REZOLUCIJA ZA MIR

I Hrvatska potpisala olimpijsko primirje

17.10.2011 u 22:05

Bionic
Reading

Dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Nada Senčar, predstavnik Hrvatskog kluba olimpijaca i osvajač olimpijske medalje Dubravko Šimenc, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić i zamjenik veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva u RH Chris Hodge potpisali su 17. listopada 2011. u Britanskom veleposlanstvu u Zagrebu rezoluciju o Olimpijskom primirju

Time su dali potporu rezoluciji UN-a o Olimpijskom primirju (Olympic Truce Resolution) koje će 17. listopada 2011. u sjedištu Ujedinjenih Naroda (UN) u New Yorku potpisati 193 zemlje članice UN-a.

'Kao vrhovno športsko tijelo, HOO čvrsto stoji na načelima olimpijskog razumijevanja, solidarnosti, fair playa, međusobnog povjerenja, čemu je i dokaz trajno djelovanje HOO-a u međunarodnom olimpijskom pokretu', rekla je dopredsjednica Senčar.

Rezolucija poziva na drevnu grčku tradiciju zvanu ekeheiria (grčki za Sveti mir) kojom se potiče mirno okruženje i osigurava siguran prolaz i učešće sportaša na Olimpijskim igrama.

Tradicija je obnovljena 1992. na inicijativu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), koji je apelirao na poštivanje Olimpijskog primirja tijekom Igara XXV. olimpijade u Barceloni, kako bi na njima mogli sudjelovati sportaši iz republika bivše Jugoslavije. Opća skupština UN-a po prvi je puta usvojila rezoluciju o Olimpijskom primirju na 48. zasjedanju 1993. te se od tada usvaja svake dvije godine, nekoliko mjeseci prije početka Igara.

Olimpijsko primirje za OI London 2012. počinje sedam dana prije otvaranja OI i završava sedam dana nakon zatvaranja OI, a ima za svrhu da države potpisnice osiguraju promociju mira i mirnog rješavanja sukoba kroz kulturu, obrazovanje, održivi razvoj i sudjelovanje javnosti.

Britanski lord Michael Bates, član Doma lordova u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva, pokretač je inicijative Walk for Truce (Hod za mir). Inicijativa se zalaže za primirje na globalnoj razini tijekom održavanja OI London 2012. Lord Bates je 22. travnja 2011. krenuo pješice iz Olimpije (Grčka) prema Londonu čime želi skrenuti pažnju na Olimpijsko primirje i potrebu njegove stvarne provedbe.

Na svom 3.800 km dugom putu Lord Bates je u kolovozu i rujnu prošao i kroz Hrvatsku gdje se sastao s hrvatskim sportašima te je sudjelovao u proslavi 20. godišnjice HOO-a.