OSMINA FINALA LIGE PRVAKA

Ibro izvukao Barcu, Francuzi pokorili Pirej

23.02.2010 u 22:17

Bionic
Reading

U utorak je utakmicama u Njemačkoj i Grčkoj nastavljeno natjecanje u Ligi prvaka, a na rasporedu su bile utakmice Olympiacosa i Bordeauxa te Stuttgarta i Barcelone

Prve utakmice osmine finala Lige prvaka u utorak navečer odigrali su Stuttgart i aktualni europski prvak Barcelona te Olympiacos i Bordeaux. Unatoč očekivanjima, obje utakmice bile su vrlo tvrde, pa ni superjaka Barca nije prošla Njemačkom onako kako se Pepe Guardiola nadao. Štoviše, Barca može biti sretna s remijem, jer ono što su im 'švabe' napravile u prvom poluvremenu, to se zaista rijetko viđa.

Statistika na isteku 45. minute pokazivala je veliku premoć Katalonaca. Barcini igrači imali su loptu u nogama više od 60 posto vremena, no realno, trebali su gubiti barem dva, tri razlike. Tako su dobro domaćini odigrali. Prvi pogodak Victor Valdes primio je u 25. minuti kad ga je svladao Cacau. Timo Hebhart ubacio je s desne strane, Puyol je bio prenizak i Cacau je zabio svoj peti gol ovog tjedna. U Bundesligi je, naime, prošlog vikenda zabio čak četiri komada.

Barca je u to vrijeme igrala jalovo, bezidejno i loše, a samo sucu Bjornu Kuipersu mogu Katalonci zahvaliti što na isteku pola sata igre nije dosudio jedanaesterac za domaćine. Netko od gostiju igrao je rukom u svom kaznenom prostoru, no sudac je pokazao da je ruka bila uz tijelo. Nedosuđeni penal jako je podsjetio na neke od nedosuđenih tijekom prošlogodišnjeg polufinalnog uzvrata Berce na Stamford Bridgeu. I Chelseaju tada nisu dosuđeni neki 'čisti' kazneni udarci, a Barca je na kraju postala prvak Europe.

Do kraja prvog dijela tek je Messi jednom pošteno zaprijetio, no veteran Lehmann obranio je njegov udarac i odbio loptu u stativu.

U drugom dijelu igra se rasplamsala, ponajprije zahvaljujući angažiranijoj igri gostiju. Barceloni se to isplatilo u 52. minuti kad je Zlatan Ibrahimović iskoristio asistenciju Gerarda Piquea i poravnao na 1:1. Do kraja utakmice obje ekipe su imale svoje prilike za pobjedu, no rezultat na semaforu se nije mijenjao. Čak ni u 68. minuti kad je Molinaro evidentno rukom obranio Ibrahimovićev udarac koji bi završio u mreži. No, bez obzira na to, Stuttgart je odigrao izuzetno dobro i dokazao da ima ideju kako zaprijetiti 'strašnoj' Barceloni. Uzvrat na Camp Nou bit će definitivno zanimljiv.

Bordeaux je u Pirej stigao samo s jednom željom: ne izgubiti. No, na kraju, ne samo da Francuzi nisu izgubili, nego su Olympiacosu odnijeli cijeli plijen i minimalnom 1:0 pobjedom stigli nadomak četvrtfinala Lige prvaka. Domaćini su očekivano krenuli žestoko, no nogometaši Bordeauxa znalački su ih uspavali i pogotkom posve utišali tribine. Pobjednički gol zabio je u posljednjim trenucima prvog dijela Ciani.

Malo tko je očekivao da će Bordeaux, čija je forma u blagom padu, tako lako nadigrati 'djecu Pireja'. Tamo su padali i puno veći i jači klubovi od aktualnih francuskih prvaka, no Blanc je pokazao da ima puno znanja o taktici i pripremi utakmice i pobjeda njegovih nogometaša posve je zaslužena. Idtina, imali su domaćini u drugom dijelu dosta prigoda za poravnanje, no sjajni golman Carrasso sve je obranio.


STUTTGART - BARCELONA 1:1 (1:0)

STUTTGART; Stadion VfB Arena; Sudac: Bjorn Kuipers (Nizozemska)

Strijelci: 1:0 Cacau (25), 1:1 Ibrahimović (52)

Stuttgart: Lehmann - Celozzi, Tasci, Delpierre, Molinaro - Gebhart (od 84. Rudy), Traesch (od 58. Kuzmanović), Khedira, Hleb - Cacau, Pogrebnjak (od 64. Marica)

Barcelona: Valdes - Puyol, Pique, Marquez (od 59. Milito), Maxwell - Busquets, Yaya Toure (od 53. Henry), Xavi Hernandez - Messi, Ibrahimović, Iniesta


OLYMPIAKOS - BORDEAUX 0:1 (0:1)

PIREJ; Stadion Georgios Karaiskakis; Sudac: Howard Webb (Engleska);

Strijelac: 0:1 Michael Ciani (45+2)

Olympiakos: Nikopolidis - Torosidis, Papadopoulos, Mellberg, Raul Bravo - Maresca, Ledesma (od 64. Zairi), Stoltidis - Lua Lua, Datolo - Mitroglou (od 77. Derbyshire)

Bordeaux: Carrasso - Chalme, Planus, Ciani, Tremoulinas - Fernando, Sane - Plasil (od 82. Gouffran), Gourcuff, Wendel (od 83. Jusie) - Chamakh