SEDAM DUGIH GODINA

Irak napokon pred svojim navijačima

07.07.2009 u 19:02

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacija Iraka, uvjerljivo najjača momčad te napaćene zemlje, ponovno će moći nastupiti na domaćem terenu. Prvi dvoboj nakon 2002. odigrat će u petak protiv Palestine

Od početka američke okupacije nogometna reprezentacija Iraka igrala je polufinale Olimpijskih igara u Ateni, lani je postala prvak Azije, a nedavno joj je nedostajao jedan gol protiv Novog Zelanda za ulazak u polufinale Kupa Konfederacija.

Svaki od tih uspjeha došao je kao produkt nevjerojatnih priča. Igrači su se pripremali u inozemstvu, savez je živio od međunarodnih donacija, a nakon uspjeha danima nisu smjeli dolaziti kući zbog straha od euforije. Takve situacije u Iraku dovode do velikih opasnosti.

No nakon svake oluje grane sunce, tako je irački nogometni savez objavio da će u petak najbolja iračka vrsta odigrati prijateljski dvoboj protiv Palestine u gradu Irbil na sjeveru zemlje, glavnom gradu regije u kojoj prevladavaju Kurdi. To će im biti prvi susret u svojoj zemlji nakon 22. srpnja 2002, kada su u Bagdadu svladali Siriju.

'Ovo je još jedan dokaz da se sigurnosna situacija u našoj zemlji normalizira. Teško je opisati interes navijača, svi žele vidjeti nogometaše na djelu', rekao je Tareq Ahmed u ime saveza.

Nakon ovog dvoboja isti bi protivnici trebali odmjeriti snage idućeg tjedna u Bagdadu, gdje se planira i održavanje susreta s Tanzanijom tijekom kolovoza.