samo za tportal

Iako više nije na klupi Osijeka, Zoran Zekić ovako je komentirao 'slučaj Bočkaj'

15.04.2019 u 13:08

Bionic
Reading

Bio je jedan od najdugovječnijih hrvatskih trenera. Jer malo koji trener uspijeva tri i pol sezone biti dio kluba. No Zoran Zekić uspio je u tome, vodeći NK Osijek, kojem se priključio u njegovim najtežim danima

Prvog rujna 2015. godine, nakon što je Dražen Besek s Osijekom nanizao četiri poraza, momčad kluba s Drave preuzeo je Zoran Zekić.

U to vrijeme još uvijek bio je na počecima svoje trenerske karijere, jer imao je tek kratku epizodu u niželigašu Maksimiru te avanturu u moldavskom klubu Šerifu, s kojim je osvojio nacionalni kup. No Zoran Zekić zasukao je rukave i krenuo s Osijekom 'prema gore'.

Ne samo u rezultatskom smislu, već i u organizacijskom, jer Osijek je bio na konopcima - pred ispadanjem, a u klubu je vladala besparica.

I tu prvu sezonu, 2015./16., Zekić je s Osijekom okončao na osmom mjestu. Već iduće sezone najveći slavonski prvoligaš bio je četvrti, baš kao i sezonu 2017./18.

  • +3
HT Prva liga, 24. kolo: Osijek - Lokomotiva Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Osim u hrvatskim okvirima, Osijek je bio hit kvalifikacija za Europsku ligu te je redom izbacio andorsku UE Santa Colomu, švicarski Luzern i nizozemskog velikana PSV Eindhoven. Tribine Gradskog vrta bile su pretijesne.

Uoči ove sezone, dok su ljubitelji nogometa u Hrvatskoj bili opčinjeni svjetskim srebrom hrvatske reprezentacije, Zekić i igrači prvo su izbacili moldavski Petrocub, ali su onda nakon velike borbe ispali u okršaju sa škotskim velikanom Glasgow Rangersom.

Međutim, kako to ide u trenerskom poslu, posebice nakon dosta vremena u istom klubu, dolazi do zasićenja. A što je još gore, došla je rezultatska kriza.

'Da, nanizali smo pet utakmica bez pobjeda, a kako sam ja bio već toliko u klubu, u jednom trenutku jednostavno mi je ponestalo snage, s kojom sam radio prijašnjih godina, kada je bio na rubu i kada sam crpio svu svoju energiju za pomoć mojoj najvećoj ljubavi', rekao je na početku razgovora za tportal 44-godišnji Zoran Zekić, koji je nakon odlaska s klupe Osijeka pronašao svoj mir uz obitelj u zagrebačkom okruženju.

'Sada malo više spavam danju jer više radim noću. Slažem sve svoje bilješke, neke analize, ono što sam radio i kako bih trebao raditi u budućnosti', priznao je Zekić.

Odluka predsjednika kluba Ivana Meštrovića, koji je svojevremeno najavljivao protjerivanje Petra Bočkaja iz kluba zbog izazivanja prometne nesreće, a sada je ovom nogometašu ponuđena ruka suradnje, prema Zekićevim riječima - najbolje je rješenje za sve.

'Mislim da je ovo najbolje za sve, jer ja sam odmah bio za to rješenje. Ali nadam se da mu je to zadnja opomena. Taj dečko ima sve predispozicije da bude pravi nogometaš, jednog dana i reprezentativac. Sada se doveo u red, mislim po pitanju kilograma, a svojim će igrama opet postati velika snaga Osijeka.'

>> Bočkaj se nakon svega ipak vraća u udarnu momčad Osijeka: Predsjednik objasnio zašto...

Vaš rad u Osijeku zaslužuje veliko priznanje, a što je najvažnije - i još se uvijek osjeti sve što ste dobro napravili. Naime, Mirko Marić dijeli prvo mjesto s 14 golova na listi strijelaca HT Prve lige, a za golmana Marka Malenicu dolaze upiti iz Engleske, točnije iz Tottenhama.

'Kroz taj moj period u Osijeku bila je jako velika fluktuacija igrača, klub nije zaradio nikad više na transferima, a što je najvažnije, rezultat nije patio. Postali smo respektabilni klub, pojavili smo se na karti Europe i odradili smo onaj najteži dio stabilizacije. Na to sam jako ponosan.'

Vaš nasljednik Dino Skender očito je dobar izbor, jer Osijek je nanizao tri utakmice bez poraza te je osvojio čak sedam bodova od devet mogućih.

'Drago mi je zbog ovih rezultata jer svi znaju koliko je meni Osijek važan. Gledam utakmice koliko stignem, a vidim da se Mađar (op.a. Kleinheisler) vratio u pravom stanju. Pokušava Skender i s mlađim igračima. Ono u što sam siguran je da će Osijek i dogodine osigurati europske utakmice, a pred njima je još i polufinale hrvatskog kupa.'

Tamo će Osijek na Dinamo. S kakvim izgledima?

'S obzirom na to da je riječ o kupu, o jednoj utakmici, sve je moguće. Bez obzira što se igra protiv Dinama, ne bih unaprijed otpisao svoj bivši klub.'

Kakvi su vaši planovi oko nastavka karijere?

'Vidjet ćemo sve, još je malo do kraja sezone. Pratimo što se događa. Već je bilo nekih upita, nekih razgovora, ali dalje od toga nije se išlo', pomalo tajanstven bio je Zekić, koji se baš vozio s agentom Mirom Bičanićem.

Hrvatska ili inozemstvo?

'Pa, kako je Osijek za mene jedini klub u Hrvatskoj, onda u ovom trenutku ne bih mogao voditi nijedan drugi klub kod nas. Prema tome, inozemstvo bi bilo prvi izbor.'

I očito se tako i razvija priča, jer doznajemo kako je bilo upita iz Izraela, Rumunjske, pa i Slovenije.

A sutra, prekosutra?

'Ha, ha... daleko je to još. Zasad sam koncentriran na inozemstvo.'

Odmah poslije vaše ostavke spominjao se transfer u NK Maribor?

'Pojavila se ta mogućnost, no dalje od same ideje nije se išlo. Iskreno, ja ne znam što se kod njih događalo, ali znam da sada imaju trenera i pustimo ga da na miru radi svoj posao.'