gdje su vrijednosti?

Iako su navijači Newcastlea oduševljeni enormnim ulaganjem u klub, stiglo im je i upozorenje: To je sramota za engleski nogomet

08.10.2021 u 15:59

Bionic
Reading

Preuzimanje kluba Newcastle od strane saudijskog fonda 'sramota je za engleski nogomet', izravno prkoseći 'ljudskim pravima i pravdi', kazala je u petak Hatice Cengiz, zaručnica ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

'Zaista sam tužna jer vidim da je novac važniji od svega u ovom životu', rekla je Cengiz za Sky News, dan nakon što je slavni engleski klub preuzeo konzorcij na čelu sa saudijskim investicijski fond PCP Capital.

>> Legendarni Talijan stiže na klupu Newcastlea, a za nagradu će mu novi gazda već ove zime kupiti čak dvije zvijezde Barcelone

Njezin zaručnik Jamal Khashoggi ubijen je 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana turski i američki dužnosnici imenovali su kao sponzora atentata.

Britanski mediji procijenili su preuzimanje nogometnog kluba sa sjevera Engleske, koji je 14 godina bio u vlasništvu britanskog biznismena Mikea Ashleyja, na oko 300 milijuna funti (333 milijuna eura).

'Kako se igrači, navijači i menadžer Newcastlea mogu pomiriti s ovom situacijom?', upitala je Hatice Cengiz:

'Gdje su vrijednosti, gdje su ljudska prava, odgovornost i pravda za sve? Srce da podsjeti Zapad na ove vrijednosti'.

Prije nego što je preuzimanje postalo službeno, Amnesty International pozvao je Premier ligu da pooštri kriterije za stjecanje nogometnog kluba u Engleskoj, 'umjesto da dopusti ljudima koji su uključeni u ozbiljna kršenja ljudskih prava da uđu na engleski nogomet samo zato što su im džepovi puni'.