SITUACIJA SVE LOŠIJA

Igrači podnijeli kolektivnu tužbu protiv NBA

16.11.2011 u 12:27

Bionic
Reading

Košarkaši koji igraju u NBA su u utorak podnijeli kolektivnu tužbu protiv te lige zbog zlouporabe dominantnog položaja na temelju antimonopolnog zakona, dan nakon neuspjeha pregovora o okončanju lock-outa, NBA je obavijestila klubove da su sve utakmice regularne sezone do 15. prosinca službeno otkazane

Tužbu na saveznom sudu Kalifornije podnijela je skupina igrača među kojima su Carmelo Anthony, Chauncey Billups i Kevin Durant, u ime svih igrača, a još je jedna tužba podnesena u Minnesoti.

Igrači osuđuju lock-out kao prekid prava na rad i 'ilegalni bojkot' te tvrde da takva situacija uzrokuje nepopravljivu štetu na njihovim ionako kratkim karijerama'.

'NBA je cijelo vrijeme pregovora razgovarala u dobroj vjeri. Sezona 2011./2012. je u opasnosti', kazao je glavni povjerenik NBA David Stern.

U ponedjeljak su predstavnici igrača odbacili zadnji prijedlog novog kolektivnog ugovora, kojeg predlaže NBA. Lock-out je stupio na snagu 1. srpnja kada je istekao stari kolektivni ugovor.

Tom odlukom igrača ugašena je svaka nada da će regularna sezona početi u prosincu, a dovedena je u pitanje i cijela sezona.

Sukob između igrača i poslodavaca kreće se oko dvije glavne točke: raspodjele četiri milijarde dolara godišnjih prihoda NBA i određivanja gornje granice klupske mase plaća (salary cap).

U starom ugovoru igrači su dobivali 57 posto prihoda, što su poslodavci htjeli smanjiti 50 posto. NBA također namjerava nametnuti fiksnu gornju granicu za plaće i na zajamčene ugovore na kraći rok.

Ovo je drugi put u povijesti da je takav sukob onemogućio početak sezone. Sezona 1998./1999. je bila smanjena na 50 utakmica po ekipi i počela je tek u veljači 1999.

Lock-out znači da je tržište igrača blokirano, da igrači nisu plaćeni, ne mogu dolaziti u klupske prostorije i nemaju pravo na kontakt s vodstvom kluba.