DOBAR GEMIŠT

I njemački stroj na strani pogon

15.06.2010 u 13:44

Bionic
Reading

Još se čekaju Brazil i Španjolska, a od dosadašnjih nogometnih velesila očekivalo se neusporedivo više. Jedina koja je neupitno zaslužila 'palac gore' je Löwova Njemačka koja je kombinatornom igrom otpuhala sterilne Australce

Nijemce nitko pametan ne otpisuje unaprijed, 'elf' je moćan i kada je satkan od anonimaca, tako je zapisano u njemačkom genetskom kodu. Ali samo rijetki su očekivali da će Njemačka dominirati i na umjetničkom planu. Izbornik Löw obavio je spektakularan posao i lopta u njemačkim nogama ide na raketni pogon. Užitak ih je gledati, a nitko ih ne želi gledati nasuprot svojim ljubimcima.

Mladi su, od prvih 11 čak pet igrača je iz Bayerna, a četvorica vuku strane korijene: Özil (Turska), Khedira (Tunis), Klose i Podolski (obojica rođeni u Poljskoj). Osim njih, u pričuvi su još sedmorica naturaliziranih Nijemaca, ali svima im je zajedničko to da su produkt njemačkog nogometa. Svi su napravili prve nogometne korake u klubovima iz Njemačke i posve su poprimili mentalitet koji Nijemce kontinuirano drži pri vrhu svijeta. Ne samo u nogometu.

'Iznimno je važno identificirati se sa zemljom, ali mi sa stranim korijenima dali smo Njemačkoj i nešto svoga. Svjesni smo važnosti discipline i koncentracije, ali nogomet kakav igra Özil ne može se naučiti u njemačkim školama. Takvi primjeri obogaćuju našu reprezentaciju i donose lakoću igranja', kaže za Deutsche Welle Sami Khedira koji je ozljedom kapetana Ballacka postao prvotimac i u prvom dvoboju opravdao povjerenje.

Izbornik šminker, brazilsko-poljski napad, tursko-tuniška veza i domicilna obrana. Uz novog (nakon Gerda i Dietera) velikog Müllera koji raste u njemačkoj školi, to je sasvim dovoljno za nastavak junačkog epa o neslomljivom 'elfu'. Tako šareni a tako tipično njemački, ovi igrači već idućeg mjeseca mogu ostvariti novi rezultat za pamćenje.