EUROBASKET 2011.

Ibakinih pet blokada rekord finala

20.09.2011 u 14:36

Bionic
Reading

Španjolac Serge Ibaka ponajbolji je bloker NBA lige, lani treći iza Andrewa Boguta i JaValea McGeeja, koji je zbog sjajnog osjećaja za blokade od NBA komentatora prozvan I-Block

Koliko je u tom segmentu igre dominantan 22-godišnji je krilni centar kongoanskog porijekla dokazao u finalnoj utakmici litavskog Basketa, točnije u drugoj četvrtini utakmice, kada su se, ponajviše na temelju njegovih blokada, Španjolci prvi put odlijepili od Francuza.

Tijekom druge dionice Ibaka je blokirao Francuzima čak pet šuteva. Štoviše, učinio je to unutar samo tri minute i 43 sekunde.

Nevjerojatnu je seriju počeo devet minuta i 26 sekundi prije poluvremena blokiravši Nanda de Coloa u kontranapadu. Samo pola minute kasnije maestralno je 'poklopio' Kevina Seraphina. Sedam minuta prije kraja četvrtine blokirao je Nicolasa Batuma, nakon 37 sekundi i Tonyja Parkera, a nevjerojatnu je seriju završio blokadom Joakima Noaha pet minuta i 43 sekunde prije kraja utakmice.

Svi spomenuti igrači osim 24-godišnjeg De Coloa, koji je draftan od San Antonio Spursa 2009. godine, igraju za NBA klubove.

Ibakino postignuće očekivano je dosad nezabilježen, rekordni učinak kad su finala Eurobasketa u pitanju.

Na cijelom je turniru inače igrač Oklahoma City Thundera skupio skromnih osam blokada. Španjolcima više od ponajboljega obrambenog igrača NBA lige za ovaj put nije trebalo.