PRVACI 1954.

Igrači neuništivog 'elfa' su bili dopingirani

27.10.2010 u 14:06

Bionic
Reading

Istraživanje Sveučilišta u Leipzigu pokazuje da su neki igrači tadašnje Zapadne Njemačke za vrijeme Svjetskog prvenstva 1954. dobivali ista stimulativna sredstva kao tenkovske posade i piloti Luftwaffea za vrijeme Drugog svjetskog rata

Glasine da je većina nogometaša Zapadne Njemačke bila dopingirana kruže već godinama. Neki reprezentativci su priznali da su za vrijeme turnira u Švicarskoj dobivali injekcije, ali su bili uvjereni da im se ubrizgava vitamin C.

Novo istraživanje Sveučilišta u Leipzigu pokazuje da su oni mogli primiti metamfetamin koji je pod imenom Pervitin koristila njemačka vojska.

'Postoje naznake da je ubrizgavan Pervitin umjesto vitamina C', izjavio je Erik Eggers, jedan od autora studije.

Spomenimo da je Njemačka osvojila SP u Švicarskoj, i to protiv velikog favorita Mađarske koja ih je u skupini porazila 8:3. I u finalu je 'laka konjica' predvođena Ferencom Puškašem povela 2:0, ali su Nijemci preokrenuli na 3:2 i podigli pehar.

Inače, njemački olimpijski odbor zatražio je studiju o dopingu u Njemačkoj, a ona će biti završena 2012. No već se zna da se doping u nekim sportovima pojavio još 1949.

Utakmica koja se zove čudo u Bernu