Ivan santini za tportal

Igrao je za Hrvatsku, zabijao je u Belgiji, a uoči ključne utakmice jednom je Hrvatu dao velik kompliment spomenuvši Šukera

Bionic
Reading

Belgijska je liga rado primala hrvatske nogometaše. Njih čak 120 igralo je u toj zemlji, a dubok trag u njoj ostavio je i Zadranin Ivan Santini koji je igrao za čak tri kluba te upisao 101 nastup i zabio 51 gol. Svoja razmišljanja podijelio je za tportal

Visoki i snažni zadarski napadač Ivan Santini jako dobro poznaje belgijski nogomet, a sa Standardom iz Liegea bio je i osvajač kupa. Santini danas igra za švicarski FC Zürich, a u pet je navrata nosio i dres hrvatske reprezentacije, od čega tri u Dalićevom mandatu.

Hrvatska ili Belgija? Ili možda obje reprezentacije, ako se Kanada uplete i pregazi Maroko? Odgovor ćemo znati u četvrtak oko 18 sati, nakon posljednjeg sučevog zvižduka.

Za najavu utakmice nazvali smo Ivana Santinija, koji je u Belgiji igrao za Kortrijk i nakon dvije odlične sezone preselio u Standard iz Liegea. Sjajne predstave u toj ligi odvele su ga potom u Francusku, ali u Belgiji je ostavio sjajan dojam pa je ponovno stigao poziv da zaigra u Jupiler ligi. Ovog puta iz još većeg Anderlechta. Sve zajedno, Santini je u Belgiji odigrao 101 utakmicu i zabio 51 gol.

Danas je igrač Züricha, otkud se i javio za tportal. Naravno, povod za razgovor s bivšim reprezentativcem, koji je igrao i tri utakmice (op.a. ukupno pet za Hrvatsku) dok je na njenoj klupi sjedio Zlatko Dalić, bila je utakmica Hrvatske i Belgije.

Čitamo i slušamo kako je u belgijskoj reprezentaciji loša atmosfera. Imate li i vi takvih saznanja?

'Ne znam što se događa kod njih. Normalno je da se u takvoj reprezentaciji, koja je u nazad dosta godina bila prva, druga ili treća na Fifinoj ljestvici, a nakon lošijeg otvaranja prvenstva, dogodi razočarenje. Vjerojatno i njihovi novinari, kao i naši, nakon lošije predstave protiv Maroka, odmah krenu s kritikama i unesu dosta nemira. Pogotovo ako si imao velika očekivanja. Tim prije što smo u Katar stigli kao vice-prvaci svijeta, igrali dobro u Ligi nacija. Tako je vjerojatno i kod njih bilo, jer prvu su utakmicu protiv Kanade odigrali loše, bez obzira na to što su pobijedili. A pogotovo nakon ovog šoka i poraza od Maroka. I siguran sam da ih sada razapinju po medijima. Iako ne čitam niti naše, a niti njihove', kazao je za tportal 33-godišnji Ivan Santini

Može li takva Belgija zaprijetiti Hrvatskoj, to jest ugroziti našu ambiciju da osvojimo bod(ove)?

'To su sve iskusni igrači, svjetske klase, koji se sigurno znaju nositi s pritiskom. Tako da Belgiju moramo shvatiti izuzetno oprezno, ne smijemo misliti da je posao gotov nakon ove dvije utakmice. Njima je utakmica 'biti ili ne biti', i sigurno će dati sve od sebe u toj utakmici, a znate kako kažemo 'da je ranjena zvijer najopasnija'. Mi moramo odigrati još jednu sjajnu utakmicu, da ne bi doveli pod znak pitanja naš prolazak u osminu finala'.

Rekao je Branko Strupar da iz osovine Courtois - De Bruyne - Hazard - Lukaku, dvojica nisu u pravoj formi.

'Da, Lukaku je bio dosta dugo izvan stroja. Ne znam koliko se oporavio, iako je već igrao protiv Maroka. On im je stvarno bitan igrač. Courtois je u prvoj utakmici obranio penal, i spasio ih kiksa već tada. Courtois je u top formi. De Bruyne također nije odigrao loše prvu utakmicu, drugu nisam gledao. Jedino se Hazard već godinama bori s hvatanjem prave forme. Ali to je jedna utakmica, u kojoj je sve moguće. I kada imaš top igrače, bez obzira jesu li u formi ili nisu, a kažu da je forma prolazna, dok klasa ostaje, sve je moguće. Što smo i dokazali milijun puta. Može nam se dogoditi kiks, i kada bi nas svi već otpisali, mi bi se vraćali još jači i pokazali klasu koju imamo. A nju ima i belgijska reprezentacija. Ja se nadam da će to biti vrhunska utakmica. Nadam se našoj pobjedi. Ili barem remiju'.

  • +14
SP Katar: Belgija - Maroko Izvor: EPA / Autor: Georgi Licovski

Pritisak je javnosti zbog Martinezovog forsiranja tih starijih igrača. Zašto Španjolac to radi?

'Teško je takve klase staviti na klupu, bez obzira na možda malo lošiju formu. Razumijem Martineza. Normalno je da će De Bruyne, koji je trenutačno u Top 5 ili Top 10 igrača na svijetu, uvijek igrati. Courtois je, kao što sam već rekao, u vrhunskoj formi, dok ostala dvojica imaju znanje i klasu. Bez obzira na sve'.

Bili ste napadač i u Dalićevoj eri. Možemo li sada reći, da s Kramarićem i Livajom imamo pravo rješenje u tom dijelu terena?

'Slažem se, imamo dobre napadače, ali dobri smo u svim linijama. I ja mislim da napadače treba samo podržati, dati im priliku neka igraju, pokazati im da vjeruješ u njih, a ne nakon prve greške odmah ih vaditi. To je napadačima najvažnije. Da im trener, odnosno izbornik, vjeruje. I siguran sam da bi svaki od njih, da je dobio priliku u kontinuitetu odigrao tri, četiri utakmice, pokazao svoju klasu koju neupitno imaju. Što pokazuju u svojim klubovima. Ustvari, da je nemaju, ne bi ni u reprezentaciji. Kramarić već godinama zabija u Bundesligi, praktički je i naš najveći golgeter nakon Davora Šukera. O Livaji ne treba ni pričati. On u svakom trenutku može preokrenuti utakmicu, jednim potezom. S njima smo dobili novu snagu u napadu. Treba im dati da igraju, bit će boljih ili lošijih utakmica, bitno je da im se vjeruje', zaključio je Ivan Santini koji je tako Kramariću dao veliki kompliment. A o pritisku prije ove utakmice ne treba previše govoriti...

  • +33
SP Katar: Hrvatska - Kanada Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL
Standings provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal