.

'Ne dobijemo li novu priliku na terenu, kakvu će ova situacija poruku poslati? Ostat će dojam da je varajući lakše pobijediti. To ćemo Fifi dati na znanje i očekujemo reakciju.'

Inače, Nogometni savez Irske u četvrtak je potvrdio da je uložio žalbu Fifi, te je zatražio poništenje rezultata uzvratnog susreta dodatnih kvalifikacija i odigravanje nove utakmice.

'Video snimka jasno pokazuje da je francuski igrač Thierry Henry namjerno igrao rukom, te je asisitirao Williamu Gallasu za izjednačujući pogodak. To su vidjeli milijuni nogometnih navijača širom svijeta. No, sudac je unatoč tome priznao gol, i njegovom greškom doveden je u pitanje integritet našeg sporta. Stoga pozivamo Fifu da donese odluku o odigravanju nove utakmice', kaže se u priopćenju Nogometnog saveza Irske.

Irci se pritom pozivaju na presedan koji je Fifa učinila 2005. godine u kvalifikacijama za SP u Njemačkoj, kada je poništen rezultat utakmice između Uzbekistana i Bahreina zbog 'tehničke pogreške koju je napravio sudac tog susreta'.