4. KOLO LIGE PRVAKA

Inter 'okrenuo' Dinamo, Arsenal super uvjerljiv

05.11.2009 u 09:08

Bionic
Reading

Utakmicama u srijedu popodne i navečer dovršeno je četvrto kolo Lige prvaka. Arsenal je rutinirano dobio AZ Alkmaar na Emiratesu, Inter je nevjerojatno preokrenuo vodstvo Dinama u Kijevu, dok je Liverpool propustio ostvariti važnu pobjedu na Gerlandu. Iznenađenje dana je pobjeda Standarda nad favoriziranim Olympiacosom

Nakon što je u popodnevnom programu Barcelona unatoč velikoj ofenzivi, na minus devet stupnjeva, u Kazanu uspjela osvojiti tek bod protiv Rubina, u večernjim terminima odigrane su preostale utakmice četvrtoga kola Lige prvaka u skupinama E, F, G i H.

Baš kao što se i pretpostavljalo, Arsenal nije imao prevelikih problema s AZ Alkmaarom. Nizozemci su se iskazali kao nedorasli suparnici 'topnicima', pa je već na poluvremenu na semaforu svijetlilo 2:0 za domaće. Joey Didulica sjedio je na klupi za pričuve, a istu sudbinu doživio je i Eduardo da Silva.

Fabregas i Nasri riješili su pitanje pobjednika na Emiratesu, pa je ostatak utakmice momčad Arsenea Wengera mogla igrati upravo onoliko koliko treba da pobjeda ne dođe u pitanje. Štoviše, svojim drugim pogotkom Fabregas je samo zapečatio sudbinu momčadi iz zemlje tulipana. Naš Eduardo ušao je u igru u 67. minuti i zamijenio na travnjaku Van Persieja, a treneru se na povjerenju zahvalio samo pet minuta kasnije izvrsnim proigravanjem za Aršavina, koji je s lakoćom proslijedio loptu do Diabyja i začas je vodstvo Arsenala iznosilo 4:0. Na konačnih 4:1 pogotkom je postavio Lens u 82. minuti.

Dobru utakmicu odigrali su u Firenci domaća Fiorentina i mađarski Debrecen. Bila je to utakmica s viktorijom prema golu gostujuće momčadi, pa i premda je na poluvremenu završilo 1:1, malo tko je sumnjao u pobjedu Fiorentine. Mađari u prva tri kola nisu osvojili niti bod, pa je bilo teško za očekivati da će Talijani propustiti priliku da se pobjedom tek na korak približe osvajanju jednog od prva dva mjesta u skupini E.

Prvi gol na utakmici zabio je Mutu već u 14. minuti, izjednačio je Rudolf desetak minuta prije isteka prvog poluvremena, a stvar je na svoje mjesto ponovno postavio Dainelli pogotkom u 52. minuti. Konačni slom Mađara vidjeli smo nekoliko minuta kasnije, kad je Montolivo povisio na 3:1. Tu povratka za goste više nije bilo. Na 4:1 povisio je Marchionni u 61. minuti, a gol Coulibalyja za 4:2 nije ništa promijenio na dojmu. Na kraju je bilo 5:2.

Sevilla je na svom travnjaku ugostila neugodni Stuttgart i pobjedom propustila osigurati nokaut fazu. Španjolska momčad odigrala je vrlo čvrsto, razigrano i s puno trke, baš onako kako smo i naviknuli, a pogodak za 1:0 bio je mala majstorija napadača domaće momčadi koji su dodavanjima iz prve prošli cijelu njemačku obranu. U konačnici je sveprisutni Luis Fabiano briljantno pronašao Jesusa Navasa, kojem nije bilo teško svladati Jensa Lehmanna.

U drugom dijelu Nijemci su se ipak probudili, a na ruku im je išla i ozljeda Duschera potkraj utakmice, jer domaći trener Manuel Jimenez više nije imao mogućnosti za zamjene. Stuttgart je dobro iskoristio višak igrača na travnjaku i do izjednačenja stigao pogotkom Kuzmanovića u 79. minuti. S konačnih 1:1 ipak može biti zadovoljnija domaća ekipa, jer je Stuttgartu još ostala samo teorijska šansa da se probije na drugo mjesto.

Utakmica u Kijevu, gdje su se sastali domaći Dinamo i milanski Inter, odigrana je u neobičnoj atmosferi straha od svinjske gripe. Premda je stadion Valerija Lobanovskog navodno bio posve rasprodan, tribine ipak nisu bile prepune, a navijači su mahom nosili medicinske maske na licima. Uefa nije htjela odgoditi utakmicu, pa su u pomalo turobnoj atmosferi te po vrlo hladnom vremenu obje momčadi igrale svoju utakmicu u skupini F.

Ognjen Vukojević i dalje je standardan u ukrajinskoj ekipi, koja je stigla do vodstva u 21. minuti lijepim pogotkom starog majstora, dobro znanog Interu iz vremena igre za gradski rival Milan, Andrija Ševčenka. Inter je nakon primljenoga gola preuzeo inicijativu na travnjaku, puno pucao i pokušavao izjednačiti, no domaći trener Valerij Gazajev dobro je zatvorio sve pristupe mreži golmana Bogusha. Ipak, Jose Mourinho definitivno je miljenik sreće, jer je njegova momčad nakon nevjerojatnih promašaja u samoj završnici utakmice okrenula rezultat na 2:1. Pogotke su postigli Milito i Sneijder.

Vjerojatno najugodnije iznenađenje dosadašnjeg tijeka Lige prvaka je rumunjska Unirea, koja je na svom travnjaku odigrala 1:1 protiv škotskog Rangersa te također stigla nadomak plasmana u idući krug natjecanja. Da ne bi bilo zabune, Rumunji nisu igrali klasični bunker, štoviše, imali su više od igre i prilika, no lopta do same završnice susreta ipak nije ušla u  McGregorovu mrežu. Na kraju, gledatelji su ipak vidjeli pogotke, prvo su poveli gosti preko McCullocha u 79. minuti, a na konačnih 1:1 izjednačio je Onofras dvije minute prije kraja utakmice.

Grčki Olympiacos vjerovao je da će se iz Belgije vratiti neporažen. Ambicije kluba iz Pireja bile su vezane uz osvajanje barem boda protiv Standarda, čime bi Grci gotovo sigurno izborili idući krug natjecanja. No ne samo da nisu osvojili taj bod, nego su im Belgijanci utrpali dva pogotka i pobijedili 2:0. Time se posve zakomplicirala situacija u skupini H, jer Arsenal je visoko na vrhu ljestvice sa 10 bodova, dok će se očito za drugu poziciju boriti večerašnji suparnici, Olympiacos koji je dosad skupio šest bodova i Standard koji ima dva boda manje.

Lyon i Liverpool su na Gerlandu odigrali prosječnu utakmicu, a s konačnih 1:1 nezadovoljan može biti trener gostiju Rafael Benitez. 'Redsi' su u Francusku doputovali bez Stevena Gerarda, nedostajali su i Škrtel, Riera i Johnson, a jedina dobra vijest bio je povratak Fernanda Torresa u momčad.

Nadmudrivanje jednih i drugih gledali smo do 83. minute, kad je Ryan Babel fenomenalnim pogotkom sa 20-ak metara doveo englesku momčad u vodstvo, a konačnih 1:1 djelo je Lisandra u 90. minuti. 'Redsi' su opet pali u samoj završnici utakmice i sad su s tek četiri osvojena boda prikovani na treće mjesto skupine E, s malim šansama da se popnu barem jednom mjesto više.

SKUPINA E:
Fiorentina - Debrecen 5:2 (Mutu 14, Dainelli 52, Montolivo 59, Marchionni 61, Gilardino 74 / Rudolf 38, Coulibaly 70)
Lyon - Liverpool 1:1 (Lopez 90 / Babel 88)

LJESTVICA
1. Lyon  10
2. Fiorentina  9
3. Liverpool 4
4. Debrecen 0

SKUPINA F:
Rubin Kazan - Barcelona 0:0
Dynamo Kijev - Inter 1:2 (Ševčenko 21 / Milito 86, Sneijder 90)

LJESTVICA:
1. Inter Milan 6
2. Rubin Kazan 5
3. Barcelona 5
4. Dynamo Kijev 4

SKUPINA G:
Unirea Urziceni - Rangers 1:1 (Onofras 88 / McCulloch 79)
Sevilla - Stuttgart 1:1 (Navas 14 / Kuzmanović 79)

LJESTVICA:
1. Sevilla 10
2. Unirea Urziceni 5
3. Stuttgart 3
4. Rangers 2

SKUPINA H:
Arsenal - AZ Alkmaar 4:1 (Fabregas 26, 52, Nasri 44, Diaby 72 / Lens 82)
Standard - Olympiakos 2:0 (Mbokani 30, Jovanović 88)

LJESTVICA:
1. Arsenal 10
2. Olympiakos  6
3. Standard 4
4. AZ Alkmaar 2