NOVI TRENERI - VELIKE AMBICIJE

I s Tiganom na klupi ciljevi Bordeauxa su isti

17.07.2010 u 14:28

Bionic
Reading

Kao što smo i najavili, nastavljamo s analizama stanja u najvećim klubovima koji su odlučili promijeniti trenera za predstojeću sezonu. Idući po redu je velikan francuske prve lige – Bordeaux

Klub: FC Girondins Bordeaux

Trener: Jean Tigana

Prijašnji klubovi: Lyon, Monaco, Fulham, Besiktas

Najveći uspjeh: prvak Francuske s Monacom u sezoni 1996./97.

Općenito: Laurent Blanc je s Bordeauxom obavio odličan posao; nakon sedam godina Lyonove dominacije uspio je osvojiti prvenstvo u sezoni 2008/09. te je sredinom drugog dijela prošlogodišnje sezone imao situaciju iz snova: Bordeaux je izborio plasman u četvrtfinale Lige prvaka, a u prvenstvu su bili na čelu ljestvice s čak 6 bodova prednosti. Nakon toga su zaredali s lošim rezultatima, da bi sezonu završili na šestom mjestu (koje ne vodi u europska natjecanja) i usput ispali od Lyona iz Lige prvaka, iako su igrački bili bolji u te dvije utakmice. Za Laurenta Blanca se i ranije znalo da će otići na kraju sezone kako bi preuzeo reprezentaciju Francuske, tako da njegov odlazak nije bio upitan. Nakon nekoliko sezona odmora od trenerskog posla klupu Bordeauxa preuzima Jean Tigana, figura najpoznatija po čačkalici koju za vrijeme svake utakmice prebacuje po ustima. Tigana, iako igračka legenda, definitivno ne spada među trenere visokog europskog renomea i ostaje za vidjeti može li ponovo podići Bordeaux do borbe za titulu prvaka. Primarni cilj, s kojim bi i uprava bila zadovoljna, ipak je dostizanje bilo kojeg od prva tri mjesta koja vode u natjecanje Lige prvaka.

Prednosti: u protekle tri sezone nije znatno mijenjan kostur ekipe (od važnijih igrača otišli su tek Diawara, Obertan i odnedavno Chamakh) i njihova snaga leži u zajedništvu i međusobno dobrom razumijevanju igrača. Bordeaux nije ekipa zvijezda; osim Gourcuffa i Aloua Diarre, redovitih francuskih reprezentativaca, većina igrača ili nisu uopće reprezentativci ili tek povremeno nastupaju za svoju zemlju (poput Cianija, Chalmea, Carrassoa ili Cavenaghija), a nedostatak individualne kvalitete kompenziraju uigranošću i taktičkom disciplinom kojom postižu izuzetno visoku i efikasnu razinu organizirane timske igre, nadopunjene genijalnošću jednog Gourcuffa. Osim toga, na svim su pozicijama pokriveni s igračima barem solidne kvalitete, tako da nemaju ni jednu 'crnu rupu' u ekipi.

Mane: kada Gourcuff ne može igrati, Bordeaux postaje igrački prosječna ekipa, naročito u veznom redu. Da situacija bude gora, tijekom aktualnog prijelaznog roka klub je napustio Marouane Chamakh, koji je otišao u Arsenal bez odštete jer mu je istekao ugovor. Bordeaux ga je pokušao zadržati, no Marokanac je bio nepopustljiv pa se dogodio po klub najgori mogući scenarij – ostali su i bez najboljeg napadača i bez novaca s kojim bi mogli kupiti zamjenu. Uz to, financijski gledano, oni se ne mogu utrkivati s najvećim ekipama, što zbog veličine kluba, što zbog činjenice da ove sezone ne sudjeluju u europskim natjecanjima. Naš poznati sportski trener Mirko Novosel je jednom prilikom izjavio kako je jedini pravilni način vođenja ekipe da se uvijek zadrži njezin kostur, s tim da jedan do dva igrača moraju otići na kraju sezone te isto tako i doći dva nova, kako nitko ne bi mislio da je nedodirljiv. Chamakh je otišao, a možda će i još ponetko (u najgoroj varijanti Gourcuff), ali pitanje ostaje hoće li Bordeaux moći nabaviti igrače barem približne igračke kvalitete, ako se uzme u obzir da će si vrlo teško moći priuštiti stvarna igračka pojačanja.

Značajnija pojačanja: -

Značajniji odlasci: Marouane Chamakh

Prognoza: Marseille i Lyon su igračkom kvalitetom trenutačno barem za klasu ispred Bordeauxa, no kada bi kupili jednog kvalitetnog napadača i veznjaka, mogli bi računati na treće mjesto.