FASCINANTNO PRIZNANJE

I NBA plače za Šarićem: Šteta što ga nema u ligi

23.10.2012 u 18:37

Bionic
Reading

Miami će biti prvak, James MVP, a Davis novak sezone. Generalni menadžeri 30 NBA klubova odgovorili su na 57 anketnih pitanja NBA organizacije o prognozama za predstojeću sezonu

Prognozirali su klupski operativci najizglednijega novog prvaka, nakorisnijeg igrača lige, najboljeg rookieja, trenera i stranca za sezonu 2012/13. Pritom se nisu smjeli opredjeljivati za vlastiti klub, igrače ili trenera.

Nama najinteresantnije svakako je pitanje o najboljem košarkašu koji predstojeće sezone neće igrati u NBA ligi. Treće mjesto u anketi, iza Juana Carlosa Navarra iz Barcelone i Nikole Mirotića iz Reala, pripalo je 18-godišnjemu hrvatskom krilnom centru Dariju Šariću, pred kojim je i dalje neizvjesna klupska sezona. Točnije, Šarić ga je sa 7.7% dobivenih glasova podijelio s Dimitrisom Diamantidisom, Rudyjem Fernandezom i Boom McCallebom, trenutačno ponajboljim košarkašima u Europi.

Činjenica da ga toliko uvažavaju generalni menadžeri NBA klubova veliko je priznanje mladom Šibenčaninu. Ono ga, također, stavlja na vrlo visoku poziciju pri NBA draftu iduće sezone pod uvjetom da na njega izađe.

Određen je postotak glasova pri istom pitanju, ne navodi se koliki, dobio i hrvatski centar Barcelone Ante Tomić. Spomenut je u tom kontekstu s još petoricom: Nenadom Krstićem, Milošem Teodosićem, Milanom Mačvanom, Franom Vasquezom i Vassilisom Spanoulisom.

Kad su pitanju prognoze za novog prvaka i MVP-a, tipovi generalnih menadžera su očekivani: to su Miami Heat i LeBron James, laureati iz prethodne sezone. Miami je u konkurenciji klubova favorita za naslov pobijedio sa 70 posto ispred LA Lakersa (23.3%) i Oklahoma City Thundera (6.7%).

Zanimljivo je da su Lakersi, drugi najveći favoriti za naslov po generalnim menadžerima i uvjerljivi favoriti za osvajanje Zapadne konferencije, izgubili svih šest dosad odigranih predsezonskih utakmica.

LeBron James je u anketi za MVP-a sezone pobijedio s točno dvotrećinskom većinom (66.7%) ispred Kevina Duranta (30%) i Carmela Anthonyja (3.3%).

Kad je u pitanju nagrada za najboljeg novaka sezone, 19-godišnji centar New Orleansa Anthony Davis pobijedio je sa 77% glasova ispred Portlandova playmakera Damiana Lillarda s 20%.

Evo i ostalih zanimljivijih rezultata ankete:

Najbolji stranac: 1. Dirk Nowitzki (Dallas) 72.4%, 2. Pau Gasol (LAL) 10.3%...
Najbolji krilni centar: 1. Kevin Love (Minnesota) 30%, 2. Dirk Nowitzki (Dallas) 23.3%...
Najbolji trener: 1. Gregg Popovich (SA Spurs) 80%...
Momčad koja će najviše napredovati: 1. Brooklyn Nets 62%...
Igrač oko kojeg biste gradili novu momčad da je stvarate: 1. LeBron James (Miami) 80%...
Igrač kojem treba najviše prilagođavati igru: 1. LeBron James (Miami) 50%...
Najbolji strani igrač kojeg nema u NBA-u: 1. Juan Carlos Navarro (Barcelona) 34.6%, 2. Nikola Mirotić (Real Madrid 11.5%), 3. Dimitris Diamantidis (Panathinaikos), Rudy Fernandez (Real Madrid), Bo McCalleb (Fenerbahçe) i Dario Šarić (Bilbao Basket) 7.7%...