SUMNJIVA ATLETIČARKA

IAAF provjerava spol, ne vjeruju da je žensko

19.08.2009 u 22:17

Bionic
Reading

Južnoafrička atletičarka 18-godišnja Caster Semenya mogla je nastupiti u finalu utrke na 800 metara na SP u Berlinu (te je i pobijedila), premda u Međunarodnoj atletskoj federaciji nisu sigurni da je ona žena

Dvojbe u vezi spola pojavile su se nakon što se Caster Semenya 'pojavila niotkuda na svjetskoj sceni', te je prije tri tjedna istrčala najbolji rezultat sezone na svijetu, 1:56.72 minute. Također, upadljiva je i njena 'muškobanjasta figura'.

Glasnogovornik IAAF-a Nick Davies izjavio je da je zatražena potvrda spola južnoafričke atletičarke, no riječ je o kompliciranom procesu pa će rezultati biti poznati tek nakon završetka SP u Berlinu.

'Nemamo nikakvih čvrstih dokaza o tome da bi joj trebali zabraniti nastup. Čekamo izvješće o potvrdi spola, a ono će stići sljedećih tjedana. Jednostavno, našli smo se u vremenskom škripcu i sada bi bilo pogrešno zabraniti joj nastup', kazao je Davies.

Predstavnici Atletskog saveza Južne Afrike izjavili su da nemaju nikakvih razloga posumnjati u to da je Caster Semenya žena, pa čak ni u to da je rođena sa muškim i ženskim kromosomima.